Εβδομάδα Κυπριακού Θεατρικού έργου στην Αθήνα στο Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Το Κυπριακό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου (ΚΚΔΙΘ), σε συνεργασία με το Μορφωτικό Γραφείο της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα, Σπίτι της Κύπρου και το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, διοργανώνει την «Εβδομάδα Κυπριακού Θεατρικού Έργου στην Αθήνα», η οποία θα πραγματοποιηθεί από τις 17 μέχρι τις 21 Οκτωβρίου 2017, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Στο πλαίσιο της πέμπτης διοργάνωσης της «Εβδομάδας Κυπριακού Θεατρικού Έργου στην Αθήνα», θα παρουσιαστούν τρεις παραστάσεις σύγχρονων κυπριακών θεατρικών έργων, από κυπριακά θεατρικά σχήματα, στην αίθουσα του Θεάτρου του Πολιτιστικού Κέντρου ΙΜΚ.

Η «Εβδομάδα Κυπριακού Θεατρικού Έργου στην Αθήνα» αποτελεί ίσως τη σημαντικότερη δραστηριότητα προώθησης της κυπριακής θεατρικής συγγραφής στον ελλαδικό χώρο, με την παρουσίαση παραστάσεων κυπριακού θεατρικού έργου από κυπριακά θεατρικά σχήματα.

Η προώθηση και ανάδειξη της κυπριακής δραματουργίας και της εν γένει κυπριακής δημιουργίας στην Ελλάδα, αποτελεί το βασικότερο στόχο της προσπάθειας του ΚΚΔΙΘ, συμβάλλοντας στην κινητικότητα των Κύπριων καλλιτεχνών καθώς και στην ανάδειξη του πολιτιστικού προϊόντος.


Τρία κυπριακά θεατρικά έργα στην Αθήνα

Ο κύκλος των παραστάσεων της φετινής διοργάνωσης «Εβδομάδα Κυπριακού Θεατρικού Έργου στην Αθήνα», ανοίγει την Τρίτη 17 Οκτωβρίου με την παράσταση Bacon\Freud της Ανθής Ζαχαριάδου, σε συν-σκηνοθεσία Βαρνάβα Κυριαζή και Ανδρέα Αραούζου (παραγωγή Alpha Square). Ακολουθεί την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου, η παράσταση Αντρόνικος ή ο ζωγκράφος της Ευρυδίκης Περικλέους-Παπαδοπούλου, σε σκηνοθεσία Μαρίας Μανναρίδου-Καρσερά (παραγωγή Ομάδα «Σόλο για Τρεις»). Η «Εβδομάδα Κυπριακού Θεατρικού Έργου στην Αθήνα» ολοκληρώνεται το Σάββατο 21 Οκτωβρίου, με την παράσταση Ντεφόλ: Σμύρνη 1922 του Δημήτρη Καραγιάννη, σε διασκευή και σκηνοθεσία Αντρέα Χριστοδουλίδη (παραγωγή Θέατρο Ένα).

Η πέμπτη διοργάνωση της «Εβδομάδας Κυπριακού Θεατρικού Έργου στην Αθήνα», πραγματοποιείται με τη στήριξη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, μέσα από το Πρόγραμμα «ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ» για το 2017.


ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑBACON\FREUD της Ανθής Ζαχαριάδου

Παραγωγή: Alpha Square

▪ Τρίτη, 17 Οκτωβρίου

Με το έργο της Ανθής Ζαχαριάδου, Bacon\Freud, παραγωγή της Alpha Square, ανοίγει ο κύκλος των παραστάσεων της φετινής διοργάνωσης της «Εβδομάδας Κυπριακού Θεατρικού Έργου στην Αθήνα», την Τρίτη 17 Οκτωβρίου. Το έργο Bacon\Freud, που πρωτοπαρουσιάστηκε τον Μάιο του 2017 από την Alpha Square και τη Λεβέντειο Πινακοθήκη, βασίζεται στην πραγματική σχέση δύο εικαστικών θρύλων, του Φράνσις Μπέικον και του Λούσιαν Φρόιντ.

