Δεξιά-Αριστερα…

Facebook
Twitter
LinkedIn

Του Πάνου Παγώνη

Φτάνοντας στο τέρμα των πρώτων… -ήντα έχω γίνει περισσότερο πολιτικοποιημένος απ΄ότι ήμουν στα νιάτα μου!!

!Αυτό γιατί καταλαβαίνω καθημερινά την παρέκκλιση των διαφόρων πολιτικών κομμάτων και φορέων από το βασικό τους μέλημα που δεν είναι άλλο από την δικαιότερη εκπροσώπηση των λαών και την ορθολογικότερη αντιμετώπιση των προβλημάτων του πλανήτη.

Αλλά η μέγιστη διαφορά είναι πως έχω τη δύναμη πια,και την ψυχραιμία ταυτόχρονα,να ξεχωρίζω τι είναι καλό για την κοινωνία ,(ποτέ δεν έβαλα το προσωπικό συμφέρον υπεράνω του κοινού), και ποιος είναι άγγελος σοβαρών,διαφορετικών και σίγουρα σύγχρονων και προσαρμοσμένων στα σημερινά δεδομένα της πολιτικής, σκέψεων.

Αυτό βέβαια θέλει εσωτερική διεργασία,κατάργηση των κομματικών,όχι ιδεολογικών,παρωπίδων,ωριμότητα στην κρίση και αποδοχή της διαφορετικότητας του άλλου,μετατρέποντας αυτή την διαφορετικότητα σε δική σου ολοκλήρωση οπτικής των θεμάτων,κάτι που σε οδηγεί ασφαλέστερα στα συμπεράσματα  που διαμορφώνεις και στα αποτελέσματα που θέλεις.

