Ταμίλα Κουλίεβα: Είναι μεγάλη ευθύνη το γεγονός ότι με επέλεξαν να παρουσιάσω το «Θέατρο της Δευτέρας» | μιλάει στη Λαμπριάνα Κυριακού

Facebook
Twitter
LinkedIn

 

Τον Ιανουάριο του  1976, από την Δημόσια τηλεόραση ξεκινάει μια νέα τηλεοπτική εκπομπή, που παρουσιάζει μαγνητοσκοπημένες θεατρικές παραστάσεις. Μέχρι το 1992, το Θέατρο της Δευτέρας σε σκηνοθεσία Σταμάτη Χονδρογιάννη, παρουσίασε περισσότερα από 400 θεατρικά έργα.

Η θρυλική  εκπομπή που ένταξε το θέατρο στην τηλεόραση, δίνοντας την δυνατότητα στο τηλεοπτικό κοινό να γνωρίσει όχι μόνο τα μεγαλύτερα έργα ξένης και νεοελληνικής  δραματουργίας αλλά και τους μεγαλύτερους Έλληνες θεατράνθρωπους, ετοιμάζεται μετά από 26 χρόνια να επιστρέψει  στην ΕΡΤ2  με την Ταμίλα Κουλίεβα να αναλαμβάνει το ρόλο αυτό  της παρουσίασης. Την  αναβίωση του προγράμματος της εκπομπής υλοποίησε ο  σκηνοθέτης Σταύρος Στρατηγάκος σε συνεργασία με την Άννα Φόνσου και  «Το σπίτι του ηθοποιού».

Με αφορμή την  τηλεοπτική πρεμιέρα  της εκπομπής,  συνάντησα  την Ταμίλα Κουλίεβα, για να μιλήσουμε για τον απαιτητικό αυτό  ρόλο που αναλαμβάνει να φέρει εις πέρας.

μιλάει στη Λαμπριάνα Κυριακού

Είναι μεγάλη η ευθύνη, μου είπε, να  αναλαμβάνεις να παρουσιάσεις μια εκπομπή που ξέρεις ότι πέρασε όλο το ελληνικό θέατρο.  Με τιμάει πολύ το γεγονός ότι με επέλεξαν για  να προλογίζω αυτές τις εκπομπές.  Για  μένα είναι πολύ σημαντικό,  γιατί αυτή η θεατρική σειρά έχει αφήσει το αποτύπωμα της σε αρκετές γενιές.  Σαφέστατα αυτό το γεγονός με βάζει σε μια διαδικασία έρευνας, την οποία  απολαμβάνω. Έχω δει  πολλές παραστάσεις, έχω μελετήσει τα κείμενα τους,  για να μπορέσω να ανταποκριθώ  και να είμαι αντάξια των εκπομπών αυτών.

Είναι σημαντικό που η τηλεόραση ξανα δίνει χώρο στο Θέατρο της Δευτέρας..

Ναι είναι πολύ σημαντικό που ξαναρχίζει το «Θέατρο της Δευτέρας», γιατί ουσιαστικά είναι η ιστορία του Ελληνικού θεάτρου, του δεύτερου μισού, του αιώνα που μας πέρασε. Δίνει την ευκαιρία στις νεότερες γενιές να γνωριστούν με τα μεγαλύτερα ονόματα που έγραψαν ιστορία στο ελληνικό θέατρο, αλλά και για μας  τους μεγαλύτερους είναι μια καλή ευκαιρία να ξεσκονίσουμε τις μνήμες μας.

Με αφορμή αυτό που είπατε για τα νέα παιδιά,  εσείς ως φτασμένη ηθοποιός αλλά και ως δασκάλα σε πολλές Κρατικές θεατρικές σχολές της χώρας. Πώς βλέπετε τη νέα γενιά του θεάτρου, υπάρχουν νέοι ταλαντούχοι ηθοποιοί με την παλιά θεατρική στόφα;

Το ταλέντο από μόνο του δεν είναι αρκετό! Είναι σαν ένα χωράφι που χρειάζεται καλλιέργεια. Να το φροντίσεις, να το ποτίσεις για να βγάλει καρπούς. Δυστυχώς  βλέπουμε ν΄ απουσιάζει όλο και περισσότερο η διάθεση αυτής της φροντίδας στο προσωπικό «χωράφι» του καθενός. Οι ερμηνείες των ηθοποιών που θα δούμε στο θέατρο της Δευτέρας, είναι το διαβατήριο της γνώσης των ηθοποιών που έπονται. Αν ένας νέος ηθοποιός δεν καλλιεργήσει τις δεξιότητες και δεν αναπτύξει τις γνώσεις του πάνω στο αντικείμενο του, δεν θα μπορεί να προχωρήσει πάνω σε αυτή την τέχνη του θεάτρου.

Με ποια παράσταση θα κάνει πρεμιέρα  το Θέατρο της Δευτέρας;

Θα κάνουμε πρεμιέρα με την «Ορέστεια» του Ευριπίδη σε θεατρική σκηνοθεσία Κάρολου Κουν με πρωταγωνιστές την Μάγια Λυμπεροπούλου, το Γιώργο Λαζάνη τη Λυδία Κονιόρδου, Ρένη Πιττακή και άλλους σπουδαίους ηθοποιούς. Στην δεύτερη εκπομπή μας θα παρουσιάσουμε ένα από τα σημαντικότερα έργα του Αύγουστου Στρίντµπεργκ, «Ο πατέρας» με τον Αλέξη  Μινωτή. Είναι παράσταση του Εθνικού Θεάτρου σε μετάφραση και διασκευή του Νίκου Γκάτσου

 

 

Με την κυρία Κουλίεβα είχαμε πολλά να πούμε, ο χρόνος ήταν λίγος και πολύτιμος αφού αυτό τον καιρό κάνει εντατικές πρόβες για την  παράσταση «Έγκλημα στο Όριεντ Εξπρές» της Άγκαθα Κρίστι. Η παράσταση θα κάνει πρεμιέρα στις 20 Νοεμβρίου  στο θέατρο Κάτια Δανδουλάκη με πρωταγωνιστές τους Κάτια Δανδουλάκη, Δάνη Κατρανίδη, Όλγα Πολίτου, Τάσο Χαλκιά, Ταμίλα Κουλίεβα,  Αντώνη Καφετζόπουλο, Τάνια Τρύπη, Άγγελο Μπούρα…

Την  αγαπημένη ηθοποιό την βλέπουμε καθημερινά στην  νέα   σειρά   του Αντ1,  «Γυναίκα χωρίς Όνομα» να συμπρωταγωνιστεί με την Μαριάννα Τουμασάτου, τον Κώστα Ανταλόπουλο,  την  Ντόρα Μακρυγιάννη… Η σειρά στην Κύπρο προβάλλεται από την συχνότητα του ALPHA ΚΥΠΡΟΥ.

 

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.