Περίληψη

Το 1988, σε μια γκαλερί στο Βερολίνο, κλάπηκε ένας μικρός πίνακας, ένα πορτρέτο που απεικόνιζε τον μεγάλο καλλιτέχνη Φράνσις Μπέικον. Από τότε δεν έχουν βρεθεί τα ίχνη του. Η εξαφάνιση του πορτρέτου δεν ήταν απλώς μια απώλεια ενός έργου. Για τον δημιουργό, το διάσημο ζωγράφο Λούσιαν Φρόιντ (εγγονό του Σίγκμουντ), ο πίνακας εκείνος αντιπροσώπευε ίσως την πιο σημαντική σχέση στη ζωή του. Μια σχέση που είχε, επίσης, χαθεί…


Η ταυτότητα της παράστασης

Σκηνοθεσία: Βαρνάβας Κυριαζής και Ανδρέας Αραούζος

Σκηνικά: Έλενα Κατσούρη Κοστούμια: Μαρίνα Νικολαΐδου  Ήχος/Σχεδιασμός Φωτισμού: Κυριάκος Μαύρος


Διανομή:

Φράνσις Μπέικον: Βαρνάβας Κυριαζής

Λούσιαν Φρόιντ: Ανδρέας Αραούζος

Άντρεα Ρόουζ: Μαριλένα Αχιλλέως

Διάρκεια παράστασης: 90 λεπτά χωρίς διάλειμμα

Βιογραφικό συγγραφέα

Η Ανθή Ζαχαριάδου, είναι νομικός και εργάζεται στον ασφαλιστικό τομέα. Ασχολείται με την αρθρογραφία και με βιβλιοκριτικές και τα τελευταία χρόνια έχει μεταφράσει για το θέατρο έργα ξένων συγγραφέων που παρουσιάστηκαν στη σκηνή, σε επαγγελματικές, ερασιτεχνικές και μαθητικές παραγωγές. Για την Alpha Square, έχει μεταφράσει το μονόπρακτο Heights της Amy Fox,  το Κόκκινο του John Logan και το A Few Good Men του Aaron Sorkin. Έχει διασκευάσει για τη σκηνή το μυθιστόρημα του Βίκτωρος Ουγκώ Οι Άθλιοι, το οποίο ανέβηκε στη σκηνή το 2015 από την Alpha Square και έχει γράψει τα ιστορικά θεατρικά έργα Caterina: Last Queen of Cyprus και Eleonora of Cyprus, τα οποία ανέβηκαν από την Alpha Square και το Κέντρο Εικαστικών Τεχνών και Έρευνας, το 2015 και το 2016 αντίστοιχα. Το 2017 συμμετείχε στην τρίτη διοργάνωση του Προγράμματος «PLAY ON!» με το έργο Μιλέβα, το οποίο αφού έτυχε επεξεργασίας στο πλαίσιο του προγράμματος, παρουσιάστηκε σε σκηνοθετημένη ανάγνωση τον Φεβρουάριο του 2017.

 


ΑΝΤΡΟΝΙΚΟΣ Ή Ο ΖΩΓΚΡΑΦΟΣ της Ευρυδίκης Περικλέους – Παπαδοπούλου

Παραγωγή: Θεατρική Ομάδα «Σόλο για Τρεις»

▪ Πέμπτη, 19 Οκτωβρίου

Η «Εβδομάδα Κυπριακού Θεατρικού Έργου στην Αθήνα» συνεχίζεται με το έργο της Ευρυδίκης Περικλέους-Παπαδοπούλου Αντρόνικος ή ο Ζωγκράφος, το οποίο πραγματεύεται το έργο και τη ζωή του ζωγράφου Κώστα Στάθη (1913 – 1988), άγνωστου στο ευρύ κοινό της Κύπρου, αλλά σημαντικού ζωγράφου του δεύτερου μισού του περασμένου αιώνα. Εμπνευσμένο από τη ζωή του καλλιτέχνη, με αρκετά στοιχεία μυθοπλασίας, το έργο, καταγράφει τις έντονες συγκρούσεις που είχε με τον πατέρα του μέσα από το πάθος του να γίνει ζωγράφος, αλλά και μέσα από τις αγωνιώδεις ανησυχίες που χαρακτήριζαν την πολυτάραχη ζωή του.