Θα σας εξηγήσω το σκεπτικό μου και πως κατέληξα πλέον σ΄έναν πολιτικό χαρακτήρα,σίγουρα πιο χρήσιμο στις μέρες μας και που χρειάζεται για να οδηγηθούμε πάλι στο κοινό μας πεπρωμένο,που δεν είναι άλλο από το χτίσιμο μιας ευτυχισμένης κοινωνίας,της κοινωνίας των πολλών και όχι των ολιγαρχών.
Είμαι σίγουρος πως ωρίμασα μετά τα 45 μου…πέρασα από όλες τις φάσεις φανατισμού και αμφισβήτησης των πάντων.Εξάλλου,οι 10ετίες του ΄70,του ΄80 και του ΄90 που έζησα και αντρώθηκα,ήσαν γεμάτες από γεγονότα και ανατροπές,από προσωπικότητες χαρισματικές,στην Ελλάδα και στο εξωτερικό,και από σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων πιο αληθινές και στέρεες.
Χούντα,Μεταπολίτευση,Καραμανλής ο “Εθνάρχης,Κύπρος,εισβολή,Αντρέας Παπανδρέου και Αλλαγή (η πρώτες μου εκλογές!!!),Πανεπιστήμιο,συναυλίες,θέατρα και κουλτουριασμένος κινηματογράφος,στρατός,σύζυγος,παιδί,διαζύγιο,σχέσεις,φιλίες,ασχολία με τα κοινά,ασθένειες,θάνατοι,φάρμακα και χημειοθεραπείες,όλα σαν τα μικρά τετραγωνάκια πάνω στον κύβο του Ρούμπικ,που για να καταφέρεις να χρωματίσεις ομοιόμορφα την κάθε πλευρά του απαιτεί τεράστια προσπάθεια και εκπαίδευση.
Έζησα και ανέμελα και πιεσμένα αλλά και καταπιεσμένα (όχι από την οικογένεια μου).όλες εκείνες τις φάσεις της πορείας ενός έφηβου,νέου,ώριμου και μεσήλικα.Διάβασα ότι έντυπο έπεφτε στα χέρια μου,από διαφημιστικό φυλλάδιο μέχρι τους μεγάλους αρχαίους Έλληνες,από Μπακούνιν (ρίχναμε τις κοπελίτσες τότε έχοντας κάποιο βιβλίο του στη μασχάλη μας) μέχρι τον μέγιστο για μένα Λένιν (πόσο ζήλεψα τη σκέψη του…και του Τσε επίσης),μέχρι να επιλέξω στο τέλος και ανηφορίζοντας τα 40,να δείχνω προτίμηση σε πολιτικά,φιλοσοφικά και ιστορικά κείμενα (και αρκετά μαγευτικά ποιητικά),δηλαδή σκέψη,κρίση,εξέλιξη,συναίσθημα.
Εκεί ήταν που άρχισα να παρακολουθώ και τον τρόπο σκέψης και συμπεριφοράς των συνομιλητών μου,όλων των ηλικιών.Από μια προτίμηση τους στη μουσική,ας πούμε, μέχρι το χιούμορ τους (πολύ κρίσιμο σημείο να δεις τον ψυχισμό του άλλου).Επίσης στο κοινό φαγοπότι και στο κρασάκι,στα χαρτιά και στη διαχείριση των οικονομικών τους απέναντι στις παρέες (σ΄αυτά εκδηλώνεται ο πραγματικός χαρακτήρας κάποιου – νομίζω σωστό το…”ο τσιγκούνης άνθρωπος είναι τσιγκούνης και στα αισθήματα του” )
.
Όταν λοιπόν διαμορφώνεσαι μέσα από τις εμπειρίες σου,μετατρέποντας τες σε μεγαλύτερη σοφία και προσπάθεια ορθότερης σκέψης και κριτικής του κόσμου,κλαδεύοντας τις δικές σου παραφυάδες αποπροσανατολισμού σου από μια πορεία καλυτέρεψης αυτού του κόσμου,νιώθεις πως μπορείς να πείσεις για τις προθέσεις σου και τις επιδιώξεις σου.
Όλοι μιλούν για Δεξιά,Αριστερά,κεντροδεξιοαριστερά,Φασισμό,Ακροδεξιά,Συντηρητικούς και Προοδευτικούς.Ναι,έχουν κατορθώσει να καρφώσουν τις ταμπέλες στους πολίτες,αρκετοί  μάλιστα απ΄αυτούς έχουν τιμή και καμάρι τους τον ταμπελίσιο χαρακτηρισμό τους,χωρίς να ξεχωρίζουν πως όλοι αυτοί οι χαρακτηρισμοί αναφέρονται σε ανθρώπους και όχι σε δουλοπρεπή στρατιωτάκια που τα ετοιμάζουν για τις κομματικές τους επιχειρήσεις.
Γιατί τα περισσότερα κόμματα και όσοι τα συνθέτουν,δεν είναι τίποτα άλλο παρά η πολιτική περιβολή όλων αυτών που καταπιέζουν,λυμαίνονται,εκβιάζουν,υπερπλουταίνουν,σκοτώνουν και ξεκληρίζουν όσους πρεσβεύουν σε έναν διαφορετικό,αλληλέγγυο και ανθρώπινο κόσμο.
Αν συμμαζέψουμε όλους αυτούς τους χαρακτηρισμούς και τους κάνουμε μεγάλες ομάδες,θα καταλήξουμε στις εξής δύο…Δεξιός και Αριστερός,όσο κι αν το κάθε μέρος καλοβλέπει από τα άκρα του μέχρι το κέντρο του.
