Ο Γιώργος Αβραμίδης μιλάει στο aVecnews για το νέο του άλμπουμ

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ήταν διαδικτυακό το συναπάντημα μας με τον Γιώργο Αβραμίδη. Ακούγοντας τη νέα του δουλειά, συνειδητοποίησα ότι, απέναντι μου είχα έναν έλληνα καλλιτέχνη που μπορεί να κατακτήσει τον κόσμο με τις συνθέσεις του. Άλλωστε, η μουσική είναι ο πολιτισμός που κρύβει ο καλλιτέχνης  μέσα του. Είναι οι ήχοι  της ψυχής του και η «ανάγκη» του να εξωτερικεύσει τα συναισθήματα του.  Το Invented Memories όπως ονομάζεται το νέο του άλμπουμ, ήταν αυτό που μου έδειξε τον δρόμο προς αυτόν.  Ταξιδιάρικο, άλμπουμ. Ένα μείγμα, juzz μουσικής, ποπ και Κέλτικης. Θα ήταν  αμαρτία να αγνοήσεις μια τόσο ιδιαίτερη δουλειά αλλά και έναν μουσικό που είναι χρόνια στο χώρο. Γι αυτό τον «συνάντησα» και του ζήτησα να μας ταξιδέψει στα δικά του μουσικά μονοπάτια.

συνέντευξη στη Λαμπριάνα Κυριακού

Ξεκίνησα να παίζω τρομπέτα στην ηλικία των εννέα ετών ως μέλος της φιλαρμονικής του δήμου Γιαννιτσών. Όσο ήμουν μέλος της φιλαρμονικής παρακολουθούσα και μαθήματα τρομπέτας στο δημοτικό ωδείο. Όταν τελείωσα το σχολείο μετακόμισα στην Θεσσαλονίκη και το 1997 έγινα μέλος της ορχήστρας της ΕΡΤ3. Παράλληλα άρχισα να συμμετέχω και σε διάφορα μουσικά σχήματα της πόλης με κορυφαία συνεργασία αυτήν με τον Γιάννη Αγγελάκα ως μέλος των Επισκεπτών αλλά και της τελευταίας μπάντας του Γιάννη, τους 100 βαθμούς κελσίου. Από μικρός ένιωθα την ανάγκη να εκφράσω και τις δικές μου μουσικές ιδέες έτσι κυκλοφόρησα 3 προσωπικούς δίσκους(PROTOCOL- 2013, VOYAGER 2015, INVENTED MEMORIES 2018).

Από που αντλείτε έμπνευση;

Από την καθημερινότητα κυρίως. Όταν βιώνω κάτι δυνατό είτε ευχάριστο είτε δυσάρεστο, αυτό μπορεί να αποτελέσει ερέθισμα για να κάτσω να γράψω.

Εαν ζωγραφίζατε τη μουσική σας, ποια χρώματα θα χρησιμοποιούσατε;

Νομίζω όλα τα χρώματα. Εμπνέομαι όπως είπα και πριν από την ίδια την ζωή και η ζωή έχει απ’όλα τα χρώματα που το καθένα έχει την ομορφιά του.

Οι μουσικές σας έχουν ένα μυσταγωγικό χαρακτήρα. Ωθεί τον καθένα μας να ταξιδέψει προς τα μέσα του.  Πώς το πετυχαίνετε;

Χαίρομαι που το αντιλαμβάνεστε έτσι. Ίσως αυτό συμβαίνει γιατί και εγώ  όταν γράφω μουσική κάνω ένα ταξίδι βαθιά μέσα μου ανακαλύπτοντας πολλές φορές πρωτόγονα συναισθήματα.

Πίσω από ποιες σκέψεις – ιδέες έγινε η σύνθεση του καινούργιου σας άλμπουμ

Ιδέες που είχαν να κάνουν με τις προσωπικές εμπειρίες των τελευταίων ετών. Κάποιες από αυτές δυσάρεστες και κάποιες άλλες ευχάριστες. Κυρίως είχαν να κάνουν με τις διαπροσωπικές σχέσεις μου, που έτσι και αλλιώς παίζουν μεγάλο ρόλο στην ζωή του κάθε ανθρώπου και στην εποχή που ζούμε τα πράγματα είναι αρκετά δύσκολα σε αυτό το κομμάτι.

