Σύναξη στον “Μαγεμένο Αυλό” για το “Ρεμπέτικο Μυστήριο” του Κώστα Φέρρη – Ήμασταν Εκεί

Facebook
Twitter
LinkedIn

 

της Λαμπριάνας Κυριακού

Το “Μυστήριο” θα τελεσθεί στο Ηρώδειο, και θα είναι «Ρεμπέτικο», δια χειρός Κώστα Φέρρη και Θέσιας Παναγιώτου, στις 10 Σεπτεμβρίου.

Συντελεστές και δημοσιογράφοι, συναντήθηκαν   στον «Μαγεμένο Αυλό». Σ΄ έναν  χώρο που έχει σφραγίσει με την παρουσία του, αλλά και έχει υπερασπιστεί το Ρεμπέτικο ο μέγας Μάνος Χατζιδάκις. Τη σκυτάλη από τον Χατζιδάκι, για την υπεράσπιση του Ρεμπέτικου τόλμησε, πήρε, και δικαιώθηκε ο σκηνοθέτης Κώστας Φέρρης, Μετέφερε στον κινηματογράφο εκείνη την μαγική ατμόσφαιρα, μιας απαγορευμένης Ελλάδας. “Ανέβασε’’ πάνω στην οθόνη τον ήχο των ‘’περιθωριακών’’ εκείνων που δεν είχαν φωνή, εκείνων που δεν ανήκαν στην Αστική τάξη…Και τώρα εκει που κυνηγήθηκε ακόμη και ο Αριστοφάνης γιατί δεν είχε κομψό λόγο, στον χώρο του Ηρώδου του Αττικού, ανεβαίνει το επόμενο Σάββατο ως παράσταση θεατρική . Στην συνάντηση δημοσιογράφων και συντελεστών δεν μπορούσε παρα να είναι και ο υπουργός πολιτισμού Αριστείδης Μπαλτάς. Άλλη μια φορά η Αννά Φόνσου, με τα κότσια αλλά και  με την γνώση στηρίζει τούτη την παράσταση με το ‘’Σπίτι του ηθοποιού’’. Άλλωστε τα έσοδα από τις εισπράξεις θα διατεθούν στο ταμείο του. Παρών και ο Σπύρος Μερκούρης, που χρόνια τώρα, απ΄ολες τις θέσεις που υπηρέτησε στηρίζει το Σπίτι του ηθοποιού.

Θέσια Παναγιώτου. Δημιουργική, βραβευμένη, ονειροπόλα Βραβεία: Καλύτερη Μουσική για τον Κινηματογράφο (Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης 1989, για την ταινία “Ω Βαβυλών” – Καλύτερη μουσική για τον κινηματογράφο, (Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Άγκυρας 1992, για την ταινία «Rosa je t’ aime» της Ουσούλ Οζγκεντούρκ.

Εναν ολόκληρο κατάλογο πρέπει να κατεβάσει κανείς για να παρουσιάσει το έργο της Θέσιας. Με δυο κουβέντες  προσδιόρισε το μέγεθος της,  στo aVecnews.gr” η Αννα Φόνσου. “Την γνώρισα, μας είπε, από το Γ΄ πρόγραμμα. Την παρακολουθούσα στις εκπομπές της, στο ραδιόφωνο. Και με είχε κάνει να σταθώ στην εκπομπή “Ονείρου Ελλάς’’ στην ΕΡΤ 3. Τώρα που την γνώρισα από κοντά ,είδα την σπουδαία μουσικό και πραγματικά μ΄ έχει καταπλήξει. Θα ήθελα τόσο πολύ να ξανάσυνεργαστώ μαζί της.”

Το Σπίτι του Ηθοποιού, ανάλαβε να παρουσιάσει αυτή τη μεγάλη παράσταση, γιατί όπως δήλωσε στο aVecnews.gr η Άννα Φόνσου, με τον Κώστα Φέρρη, εκτός του ότι γνωρίζονται περισσότερα από 40 χρόνια, γνωρίζει πολύ καλά την δουλειά του, έχει ειδικευτεί και σε αυτό το είδος, είναι ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια στον πολιτισμό μας. Το «Ρεμπέτικο Μυστήριο» είναι από τις παραστάσεις που πρέπει να υπάρχουν και να τις ζει το κοινό.