Τόσο από πολιτικής πλευράς,όσο και από κοινωνικής,ο φιλοδεξιός πολίτης έχει μια παραξενιά πάνω του και μια μονοχνωτιά,σαν τον λύκο που δεν μπορεί να στρίψει τον σβέρκο του.Εξυπηρετεί συνήθως τους αφεντάδες,τον μεγάλο πλούτο και τα τεράστια εταιρικά και μη συμφέροντα,υπενθυμίζοντας με χίλιους τρόπους τα όρια τους…”ο πλούσιος πλουσιότερος και ο φτωχός φτωχότερος” με κάθε μέσο,με κάθε μέτρο,με κάθε δύναμη,έστω και με την επιστράτευση του… “ο θάνατος σου η ζωή μου” !!!
Και στις κοινωνικές και προσωπικές σχέσεις του ο φιλοδεξιός δεν αποφεύγει τον σατραπισμό,τον πειθαναγκασμό,απεχθάνεται τον νεωτερισμό,το εξελίξιμο,το διαυγές και ελεύθερο…γιατί απλά χάνει τον έλεγχο της κατάστασης αν το μυαλό του παρεκλίνει της καθωσπρέπει τροχιοδρομούσας πορείας του και του ζωοποιού του “φαίνεσθαι” !!! Για την κοινωνία τους λοιπόν αλλά τίποτα με την κοινωνία!!!Μια κοινωνία που έχει όρια,έχει φύλακες και φυλακές,έχει μπόγια και κακό σκυλί,έχει οσφυοκαμψία και μπόλικη διαπλοκή!!! Ο λαός δεν υπάρχει και αν πρέπει να υπάρχει είναι για να δείχνουν ανεκτικοί,φιλεύσπλαχνοι και ελεείμωνες,να τον γεμίζουν φρούδες ελπίδες  ότι κάποια στιγμή μπορεί να δαγκώσει κι αυτός ένα κομμάτι από τη μεγάλη πίτα της ασυδοσίας των.
Αυτό τους ανεβάζει τα ποσοστά τους σε δύναμη ψηφοφόρων,κάτι που εμπίπτει στα πεδία της ψυχολογίας – ψυχοθεραπείας αφού η πολιτική τους κάθε φορά είναι οικτρά επαναλαμβανόμενη και απαιτούν την επανεκλογή τους  για να …καταστρέψουν όσα δεν πρόλαβαν την προηγούμενη φορά διακυβέρνησης τους ή ακόμα πιο απλά,να καταργήσουν και να μηδενίσουν όσα η “παρενθετική” κυβέρνηση τόλμησε να δημιουργήσει…ειδικά αν ήταν και αριστερή κυβέρνηση!!!
Sex,Drugs,more money and Skyladiko music!!! Να τους χαίρεται λοιπόν κάθε ψηφοφόρος τους,ιδιαίτερα αυτοί που δεν ανήκουν στην κλίκα τους και στους ευνοούμενους τους!!!
Από την απέναντι μεριά υπάρχουν οι Αριστεροί…και αυτοί χρίζουν ιδιαίτερης αναφοράς γιατί,ενώ βρίσκονται όλοι στην ίδια πλευρά του ίδιου νομίσματος, πάντα φρόντιζαν να κατακερματίζουν τις σκέψεις και τις ιδέες τους με υποομάδες,συνιστώσες και παρακλάδια, μη πείθοντας τελικά για τις προθέσεις τους!!!Είναι γεγονός μη αμφισβητήσιμο ότι η Αριστερά παράγει πολιτισμό,ακριβώς γιατί ο τρόπος σκέψης της δεν έχει όρια,έχει βρει τα μονοπάτια εκείνα που οδηγούν στην ανύψωση του ανθρώπου,των μαζών,των λαών.
Μιλούν κατευθείαν στην καρδιά και ξυπνούν το καταπιεσμένο από το σύστημα αίσθημα της ελευθερίας που είναι ριζωμένο σε κάθε άτομο και φοβάται να το εξωτερικεύσει.Έμπνευση,δημιουργία,προοδευτικότητα,συντροφικότητα,τεράστια απήχηση στη νεολαία και στις midage ηλικίες,εκπληκτική χρήση της γλώσσας και των πολιτικών ορολογιών που φτάνουν μερικές φορές στη γλωσσοπλασία,ευρύτατο πεδίο σχεδίων και προγραμμάτων για τους πολλούς…γιατί απλά είναι στο DNA του Αριστερού να απευθύνεται και να νοιάζεται τους πολλούς!!!
Μια εκπληκτική εσωτερική δύναμη που όταν εξωτερικεύεται χάνει τη λάμψη της εξαιτίας της άγνοιας τους με τους κανόνες και τους ελιγμούς εξουσίας που είναι απαραίτητοι για την εδραίωση τους στα κορυφαία σκαλοπάτια της πολιτικής τους καθιέρωσης
Μιας εξουσίας που θέλει σαφέστατα να ρίξεις πολύ νερό στο κρασί σου για να την κατακτήσεις,αφού το μυστικό πάντα βρισκόταν στο να συμπεριλάβεις στον σχεδιασμό σου όλα τα μέλη της κοινωνίας,όχι μόνο τους ταπεινούς και τους κατατρεγμένους,τους αδύνατους και τους παρίες,αλλά και όλους αυτούς που έχουν και κατέχουν,τους εργοδότες και τους πλοιοκτήτες,τους μεγαλοεπιχειρηματίες και τους μεγαλοκαρχαρίες!!Ναι,κι αυτούς πρέπει να συμπεριλαμβάνει η Αριστερή πολιτική,όλους σε μία ιδανική και δίκαια αναλογία υποχρεώσεων και δικαιωμάτων.
