Είδαμε τα «Τελευταία Στοιχήματα!» σε σκηνοθεσία Δήμητρας Χατούπη

Facebook
Twitter
LinkedIn

της Λαμπριάνας Κυριακού

Βλέποντας την παράσταση «Τελευταία Στοιχήματα» από την ομάδα  «δήλος», σε σκηνοθεσία Δήμητρας Χατούπη, διαπίστωσα  ότι η «θεατρική σχολή Δήλος» διαθέτει μια γκάμα νέων  παιδιών  που έχουν   όλα τα φόντα να εξελιχθούν σε σπουδαίους ηθοποιούς.

 

Στον Πολυχώρο Underground, κάθε Δευτέρα και Τρίτη το σκηνικό αλλάζει και  μας παραπέμπει  στην Αμερική του 1930.  Την περίοδο του μεγάλου  «Κραχ» αλλά και των  χορευτικών  μαραθωνίων, που την τότε εποχή θεωρούνταν, η τελευταία λέξη της μόδας στη ψυχαγωγία.

Οι επιπτώσεις της κρίσης στην Αμερική ήταν τόσο μεγάλες, που οι μαραθώνιοι χορού, εξελίχθηκαν σε «άρτον και ταυρομαχίες» (φράση της Ισπανικής διανόησης εμπνευσμένη από το άρτον και θεάματα»).   Έτσι, οι απελπισμένοι άνθρωποι, καταφεύγουν σε αυτή τη δοκιμασία για να επιβιώσουν αψηφώντας τον κίνδυνο να πεθάνουν από την κόπωση. Ήταν τέτοια η μανία των διαγωνιζόμενων για τα χρήματα, που συχνά χόρευαν τραυματισμένοι.

Η Δήμητρα Χατούπη σκηνοθετώντας την παράσταση «Τελευταία Στοιχήματα» με μεράκι και έμπνευση, δούλεψε πολύ καλά πάνω στην εποχή εκείνη, κάνοντας το κοινό να πιστέψει ότι πραγματικά βρίσκεται σε ένα μαραθώνιο χορού την εποχή του 1930. Υπάρχει κίνηση και παραστατικότητα. Δεν αφήνει να νοηθεί τίποτα, δεν είναι μια παράσταση διηγηματική. Είναι αρκετά ρεαλιστική. Θίγει και το ρατσισμό ζήτημα.   Υπάρχουν γεγονότα ζωντανά στη σκηνή και αυτά φωτίζει η Δήμητρα Χατούπη.

Οι  ηθοποιοί  ερμηνεύουν με επιτυχία αρκετά δύσκολους ρόλους. Βρήκαν εύστοχους τρόπους πέραν κάποιων μικρών λαθών, να αναδείξουν ο καθένας τον χαρακτήρα που υποδύεται.

Δεν υπάρχουν περιττά μηνύματα, ούτε σκόρπιες πληροφορίες. Είναι μια παράσταση, σοβαρή, με πολλά στοιχεία χιούμορ.  Ναι αγγίζει τον παλμό της εποχής μας, ειναι επίκαιρη και θυμιζει τις μερες που ζουμε, ωστόσο δεν μπερδευτηκε το παρελθόν με το σήμερα.

Εντούτοις, θα μπορούσαμε  να μιλάμε και να αναλύουμε για ώρες τα θετικά και τα αρνητικά μιας παράστασης. Θα μείνω στο γεγονός ότι  είναι μια ενδιαφέρουσα δουλειά, που σαν βγεις από το θέατρο, έχεις αποθηκεύσει στο σκληρό δίσκο του μυαλού σου, γεγονότα από την παγκόσμια ιστορία.

 

{youtube}itZqAsZU-Sg{/youtube}

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

Σκηνοθεσία: Δήμητρα Χατούπη

Δραματουργική επεξεργασία: Αντώνης Γαλέος

Σκηνικά: Αντώνης Χαλκιάς

Κοστούμια: Κωνσταντίνος Ζαμάνης

Επιμέλεια μουσικής: Κωστής Βοζίκης

Κίνηση: Ζωή Κολλάτου, Σταύρος Κώττας

Φωτισμοί: Γιάννης Δρακουλαράκος

Φωτογραφίες: Κωνσταντίνος Ρίζος

Βοηθός σκηνοθέτης: Γιώργος Αδαμαντιάδης


ΠΑΙΖΟΥΝ:

Σεβαστή Αϊβαζίδου, Σαμουήλ Ακίνολα, Μαριλένα Βουγίδη, Γιώργος Γογώνης, Τρύφωνας Ζάχαρης, Μάρω Θεοδοσίου, Θωμάς Καζάσης, Λίνα Καμπούρογλου, Φιλία Κανελλοπούλου, Χρόνης Μανικάς, Σεμίνα Μιτζέλου, Γιάννης Μουστάκας, Νικόλας Παπαευθυμίου, Δήμητρα Παπουρτζή, Κατερίνα Παρισσινού, Αναστασία Πλέλλη, Βαρβάρα Ραμπαούνη, Δέσποινα Ρεκούδη, Ιωάννα Σιμάτη, Ηλέκτρα Τσαγκανά

 

info:

UNDERGROUND,

Πλατεία Κοραή 4, 105 64 (Είσοδος από κινηματογράφο ΑΣΤΥ), Αθήνα

Συγγραφέας

Ομάδα Θεάτρου «δήλος», Horace McCoy, William Falkner, Ellroy James


Μέχρι 28 Φεβρουαρίου 2017

Δευτέρα: 21:15 Τρίτη: 21:15

Διάρκεια 90′

Χωρίς Διάλειμμα


Εισιτήρια


Γενική είσοδος: 10 ευρώ Φοιτητικό: 7 ευρώ Ανέργων, ατέλειες: 5 ευρώ

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.