{youtube}bOaDpF_lmYk{/youtube}

Invented Memories  λοιπόν. Τι θα ακούσει ο ακροατής;

Πολλές μελωδίες. Θα χαρακτήριζα αυτόν τον δίσκο αρκετά μελωδικό σε σχέση και με τους προηγούμενους που ήταν πιο ρυθμικοί κατά κάποιον τρόπο. Επίσης είναι μια μίξη των ακουσμάτων που είχα από μικρός ως και τώρα με στοιχεία από τζαζ ποπ μουσικής εώς και κελτικής. Νομίζω πως αυτό το πάντρεμα των ήχων δίνει και ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο τελικό αποτέλεσμα.

Ποιες είναι οι δικές σας Invented Memories

Η αλήθεια είναι πως είχα και εγώ επινοημένες μνήμες και αυτό πολλές φορές συμβαίνει για να καταφέρουμε να ξεπεράσουμε καταστάσεις του παρελθόντος και να προχωρήσουμε μπροστά πιο ήρεμοι.

Γιατί αγγλικό στίχο;

Δεν σκέφτηκα ποτέ ως τώρα τον ελληνικό. Συμβαίνει εντελώς αυθόρμητα. Πιστεύω πως όλη η αισθητική των συνθέσεων παραπέμπει σε αγγλικό στίχο και αυτό με βολεύει γιατί θέλω να απευθύνομαι σε όλο τον κόσμο.

Σε μια εποχή που το σουξέ, μετράει περισσότερο απ όλα στη βιομηχανία της  μουσικής, εσεις, με τη δική μας  μουσική ταυτότητα βρίσκεται πόρτες ανοιχτές;

Όχι τόσες όσες αν έγραφα μουσική για σκυλάδικα αλλά εντάξει, τα πράγματα δεν είναι και τόσο άσχημα. Κάνουμε εμείς αυτό που αγαπάμε και από κει και πέρα οτι προκύψει.

{youtube}z4lpouL6fsY{/youtube}

Ο Έλληνας ξέρει από καλό τραγούδι;

Του σερβίρουνε συνεχώς φθηνό τραγούδι παρ’ όλα αυτά υπάρχει κοινό που εκτιμά την καλή μουσική και την στηρίζει. Ευελπιστώ αυτό το κοινό να μεγαλώσει για να στηριχτούνε περισσότερο οι αξιόλογες δουλειές.

Ποιο γνωστό τραγούδι ψιθυρίζετε συχνά;

Την τελευταία μέρα ψιθυρίζω μια μελωδία που έγραψε ο αγαπημένος μου καλλιτέχνης Mark Knopfler και λέγεται She’s gone. Δεν είναι γνωστή αλλά σας προτείνω να την ακούσετε.


ΥΓ:

H μουσική όλου του album είναι του Γιώργου Αβραμίδη εκτός του “Training train” όπου συνέβαλαν και οι Τάσος Κορκόβελος και Γιάννης Βακαλούδης. Οι στίχοι του album είναι της Ελίνας Τασιούλα εκτός του “Golden Heart” που έχει γράψει η Λαμπρινή Γρηγοριάδου.

Η Αλεξάνδρα Σιετή τραγουδά σε 4 τραγούδια (Doorways, Golden Heart, Dive Into The Sea, Blind Singer’s Lullaby) ενώ έπαιξαν οι μουσικοί  Γιώργος Αβραμίδης (τρομπέτα),  Τάσος Κορκόβελος (πλήκτρα), Αλέξης Αρχοντής (τύμπανα), Γιάννης Βακαλούδης (ηλεκτρική κιθάρα, μπάντζο), Χρήστος Παππάς (ηλεκτρικό μπάσο), Παναγιώτης Ανδρέογλου (ακορντεόν), Περικλής Βραχνός (βιολί), Ανδριάνα Πεταλά (νέι) και James Wylie (σαξόφωνο).

Υπεύθυνοι παραγωγής είναι ο Τάσος Κορκόβελος και ο Γιώργος Αβραμίδης, η ηχογράφηση και η μίξη έγινε από τον Τάσο Κορκοβέλο, το mastering στα AMS Studios από τον Απόστολο Σιώπη ενώ το εξώφυλλο του cd όπως και το γενικότερο artwork έγινε από το ζωγράφο – γραφίστα Αχιλλέα Μεσσάικο

To album Invented Memories μπορείτε να το απολαύσετε στο Youtube link: εδώ

 


Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.