Σε αυτήν την θεατρική παράσταση μπορεί να έχουν κρατηθεί η βασική ιστορία  όπως και κάποιοι διάλογοι,   όπως τα έχουμε δει  στην ταινία «Ρεμπέτικο» που το 1983, πήγε ένα βήμα μπρος τον ελληνικό  κινηματογράφο, κατά τα άλλα είναι ένα αμιγές θεατρικό έργο, με θεατρικά εκφραστικά μέσα, θεατρική δομή, θεατρικό συντακτικό, μια εκδοχή που μόνο στο θέατρο μπορεί να παρασταθεί.

Είναι μια «λαϊκή όπερα» είναι ένα καθαρά ελληνικό μουσικό θεατρικό έργο, που συμπληρώνει την ελληνική παράδοση με την δυτική τεχνοτροπία (κλασσικό) και ενσωματώνει το λόγο, τη δράση και τα χορευτικά σ ένα ενιαίο σύνολο. Ο χορός δηλαδή ο Θίασος, συμπληρώνει το «διονυσιακό «πανηγύρι»

Το «Ρεμπέτικο Μυστήριο» είναι ένα έργο που συνδέει τη διαδρομή της ζωής ενός ανθρώπου, με την κοινωνία που τον περιβάλλει και την ιστορία που καθορίζει τη μοίρα του.

Όπως είναι καλό να θυμίσουμε η ταινία «Ρεμπέτικο» σε σκηνοθεσία Κώστα Φέρρη, βασίζεται στη ζωή της Μαρίκας Νίνου. Στη Σμύρνη του  1919, η  Αντριάννα, η γυναίκα του ρεμπέτη τραγουδιστή Παναγή, θα φέρει στον κόσμο την μικρή Μαρίκα. Η σχέση τους δεν είναι καλή και σε έναν από τους καυγάδες τους ο Παναγής θα σκοτώσει κατά λάθος την Αντριάννα. Μετά από χρόνια η Μαρίκα γνωρίζει τον Γιάννη, που κάνει τον ταχυδακτυλουργό Χουάν, και κάνουν ένα παιδί. Μετά την γέννηση του παιδιού, ο ταχυδαχτυλουργός Χουάν, βλέποντας ότι η δουλειά του δεν έχει πέραση, αποφασίζει να φύγει από την Ελλάδα. Η Μαρίκα μαζί, με τον φίλο της, τον βιολιστή Γιωργάκη, θα βρεθούν στην ταβέρνα όπου εμφανίζεται ο Μπάμπης με το συγκρότημά του.

Η ταινία απέσπασε: 4 βραβεία στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης (καλύτερης ταινίας, α’ γυναικείου ρόλου, β’ γυναικείου ρόλου και ειδικό βραβείο μουσικής).

5 Κρατικά Βραβεία Ποιότητας (καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, ερμηνείας, μακιγιάζ και τεχνικής επίδοσης).

7 Κορφιάτικα βραβεία.

Αργυρή Άρκτος στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Βερολίνου.

Ειδικό βραβείο επιτροπής στο Φεστιβάλ Valencia.

Μεγάλο βραβείο στο Φεστιβάλ Αλεξανδρείας και το 2000, ψηφίστηκε  ως η δημοφιλέστερη ελληνική ταινία στο Internet Movie Database.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η  παράσταση Θα δοθεί, με σκοπό την οικονομική ενίσχυση του Ιδρυματος «Το Σπίτι του Ηθοποιού» .

Λαϊκή όπερα σε δύο πράξεις:

Στην παράσταση συμμετέχουν 45 πολυτάλαντοι ηθοποιοί, δύο ζωντανές ορχήστρες, χορωδία καθώς και ομάδα χορευτών.

