Μ’ ελάχιστες ψήφους κέρδισε ο Βαν Ντερ Μπέλεν…

Facebook
Twitter
LinkedIn

Στο νήμα σταμάτησε ο ακροδεξιός εφιάλτης στην Αυστρία, καθώς νικητής των προεδρικών εκλογών αναδείχτηκε τελικά ο ανεξάρτητος Αλεξάντερ Βαν Ντερ Μπέλεν με ποσοστό 50,3% έναντι του 49,7% του Νόρμπερτ Χόφερ. Οι εκλογές της Κυριακής εξελίχθηκαν σε θρίλερ, με την πρωτιά να εναλλάσσεται μεταξύ του ανεξάρτητου αλλά υποστηριζόμενου από το κόμμα των Πρασίνων Βαν Ντερ Μπέλεν και του ακροδεξιού υποψήφιου Νόρμπερτ Χόφερ. Το τελικό αποτέλεσμα κρίθηκε μετά την καταμέτρηση των περίπου 700.000 επιστολικών ψήφων.

Χωρίς αυτές τις ψήφους, των οποίων η καταμέτρηση ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 18:00 ώρα Ελλάδος, νικητής των προεδρικών εκλογών θα αναδεικνυόταν ο ακροδεξιός υποψήφιος Νόρμπερτ Χόφερ.

Ο Βαν Ντερ Μπέλεν βάσισε την προεκλογική του εκστρατεία στις Ευρωπαϊκές αξίες και την συμμετοχή της Αυστρίας στην Ε.Ε. ενώ ο Χόφερ καπηλεύτηκε τον φόβο των πολιτών της χώρας για τον αυξανόμενο αριθμό προσφύγων στη χώρα και το συνεχώς αυξανόμενο αντιευρωπαϊκό αίσθημα.

Ζωντανεύει το «φάντασμα» της ακροδεξιάς

Ο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν ήταν ο γηραιότερος υποψήφιος αλλά ο πλέον δημοφιλής μεταξύ των νέων ψηφοφόρων. Ο 72χρονος καθηγητής Οικονομικών επιλέχθηκε από τους ψηφοφόρους κάτω των 30 ετών ενώ ο ακροδεξιός αντίπαλός του κυρίως από τους άνω των 50 ετών.

Ο «VdB», όπως είναι γνωστός στην αυστριακή νεολαία, καθ’ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας είχε τη στήριξη των εκπροσώπων της οικονομίας αλλά και της πνευματικής ελίτ, γεγονός που έδρασε καταλυτικά για το τελικό αποτέλεσμα.

Παρότι ανεξάρτητος, ο Βαν ντερ Μπέλεν είχε και τη στήριξη των αυστριακών Πρασίνων, οι οποίοι επανειλημμένα υπογράμμιζαν την προσήλωση του στις αξίες της ανοιχτής, πολυπολιτισμικής κοινωνίας.

Ιδιαίτερη σημασία είχε και η αντιμετώπισή του στο μεταναστευτικό, καθώς τάχθηκε υπέρ μιας ανοιχτής στους πρόσφυγες Αυστρίας.

Η προσφυγική κρίση δίχασε την αυστριακή κοινωνία

Γενικότερα ο Βαν ντερ Μπέλεν, παρά την ηλικία του, παραμένει εναλλακτικός. Στην προσωπική του ιστοσελίδα έχει, για παράδειγμα, μια φωτογραφία του από πεζοπορία στο Τιρόλο με τους σκύλους του. Μια εικόνα εν πρώτοις παράταιρη, ωστόσο με καλά κρυμμένα μηνύματα. Το πράσινο τοπίο παραπέμπει στο πράσινο παρελθόν του αυστριακού καθηγητή και η επιλογή των Άλπεων, ενός χαρακτηριστικού αυστριακού τοπίου, θυμίζει την επιστροφή στις ρίζες. «Πιστεύω στη δική μας Αυστρία» είχε δηλώσει άλλωστε πρόσφατα ο Βαν ντερ Μπέλεν, σε μια προσπάθεια να κλείσει το μάτι και σε πιο συντηρητικούς ψηφοφόρους για τους οποίους η έννοια της πατρίδας έχει μεγάλη σημασία, ιδίως σήμερα, σε μια εποχή που η προσφυγική κρίση κλονίζει τα θεμέλια των παραδοσιακών κοινωνιών. Ωστόσο ο Βαν ντερ Μπέλεν επέλεξε να μην υποκύψει στον λαϊκισμό και να κρατήσει παρά τις όποιες αναφορές στην «πατρίδα» ένα αποστασιοποιημένο, σύγχρονο και ανοιχτό στον κόσμο προφίλ. Άλλωστε κεντρικό μότο στις ομιλίες του ήταν το «Αλλαγή, όχι Καταστροφή».

Ας σημειωθεί ότι ο Βαν ντερ Μπέλεν ασχολήθηκε με την πολιτική σχετικά αργά. Για πολλά χρόνια φλέρταρε με τους Σοσιαλδημοκράτες από την έδρα Δημόσιων Οικονομικών του Πανεπιστημίου του Ίνσμπρουκ. Το 1984 όμως εντάχθηκε στους Πρασίνους με αφορμή την κατασκευή ενός υδροηλεκτρικού εργοστασίου στον Δούναβη, στην οποία εναντιώθηκε.

Δέκα χρόνια αργότερα εξελέγη βουλευτής με τους Πρασίνους στο αυστριακό κοινοβούλιο. Παρά τις περιπέτειες του αυστριακού κόμματος των Πρασίνων που για χρόνια ταλανιζόταν από τις εσωτερικές έριδες ο Βαν ντερ Μπέλεν έδωσε μάχη για να μη διασπαστεί. Με την εκλογή του στον προεδρικό θώκο με ποσοστό 50,3% ελπίζει τώρα να γεφυρώσει και το χάσμα που έχει προκαλέσει στον αυστριακό λαό το προσφυγικό ζήτημα.

Πηγές: DW, BBC, Reuters

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.