Και υπάρχει έλλειμμα σ΄αυτό,που αρχίζει και τελειώνει στις γνωστές ταμπέλες!!!Εξ ορισμού δηλαδή,ο Αριστερός δεν πρόκειται ποτέ να βάλει και τα δικαιώματα (έχουν κι αυτοί) από την πλευρά των μεγάλων παρά μόνο τις υποχρεώσεις τους σε αντίθεση της αναγνώρισης μόνο δικαιωμάτων στην πλευρά των μικρών και αδυνάτων.
Έτσι είναι το σωστό,μα την εργασία την προσφέρουν οι μεγάλοι,τις επενδύσεις για να αναπτύσσεται ένας τόπος και να δημιουργούνται θέσεις εργασίας πάλι στους μεγάλους ανήκουν,το κόμπλεξ στη θέα μιας βίλας αντί μιας φτωχικής κατοικίας πρέπει να ξεπεραστεί,η εκ των προτέρων παραδοχή της καταπίεσης του εργαζόμενου από τον εργοδότη πρέπει να αμφισβητηθεί,ομοίως βέβαια (παραδοχή) ότι αν σταματήσουν οι εργαζόμενοι να εργάζονται δεν θα υπάρχει παραγωγή άρα και πλούτος…οι ρόλοι του καλού και του κακού μέσα σε μία κοινωνία πρέπει να ισοπεδωθούν.Όλοι λοιπόν έχουν δικαίωμα στην καλή και όμορφη και με ουσία ζωή!!
Πως θα γίνουν όλα αυτά?Υπάρχει ελπίδα?Εγώ πιστεύω πως υπάρχει…Καλή θέληση και πίστη χρειάζονται για μετατροπή μιας νοσηρής νοοτροπίας που χωρίζει αντί να σμίγει και να ενώνει!!Αν σας λέγανε κάποια στιγμή πως το λεγόμενο Ανατολικό μπλοκ δεν θα υπήρχε πια,θα το πιστεύατε?Κι όμως…δεν υπάρχει…το αντίπαλο δέος κατέρρευσε…μέσα από διεργασίες και τακτικές που δεν ήμασταν έτοιμοι να κατανοήσουμε.
Η Γη αλλάζει με ρυθμούς που έχουν ξεφύγει από τις δυνατότητες μας,ο βιασμός της είναι δεδομένος από τον άνθρωπο που δεν σκέφτεται πια το πεπερασμένο του θέματος,συνεχίζοντας να μολύνει και να παράγει πολύ περισσότερα από όσα ικανοποιούν τις ανάγκες του.Και άρχισα από την κλιματική αλλαγή γιατί είναι το πιο βασικό πεδίο να συνεργαστούν οι ιδεολογίες και οι άνθρωποι που τις ενστερνίζονται και τις διακινούν!!!Αν ο πλανήτης δυστροπήσει και σε αποβάλει από τη γη του,δεν θα διακρίνει πλούσιο ή φτωχό,αριστερό ή δεξιό.
Εδώ έρχεται λοιπόν το θέμα της επεξεργασίας δεδομένων του καθένα από εμάς,της σοφίας που έλεγα στην αρχή,με την συνειδητοποίηση ότι όλοι αποτελούμε παιδιά ενός θεού που αγαπάει όλα τα παιδιά του,όπως εμείς τα δικά μας,κάποια προσαρμοσμένα και άλλα άσωτα,μα δικά μας είναι όλα.Παραμερισμός των προσωπικών μας συμφερόντων έναντι του συνολικού συμφέροντος,αναγνώριση και δίκαιος καταμερισμός των υποχρεώσεων από όλους,αναγνώριση και παραδοχή των δικαιωμάτων από όλους,κοινωνική πολιτική και ευνομία,συνταγματική προσήλωση και σεβασμός σε όσα αυτό προβλέπει,απόλυτη και άμεση δημοκρατία στις αποφάσεις για την χάραξη της πολιτικής,επικράτηση της νέας προοπτικής έναντι της παλαιοκομματικής διχόνοιας,εξάλειψη της αδικίας και της ανθρωποβόρας δυσπιστίας προς τον πλησίον σου,απόλυτη προσαρμογή σε πλάνα ανθρωποκεντρικά με ένα και μοναδικό στόχο και σκοπό…να ζήσουμε όλοι μαζί ειρηνικά και αδελφικά για όσο διάστημα μας είναι γραφτό…όλες οι ασθένειες μεταλλάχτηκαν πια και έχουν τη βάση τους στον ψυχισμό μας και την νοητική οπισθοδρόμηση μας.
Αν σε κάθε ερώτηση η απάντηση είναι ο άνθρωπος,είναι το μεγαλειώδες σημείο επαφής και ένωσης όλων των διαφορετικών τάσεων,επιδιώξεων,σχηματισμών και συμφερόντων.
Ιδού η Ρόδος…με συνέπεια σε λόγια και έργα!!!Η νέα γενιά,ας μάθει κοντά μας τα καλά μας και ας αποφύγει τα άσχημα μας,έχουν τη δύναμη να το κάνουν!!!Όλοι είμαστε τα δάκτυλα ενός χεριού…δεν είναι όλα ίσα…υπάρχουν διαφορές…όταν όμως το χέρι γίνεται γροθιά,όλα τα δάκτυλα είναι στην ίδια ευθεία,με τεράστια δύναμη και ορμή,ικανά να καταφέρουν πλήγμα αποτελεσματικό στον σκοταδισμό,την αδικία,την κοινωνική ανισότητα,την αδιαφορία απέναντι στο καλό και ωραίο!!!
Ας ξαναθυμηθούμε,πριν είναι αργά, τον Μ.Λ.Κινγκ…”μπορεί όλοι να ήρθαμε με διαφορετικά καράβια αλλά είμαστε στην ίδια βάρκα τώρα” !!!!

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.