Περίληψη Ο Αντρόνικος βρίσκεται στο εργαστήρι του στο χωριό του. Μετά την επιστροφή του από ένα ταξίδι με τον πατέρα του στην Αθήνα, όπου  υποβάλλεται σε θεραπεία ηλεκτροσόκ σε ψυχιατρική κλινική στην Κηφισιά, αφιερώνει το υπόλοιπο της ζωής του στη ζωγραφική, απομονωμένος στο χωριό του – ξεχασμένος από συγγενείς και φίλους. Ο χρόνος σμίγει με το παρόν και το παρελθόν, όπου εξελίσσεται ένας διάλογος με τον εαυτό του, αλλά και με πρόσωπα που σημάδεψαν με έντονο τρόπο τη ζωή του. Ο μονόλογος, γίνεται στην ουσία μια κραυγή αγωνίας του καλλιτέχνη, ο οποίος ανακαλύπτει την τέχνη του μέσα από τα προσωπικά του βιώματα και τις αναζητήσεις του για το τι σημαίνει για αυτόν η ζωγραφική. Ο Αντρόνικος ανακαλύπτει το γιατί ζωγραφίζει!


Η ταυτότητα της παράστασης

Σκηνοθεσία: Μαρία Μανναρίδου – Καρσερά

Μουσική: Μιχάλης Χριστοδουλίδης   Σκηνικά: Κωνσταντίνος Κουννής  Κοστούμια: Μαρίνα Νικολαΐδου  Σχεδιασμός φωτισμού: Καρολίνα Σπύρου

Ερμηνεύει o Νεκτάριος Θεοδώρου  Διάρκεια παράστασης: 60 λεπτά χωρίς διάλειμμα

Βιογραφικό συγγραφέα

Η Ευρυδίκη Περικλέους-Παπαδοπούλου γεννήθηκε στη Λευκωσία. Είναι Βοηθός Διευθύντρια στο Grammar School Λευκωσίας. Έγραψε ποίηση, θέατρο, διηγήματα και έχει ασχοληθεί με την έρευνα. Ποιήματα, διηγήματα και θεατρικά έργα της έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, ιταλικά και γαλλικά. Το 2005 έλαβε το Κρατικό Βραβείο Ποίησης για την ποιητική συλλογή Χώρας Ιστόρηση, η οποία μελοποιήθηκε από τον μουσικοσυνθέτη Μιχάλη Χριστοδουλίδη. Το τελευταίο της μυθιστόρημα με τίτλο, Ως αληθώς, η ζωή της Χαρίτας Μάντολες, που κυκλοφόρησε το 2014, ήταν στη λίστα των επικρατέστερων έργων για τα Κρατικά Βραβεία. Θεατρικά έργα της βραβεύτηκαν από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου, το Θέατρο ΕΝΑ και τον Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου.  Έργα της που ανέβηκαν στη σκηνή: Φεγγάρι μην Κλαις (Θέατρο ΕΝΑ, 1995-1996), Το Άλλο Μισό του Ουρανού (Νέα Σκηνή Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου, 2002-2003), A Bar called Lost Paradise, (Warehouse Theatre, 24th International Playwriting Festival 2010, Croydon Theatre, Λονδίνο, Μάρτιος 2010),  Αντρόνικος ή ο ζωγκράφος, (Ομάδα Σόλο για Τρεις, 2016-2017).


ΝΤΕΦΟΛ: ΣΜΥΡΝΗ 1922 του Δημήτρη Καραγιάννη

Παραγωγή: Θέατρο Ένα

▪ Σάββατο, 21 Οκτωβρίου


Η «Εβδομάδα Κυπριακού Θεατρικού Έργου στην Αθήνα» ολοκληρώνεται το Σάββατο 21 Οκτωβρίου, με την παραγωγή του Θεάτρου ΕΝΑ, Ντεφόλ: Σμύρνη 1922, η οποία βασίζεται στο ομότιτλο πεζογράφημα του λογοτέχνη Δημήτρη Καραγιάννη. Το έργο, αποτελεί ένα διήγημα-μαρτυρία για τα γεγονότα των τελευταίων ημερών της αρχόντισσας της Ιωνίας, τη Σμύρνη το 1922 κι ένα αφιέρωμα για όσους χάθηκαν και για όσους επέζησαν και βίωσαν τον ξεριζωμό και την προσφυγιά.

