Ο Μαρξ διχάζει ακόμη τη γενέτειρά του

Facebook
Twitter
LinkedIn

Φέτος συμπληρώνονται 150 χρόνια από τη συγγραφή του πρώτου βιβλίου του «Το Κεφαλαίο» ενώ το 2018 είναι η επέτειος των 200 χρόνων από τη γέννηση του Καρλ Μαρξ. Στη γενέτειρά του Τρηρ το θέμα των εορτασμών της επετείου διχάζει.

το μεταξύ η Κίνα προσέφερε ένα τεράστιο άγαλμα ύψους 6 μέτρων στην Τρηρ ως δώρο.

Μετά από μακρές διαβουλεύσεις στο δημοτικό συμβούλιο η πόλη αποδέχθηκε το κινεζικό δώρο.

Πόσο επίκαιρος είναι σήμερα ο Μαρξ;

Ήδη το 2013 η Τρηρ είχε γιορτάσει τα 130 χρόνια από τη γέννηση του γερμανού φιλοσόφου και θεωρητικού του κομμουνισμού. Με αυτή την αφορμή ο γερμανός εικαστικός Ότμαρ Χερλ είχε παρουσίασει στο κέντρο της πόλης μια εγκατάσταση με 500 κόκκινες φιγούρες του Μαρξ από ξύλο.

Γερμανικά μνημεία για τον Μαρξ και τον Ένγκελς

Ο σκεπτόμενος Ένγκελς

Περίπου τέσσερα μέτρα είναι το ύψος του μπρούντζινου αγάλματος του έτερου γερμανού «πατέρα» του κομμουνισμού Φρίντριχ Ένγκελς. Το άγαλμα αυτό βρίσκεται στο Βούπερταλ, τη γενέτειρα του Ένγκελς. Και αυτό είναι δώρο της κυβέρνησης της Κίνας.


Πνευματικά αδέρφια

Το μνημείο των Μαρξ-‘Ενγκελς στο Βερολίνο είναι αφιερωμένο στους δύο συγγραφείς του «Κομμουνιστικού Μανιφέστου». Το Μανιφέστο πρωτοκυκλοφόρησε το 1848 και περιελάμβανε μόλις 30 σελίδες. Το μνημείο ανέγειρε η κυβέρνηση της Λαοκρατικής Δημοκρατίας της Γερμανίας το 1986. Αν και αρχικά έβλεπαν προς τα Ανατολικά, μετά το 2010 οι δύο φιλόσοφοι βλέπουν πλέον προς τη Δύση.

Λαξευμένο στην πέτρα

Το πέτρινο μνημείο του Καρλ Μαρξ στο Κέμνιτς ξεχωρίζει για τη γεωμετρία του. Φιλοτεχνήθηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’70 και έχει ύψος που φτάνει τα 13 μέτρα. Πίσω του διαβάζουμε τη διάσημη φράση του Κομμουνιστικού Μανιφέστου «Προλετάριοι όλων των λαών ενωθείτε!» στα Γερμανικά, τα Αγγλικά, τα Γαλλικά και τα Ρωσικά.

Μαρξ αντί Μπίσμαρκ

Σε αυτή την πέτρα στην πόλη Φυρστενβάλντε υπήρχε κάποτε μνημείο προς τιμή του ιστορικού καγκελαρίου Ότο φον Μπίσμαρκ. Το μνημείο Μπίσμαρκ αντικαταστάθηκε το 1945 με την πλάκα αυτή, η οποία είναι αφιερωμένη στον Καρλ Μαρξ.

Στο πανεπιστήμιο της Λειψίας


Για πάνω από 30 χρόνια το μπρούντζινο ανάγλυφο του Μαρξ κοσμούσε την είσοδο του Πανεπιστημίου της Λειψίας, το οποίο την περίοδο του κομμουνισμού λεγόταν Πανεπιστήμιο Καρλ Μαρξ. Το 2006 με αφορμή εργασίες ανακαίνισης πολλοί είχαν υποστρηρίξει ότι το μνημείο φέρει ένα συγκεκριμένο ιδεολογικό φορτίο και άρα πρέπει να αφαιρεθεί. Τελικά απλώς μεταφέρθηκε σε άλλο σημείο του πανεπιστημίου.


Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.