Είδαμε την παράσταση «Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνια Γουλφ» στο Από μηχανής θέατρο.

Facebook
Twitter
LinkedIn

της Λαμπριάνας Κυριακού

Όταν χτίζεις τις σχέσεις σου με άχυρα,  με το πρώτο  φύσημα του λύκου, θα γκρεμιστούν μαζί τους,  όλα τα όνειρα που έκανες γι αυτές.

Ένα παιχνίδι είναι όλα». «Ένα παιχνίδι είναι όλα», φωνάζει η Μάρθα μπαίνοντας μαζί με τον Τζωρτζ στο σαλόνι του σπιτιού τους.   Με  την επαναλαμβανόμενη αυτή φράση ανοίγει η αυλαία της παράστασης «Ποιος φοβάται τη Βιρτζίνα Γουλφ σε σκηνοθεσία Γιώργου Κιμούλη, στο ‘Από Μηχανής Θέατρο,  με την Νίκη Παλληκαράκη στο ρόλο της Μάρθας και τον Άκι Βλουτή στο ρόλο του Τζώρτζ.

Τέσσερις μαύροι τοίχοι, δυο γκρι πολυθρόνες και ένας καναπές του ίδιου χρώματος, στο κέντρο της σκηνής.  Αριστερά ένα μίνι μπαρ με αμέτρητα οινοπνευματώδη ποτά. Λιτό το σκηνικό του Νίκου Αναγνωστόπουλου. Απεικονίζει  με ακρίβεια τον ψυχισμό των πρωταγωνιστών μας. Της  Μάρθας και του Τζώρτζ. Ενός  μεσήλικου ζευγαριού,   που ζει στη Νέα Αγγλία  την δεκαετία του 1960.

Η Μάρθα είναι 6 ίσως και 9 χρόνια μεγαλύτερη από τον άνδρα της, επιβλητική, εκρηκτική, αθυρόστομη, αλκοολική.  Φέρεται στον σύζυγο της  απαξιωτικά,  θέλοντας περισσότερο να του ρίξει όλες τις ευθύνες για την κακή τροπή που πήρε η σχέση τους, αλλά και να του θυμίσει ότι χωρίς αυτήν  δεν θα είχε κοινωνική καταξίωση.

Ο Τζωρτζ  είναι ένας αποτυχημένος καθηγητής της ιστορίας σε ένα  πανεπιστήμιο της Νέας Αγγλίας, στο οποίο Πρύτανης είναι ο πατέρας της Μάρθας. Ο Τζορτζ και η Μάρθα είναι πάνω από 20 χρόνια παντρεμένοι.   Το παιδί που δεν απέκτησαν ποτέ, στοιχειώνει το μυαλό τους.

Ένα ξημέρωμα Κυριακής, μετά από το καθιερωμένο  πάρτι του Πρύτανη, το ζευγάρι επιστρέφει αργά στο σπίτι. Η Μάρθα καλεί ένα φρεσκοπαντρεμένο ζευγάρι πανεπιστημιακών που γνώρισαν στο πάρτυ, τον  Νικ και τη  Χάνι, τους οποίους υποδύονται οι  Σαράντος  Γεωγλερής  και η Τζωρτζίνα Λιώση. Που για τον Άλμπυ, το νεαρό ζευγάρι είναι η προέκταση του μεγάλου.

Ο Τζωρτζ και η Μάρθα, ενώπιον των καλεσμένων τους,  με φόντο το βαρύ παρελθόν που κουβαλά ο καθένας μέσα του,  αρχίζουν ένα τραγελαφικό παιχνίδι για να συγκαλύψουν την δυστυχία τους.  Τρέφονται  αρχικά από τις συμφορές των άλλων, στη συνέχεια  ο ψυχολογικός πόλεμος, η λεκτική βία,  κάνει το παιχνίδι  πιο σκληρό.  Ξεβράζουν  από τη ψυχή τους τα πιο βαθιά απωθημένα, την οργή τους στο ανικανοποίητο Εγω τους ,   στήνοντας με δεξιοτεχνία μια παγίδα που στο Τέλος  πέφτουν μέσα.

Η ιστορία μας κυλάει γρήγορα, έξυπνα και καθηλωτικά. Η σκηνοθετική ματιά του Γιώργου Κιμούλη, είναι βαθιά και αναλυτική. Κρατάει  το μέτρο. Έχει επίγνωση των θεματικών πυρήνων και δυσκολιών, του έργου.  Δεν εκμεταλλεύεται  το  υποδόριο χιούμορ του συγγραφέα. Κρατάει  την ισορροπία μεταξύ του αστείου και του σοβαρού, δίνει βάρος στο παιχνίδι και στα κρυφά νοήματα του έργου και κυρίως κρατάει τους συμβολισμούς του.

Ο Σαράντος  Γεωγλερής  και η Τζωρτζίνα Λιώση, ανταποκρίθηκαν στην χρυσή αλαζονεία της ηλικίας των ηρώων που υποδύονται. Εξέπεμπαν με τα εκφραστικά  μηνύματα τους, την υποκριτική ποιότητα τους.

Έχουμε μπροστά μας εκρηκτικούς χαρακτήρες, αλλά  όχι εκρηκτικούς ηθοποιούς. Δηλαδή η επιλογή της Νίκης Παλληκαράκη ήταν έκπληξη, γιατί σαν προσωπικότητα δεν θα μπορούσε να την φανταστούμε τόσο πληθωρική.  Η  στρίγκλα Μάρθα δεν κατάφερε να σπάσει την γλυκύτητα της , παρόλα αυτά η ερμηνεία της ηθοποιού  ήταν απολαυστική,   κράτησε   την προσωπικότητα της ηρωίδας, ήταν αρκετά νευρωτική,  ήταν η τέλεια σύζυγος για τον Άκι Βλουτή, η κατάλληλη αντίπαλος σε αυτό το παιχνίδι.

Εύστοχα ανταποκρίθηκε, ο Άκις Βλουτής στο ρόλο του Τζωρτζ,  έως και αγνώριστος βγήκε στη σκηνή.  Ήταν λες και τον Τζωρτζ, ο κύριος Βλουτής, να τον γνώριζε χρόνια. Ενδιαφέρουσα και δημιουργική η  ερμηνεία του.

Ένα έργο που σόκαρε στην εποχή του και θα σοκάρει κάθε εποχή, η άγρια  αντιπαλότητα του ΕΙΝΑΙ δυο ανθρώπων, που για  επιβεβαιώσουν ότι η σχέση τους δεν υπάρχει, σκοτώνουν βίαια κάθε κομμάτι του παρελθόν τους.

 


Ημέρες και ώρες παραστάσεων:

Τετάρτη 21:00

Πέμπτη 21:00

Παρασκευή 21:00

Σάββατο 21:00

Κυριακή 19:00


Τιμές εισιτηρίων:

Γενική είσοδος: 14€

Μειωμένο: 10€ (ισχύει για φοιτητές, ανέργους & άνω των 65)

Ατέλειες: 5 €

Τετάρτη & Πέμπτη: γενική είσοδος 10€


Προπώληση εισιτηρίων: viva.gr

https://www.viva.gr/tickets/theater/apo-mixanis-theatro/poios-fovatai-tin-virginia-wolf/


Διάρκεια παράστασης: 100 λεπτά

Υπεύθυνος Δημοσίων Σχέσεων: Αντώνης Κοκολάκης

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.