Περίληψη

Μια νεαρή κοπέλα, η Ιφιγένεια, ζει το δράμα του ξεριζωμού τις μαύρες μέρες της καταστροφής της Σμύρνης. Μαζί με τον Μενέλαο, φοιτητή της Νομικής, προσπαθούν να γλυτώσουν από το θάνατο και να φύγουν από την φλεγόμενη πόλη. Στην προσπάθεια τους αυτή, γίνονται μάρτυρες ενός από τα μεγαλύτερα εγκλήματα του 20ου αιώνα.

Με το «Ντεφόλ», που είναι τουρκική λέξη και σημαίνει «χάσου από ‘δω», ο συγγραφέας Δημήτρης Καραγιάννης προσπαθεί να δώσει δείγματα της τραγωδίας του Ελληνισμού της Σμύρνης μέσα από μαρτυρίες ανθρώπων που επέζησαν από την καταστροφή του 1922. Ο σκηνοθέτης Αντρέας Χριστοδουλίδης, εμπνευσμένος από όσα οι επιζήσαντες περιγράφουν στο βιβλίο, δημιούργησε μια παραγωγή η οποία χαρακτηρίζεται από ευαισθησία προς την Ιστορία, προβάλλοντας ταυτόχρονα τη βίαιη ωμότητα, αλλά και την απόγνωση των ανθρώπων απέναντι στο ξεριζωμό και την προσφυγιά. Μέσα από το έργο, αναδεικνύονται πανανθρώπινες αξίες όπως, η ειρήνη, η αλληλεγγύη και ο σεβασμός στην ανθρώπινη ζωή.


Η ταυτότητα της παράστασης

Σκηνοθεσία/Διασκευή/Σχεδιασμός φωτισμού: Αντρέας Χριστοδουλίδης

Χειρισμός φωτισμού/ήχου: Παύλος Πολυκάρπου

Φωτογραφίες: Δημήτρης Βαττής

Βοηθός σκηνοθέτη: Μάριος Στυλιανού

Κατασκευή σκηνικών: Σωτήρης Κώστα

Ηθοποιοί:

Κωνσταντίνος Γαβριήλ, Τίνα Λεωνορά,

Σωτήρης Μεστάνας, Έφη Χαραλάμπους

Διάρκεια παράστασης: 80 λεπτά χωρίς διάλειμμα

Βιογραφικό συγγραφέα

Ο Δημήτρης Καραγιάννης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1950 και από το 1982 ζει μόνιμα στην Κύπρο. Σπούδασε αρχιτεκτονική εσωτερικών χώρων και γραφικές τέχνες. Έχει εκδώσει τέσσερις ποιητικές συλλογές: τη «Σιωπηλή Συνεννόηση» (1999), την «Αθέατη Πλευρά» (2001), τη «Σιωπηλή Βροχή» (2003) και την «Άπνοια» (2007). Επίσης, έχει εκδώσει τα διηγήματα Σκοτωμένα Όνειρα (2010), το ΝΤΕΦΟΛ: Σμύρνη 1922 (2013) και το ΧΑΡΠ: Κύπρος 1974 (2016). Έχει αρθρογραφήσει σε περιοδικά τέχνης και σε εφημερίδες για ζητήματα λογοτεχνίας και πολιτισμού ευρύτερα, τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα. Ποιήματά του έχουν παρουσιαστεί από την τηλεόραση και το ραδιόφωνο.

ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Η «Εβδομάδα Κυπριακού Θεατρικού Έργου στην Αθήνα» αποτελεί μία από τις σημαντικότερες δραστηριότητες του Κυπριακού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου. Με απώτερο στόχο τη γνωριμία της κυπριακής θεατρικής γραφής στο ελλαδικό κοινό και στην ελλαδική θεατρική κοινότητα, η δραστηριότητα ξεκίνησε το 2009 με τη στήριξη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού και τη συνεργασία του Μορφωτικού Ιδρύματος της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα – Σπίτι της Κύπρου και του Ελληνικού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου.