Τιμές εισιτηρίων: 50 ευρώ – 40 ευρώ – 30 ευρώ – 20 ευρώ – 10 ευρώ

Διάθεση εισιτηρίων ticketservises.gr

Διεύθυνση παραγωγής Άννα Φόνσου


Καλλιτεχνικοί Συντελεστές:

Σκηνοθεσία: Κώστας Φέρρης

Μουσική διεύθυνση: Θέσια Παναγιώτου

Σκηνικά Κουστούμια: Μιχάλης Σδούγκος

Χορογραφίες: Σοφία Καραγιάννη

Φωτισμοί: Γιάννης Δρακουλαράκος


Παίζουν:

Μαρία Βλάχου………………..ΜΑΡΙΚΑ

Νίκος Πολοζιάνης…………….ΜΠΑΜΠΗΣ

Νίκος Γεωργίου…….. …….ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ

Χριστίνα Κωνσταντινίδου……ΑΝΤΡΙΑΝΝΑ

Κώστας Καζανάς…………..ΠΑΝΑΓΗΣ

Γιώργος Γαρνάβος……………..ΘΩΜΑΣ

Αλίκη Ζαχαροπούλου………….ΡΟΖΑ

Γιάννης Γούτης……………….ΜΑΓΟΣ ΧΟΥΑΝ

Γρηγορία Αυγερινοπούλου……ΜΑΤΙΝΑ

Μιχάλης Χρήστου………….ΙΟΡΔΑΝΗΣ – ΚΟΡΥΦΑΙΟΣ

Ματίνα Αποστολίδη…………ΜΑΡΙΚΑΚΙ 8 χρονών

Ορέστης Δημητρίου………..ΦΩΝΤΑΣ – ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ – ΧΟΡΕΥΤΗΣ

Δημήτρης Τσικούρας……ΤΕΝΟΡΟΣ – ΛΕΥΤΕΡΗΣ – ΦΑΝΤΑΡΟΣ – ΧΙΤΗΣ – ΧΟΡΟΣ

Πάνος Τρουμπουνέλης…..ΣΤΑΛΙΝ – ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ – ΦΑΝΤΑΡΟΣ ΧΟΡΟΣ

Πάντη Κούσης…………..ΧΙΤΛΕΡ – ΧΩΡΟΦΥΛΑΚΑΣ – ΧΟΡΟΣ

Αλέξανδρος Παγουλάτος….ΤΣΩΡΤΣΙΛ – ΚΑΝΤΑΔΟΡΟΣ – ΧΟΡΟΣ

Δημήτρης Μιναρετζής……..ΡΟΥΖΒΕΛΤ – ΧΩΡΟΦΥΛΑΚΑΣ – ΓΕΡΜΑΝΟΣ – ΧΟΡΟΣ

Αγγελική Αναργύρου………ΧΟΡΟΣ

Άρτεμης Γαϊτάνου…………ΧΟΡΟΣ

Ελένη Δαλιάνη……………..ΧΟΡΟΣ

Βερόνικα Ηλιοπούλου……..ΧΟΡΟΣ

Μάτα Καστρησίου…………..ΧΟΡΟΣ

Κλαίρη Μανιάτη………………ΧΟΡΟΣ

Μαρίνα Νικολαϊδου………..ΧΟΡΟΣ

Σταυρούλα Ντέμκα………….ΧΟΡΟΣ

Ιωάννα Παυλίδου………….ΧΟΡΟΣ

Κατερίνα Σιγάλα……………ΧΟΡΟΣ

Μαρίνα Σωκράτη………….ΧΟΡΟΣ


Έκτακτη Συμμετοχή  η μέτζο σοπράνο Αλεξάνδρα Γκράβας

 

Ορχήστρα:

Γιώργος Κουτουλάκης Μπουζούκι

Νίκος Ανδριάς Μπουζούκι

Άγγελος Ανδριανός  Κιθάρα

Γιώργος Γκίκας Κρουστά

Ιωάννα Παυλίδου Βιολοντέλο

Αρτεμης Γαϊτάνου Βιολί

Νίκος Ρούλος Κοντραμπάσο

Ελισάβετ Μπούρα Τρομπέτα

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.