Αριάδνη Βιτάσταλη: «Το αντικείμενο που εξερευνώ με επιλέγει και μού επιβάλλεται…»

Facebook
Twitter
LinkedIn

‘Σε μία αναμέτρηση με τις προσωπικές της αλήθειες, η Αριάδνη Βιτάσταλη μιλάει για την Τέχνη και τους καλλιτέχνες, για τη νέα της έκθεση στον Αστρολάβο με τον τίτλο «Ευτυχισμένες μέρες», για τα σύμβολα και τις σχολές Τέχνης.

μιλάει στη Βίκυ Διαμάντη

 

-Από πού αντλείτε την έμπνευσή σας;

Όλα αρχίζουν με μια ατάκα, με μια λέξη ή φράση που θα ακούσω ή θα διαβάσω κάπου, σε μια ταινία, ένα ποίημα ή πεζό, ένα τραγούδι… μα κυρίως από τη ζωγραφική την ίδια βεβαίως… Και από τα γκράφιτι στους τοίχους τής πόλης, το γύρω μου περιβάλλον με επηρεάζει πάρα πολύ.

-Η ζωγραφική διδάσκεται ή είναι έμφυτη ανάγκη;

Διδάσκεται κανείς τις τεχνικές… Ο δάσκαλός μου -Gemigniani- μού έκανε πάντα ερωτήσεις, δεν μού έδινε απαντήσεις. Δεν νομίζω ότι υπάρχουν απαντήσεις άλλωστε, συνεχίζεις να θέτεις το ερώτημα, με μικρές ή μεγαλύτερες τροποποιήσεις, στην ουσία δεν μαθαίνεις ποτέ κάτι, κάθε φορά αναζητείς.

-Στην έκθεση που θα κάνετε και ξεκινάει στις 18 Οκτωβρίου στον Αστρολάβο ασχολείστε με τους σταρ του κινηματογράφου. Πώς προέκυψε αυτή η θεματολογία;

Χρησιμοποιώ οποιοδήποτε θέμα εφόσον αυτό εξυπηρετεί αυτό που θέλω να εκφράσω. Συγχρόνως, το θέμα το ίδιο είναι που με κινητοποιεί, που με βάζει στη διαδικασία να θέλω να εκφράσω τη συγκεκριμένη ιδέα. Πολλές φορές οι επιλογές των θεμάτων γίνονται μηχανικά, δίχως πρόθεση, στην ουσία είναι το ίδιο το αντικείμενο που εξερευνώ αυτό που με επιλέγει, που μού επιβάλλεται.

-Πώς επιλέξατε τους σταρ που ενθέτετε στους πίνακές σας;

Επιλέγω αυτό που έχουν να πουν. Αυτό που συμβολίζουν για μένα.

-Ακολουθείτε συγκεκριμένη εικαστική σχολή ή λειτουργείτε πιο ανεξάρτητα από τα ρεύματα και τις μόδες που επικρατούν κατά καιρούς;

Δεν με ενδιαφέρουν οι σχολές, ούτε τα ρεύματα, άλλωστε νομίζω πως ζούμε σε μια εποχή που ο καθένας προβάλλει κάτι προσωπικό, ενώ συγχρόνως οι εξωτερικές συνθήκες τον μορφοποιούν και επηρεάζουν το έργο του.

-Μιλήστε μας λίγο για την έκθεση που ετοιμάζετε; Πώς προέκυψε και πόσο κοντά είναι στην ελληνική πραγματικότητα;

Είναι μια δουλειά αυτοβιογραφική, με την έννοια ότι εκθέτω, όσο πιο ειλικρινά μπορώ, ιδέες και αισθήσεις για πράγματα που ζω και αντιμετωπίζω, είτε προσωπικά, είτε ως μέλος τού κοινωνικού συνόλου, με αυτή την έννοια θεωρώ ότι μπορεί να αφορά πολλούς συνανθρώπους μου.



INFO:

Η Αριάδνη Βιτάσταλη από τις 18 Οκτωβρίου εκθέτει έργα της στην γκαλερί Αστρολάβος. Τίτλος της έκθεσης είναι «Ευτυχισμένες μέρες»


Βιογραφικό

Αριάδνη Βιτάσταλη

Σπουδές: École Supérieure d’ Art et Design, Saint-Étienne, Γαλλία (1991-94, diplôme national des arts plastiques) / École Nationale Supérieure des Beaux-Arts, Παρίσι (1994-98, diplôme national supérieur des arts plastiques).

Ατομικές εκθέσεις: 2019, Ξενοδοχείο «Big Blue», Αμοργός / 2007, Αίθουσα τέχνης «Αστρολάβος-Δεξαμενή», Αθήνα / 2001, Γκαλερί «Titanium», Αθήνα / 1999, Αίθουσα τέχνης «Παρατηρητής», Θεσσαλονίκη / 1997, Galerie «Gallo», Νίκαια, Γαλλία / 1994, École Supérieure d’ Art et Design, Saint-Étienne, Γαλλία.

Συμμετείχε σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα, τη Γαλλία, τη Σερβία, την Αλγερία και τις ΗΠΑ. Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.