Οι τέσσερις διοργανώσεις που πραγματοποιήθηκαν μέχρι σήμερα (2009, 2010, 2014, 2016), έτυχαν θερμής υποδοχής, ευρείας προβολής στα ελλαδικά ΜΜΕ, στέφθηκαν με επιτυχία και κάποιες εκ των παραστάσεων που συμμετείχαν απέσπασαν διθυραμβικές κριτικές. Συνολικά, παρουσιάστηκαν δέκα παραστάσεις κυπριακών θεατρικών έργων.

Στη φετινή, πέμπτη, διοργάνωση της «Εβδομάδας Κυπριακού Θεατρικού Έργου στην Αθήνα» παρουσιάζονται τρεις παραστάσεις νέων κυπριακών θεατρικών έργων, που ανέβηκαν στις κυπριακές θεατρικές σκηνές από τον Οκτώβριο του 2016 μέχρι και σήμερα.

Κοινή ευχή των διοργανωτών είναι η «Εβδομάδα Κυπριακού Θεατρικού Έργου στην Αθήνα» να συνεχιστεί και να εμπλουτιστεί με την πραγματοποίηση ημερίδων για το κυπριακό θέατρο, με την παρουσίαση των διαφόρων θεμάτων της ιστορίας του κυπριακού θεάτρου, της σύγχρονης κυπριακής δραματουργίας και της σκηνικής πρακτικής.

ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟΥ ΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

17 – 21 Οκτωβρίου 2017  │ Αίθουσα Θέατρο, Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Πληροφορίες

Έναρξη παραστάσεων στις 9:00μ.μ.

Τιμές εισιτηρίων: €10  (γενική είσοδος) │ €5  μειωμένο*

*Το μειωμένο εισιτήριο περιλαμβάνει τις εξής κατηγορίες:

Μαθητικό / Φοιτητικό / Νεανικό (έως 26 χρονών) / Κάρτας Ανεργίας (ΟΑΕΔ) & Πολυτέκνων (ΑΣΠΕ) & Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων / Κάτοχοι Κάρτας Πολιτισμού / Κάτοχοι Κάρτας Club IFA (Γαλλικού Ινστιτούτου)/ Κάτοχοι Κάρτας ΙΤΙ (ΕΚΔΙΘ, ΚΚΔΙΘ) / Κάτοχοι Κάρτας ΟΙΕΛΕ (Ομοσπονδία Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ελλάδας) / Κάτοχοι κάρτας ΟΛΜΕ (Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης) / ΑμΕΑ / Άνω των 65, ομάδες άνω των δέκα (10) ατόμων.


Προπώληση εισιτηρίων:

● Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης

Ταμεία Ιδρύματος (Πειραιώς 206, Ταύρος), τηλ. 210 3418579

Δευτέρα – Παρασκευή 11:00 – 14:00 και τα απογεύματα μία ώρα πριν την παράσταση

και ηλεκτρονικά στο www.mcf.gr

● Εκδοτήρια της Ticket Services

(Πανεπιστημίου 39, Στοά Πεσμαζόγλου)

Ώρες  λειτουργίας: Δευτέρα και Τετάρτη 09:00 – 17:00, Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή 09:00 – 20:00, Σάββατο 10:00 – 14:00.


● Καταστήματα Forthnet

● Seretis travel

(Πανεπιστημίου 61, Αθήνα), τηλ. 210 3251295

Για γενικές πληροφορίες:

▪ Μορφωτικό Γραφείο Κυπριακής Πρεσβείας στη Αθήνα, Σπίτι της Κύπρου

τηλ. 210 3734934  │ spititiskyprou.gr

▪ Κυπριακό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου: www.ccoiti.com

Διοργάνωση: Κυπριακό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου


Με τη συνεργασία:

της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα – Σπίτι της Κύπρου

και του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης

Χορηγός: Πολιτιστικές Υπηρεσίες Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας


Με τη στήριξη: The Greek Play Project, Travel Pass, Titania Hotel, Athens Cypria Hotel

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.