Ο θανάσης Χλιάρας μιλάει για την παράσταση «Γάμος Σημαίνει…»

Facebook
Twitter
LinkedIn

Συναντήσαμε τον δημιουργό της παράστασης «Γάμος Σημαίνει…» Θανάση Χλιάρα στον Χώρο Τέχνης Ασωμάτων, για να μας μιλήσει για την παράσταση που  παίζει και σκηνοθετεί.


Το “Γάμος Σημαίνει…” πρόκειται για μια  τρελή κωμωδία ηθών, που με κυνικό και συνάμα χιουμοριστικό τρόπο, αγγίζει την σχέση δύο ανθρώπων μέσω του γάμου…  ας πάμε να δούμε τι είπε ο ίδιος στο aVecnews.gr

Σκηνοθετείτε και παίζετε ένα θεατρικό το οποίο γράψατε ο ίδιος. Πόσο εύκολο είναι για έναν καλλιτέχνη να κάνει αυτούς τους τρεις ρόλους ταυτόχρονα;

– Στην Τέχνη δεν υπάρχει βαθμός δυσκολίας ούτε πολλαπλοί ρόλοι μα μόνο έμπνευση! Είναι δε η χαρά της δημιουργίας τόσο μεγάλη που ξεπερνά την όποια κούραση προκύπτει. Στο θέατρο είναι άμεση η σχέση ηθοποιού με το κοινό, λίγο πιο πίσω έρχεται η δουλειά του σκηνοθέτη που δεν υπάρχει συχνά επί σκηνής, όλοι τους όμως μεταλαμπαδεύουν την αξία του κειμένου. Ένας καλλιτέχνης μπορεί να κάνει πολλά όμορφα πράγματα συγχρόνως.

Από που εμπνευστήκατε και γράψατε το «Γάμος σημαίνει..»;

– Από την σύντροφο μου αλλά και από μία ιστορία δύο υπερήλικων αλλοδαπών τουριστών που μετά από 56 χρόνια γάμου, μου έδωσαν ένα πολύ δυνατό μήνυμα. Η αφήγηση της ιστορίας τους είναι ο επίλογος του έργου.

Ποια είναι η υπόθεση του έργου;

-Ένα ζευγάρι μεσήλικων και μέτριων ηθοποιών ειδοποιείται να πάει σε κάποιο ορεινό χωριό της Αιτωλοακαρνανίας για να παραλάβει το κλειδί μιας αγροικίας -κληρονομιάς από έναν θείο τους που φαίνεται πως πέθανε. Όταν φτάνουν εκεί όμως έρχονται αντιμέτωποι με δύο άλλους ανθρώπους , συνδικαιούχους της κληρονομιάς που δεν έχουν επαφή για πολλά χρόνια. Είναι το έτερον τους εγώ! Μέσω αυτών αντιλαμβάνονται την δύναμη και αξία του γάμου τους αλλά και τις άμυνες του απέναντι σε κακολογίες και πειρασμούς. Τελικά, ως από μηχανής θεός, εμφανίζεται ο μόνος άνθρωπος που δεν περιμένουν να δουν για να τους επιβεβαιώσει την σπουδαιότητα του γάμου τους, που όμως ορίζεται από την ποιότητα της σχέσης τους.

Λέτε φέρνει τους ήρωες αντιμέτωπους με το άλλο τους εγω. Τι εννοείτε;

-Το άλλο εγώ των ηρώων μας είναι δύο άλλοι άνθρωποι που γνωρίζουν πολύ καλά και που η αντίθετη πορεία ζωής που επέλεξαν και τα αποτελέσματα της προσφέρουν στους θεατές ένα σπάνιο θέαμα και μάθημα αξιών.

Ποια είναι τα μηνύματα που θέλετε να περάσετε ;

– Τα κύρια μηνύματα είναι δύο. Να μην γκρεμίζουμε εύκολα αυτό που τόσο δύσκολα χτίζουμε,ειδικά στις ανθρώπινες σχέσεις. Να παντρεύονται οι άνθρωποι στις ψυχές και όχι στα χαρτιά μόνον.


Σε κάθε παράσταση κι ένας διαφορετικός guest star θα εμφανίζεται στη σκηνή; εξηγείστε μου;

-Υπάρχει ένας ιδιαίτερα κωμικός χαρακτήρας που εμφανίζεται στο τέλος του έργου για να κλείσει το έργο(όπως συμβαίνει σε όλα τα έργα μου) με την σπιρτάδα, την ενέργεια και την μη προβλεψιμότητα του έργου,καθώς αφήνει και μία αναμονή για την επόμενη σεζόν, την τρίτη, όπου θα εισαχθούν δύο επιπλέον χαρακτήρες στο έργο! Μόνο που σε κάθε παράσταση τον ρόλο αυτό τον κάνει ένας διαφορετικός ηθοποιός χωρίς να αυτοσχεδιάζει!

Γιατί να έρθει κάποιος να δει την παράσταση σας;

-Υπέροχη ερώτηση και σας ευχαριστώ! Γιατί θα γελάσει, θα δακρύσει, θα συγκινηθεί, θα προβληματιστεί, θ απολαύσει την εξαιρετική μουσική του, θα πάρει πολύ καθαρά μηνύματα, είτε παντρεμένος, είτε χωρισμένος, είτε ελεύθερος, είτε νέος είτε όχι. Επίσης θ απολαύσει τον μπακλαβά μας που είναι το απόλυτο σιροπιαστό γλυκό του έργου, με το φυστικάκι του! Γιατί θα χαρεί μία 100% ελληνική παραγωγή(πλην της μουσικής), όσον αφορά το κείμενο και την αναγνωρισιμότητα των χαρακτήρων. Γιατί στις μέρες μας γράφονται πολύ καλά κείμενα μα μόνο λόγω του οικονομικού δεν ανεβαίνουν στην σκηνή. Τέλος, γιατί κάνουμε θέατρο για το θέατρο και τον θεατή και όχι για μας τους ηθοποιούς.

Κάθε πότε θα παίζεται η παράσταση σας και που;

– Το έργο μας “Γάμος Σημαίνει… ξανά!” παίζει κάθε Τετάρτη στις 9μμ στον Χώρο Τέχνης Ασωμάτων, Αγ. Ασωμάτων 6 στο Θησείο, 100μ από τον ομώνυμο σταθμό ΗΣΑΠ, εξαιρετικά εύκολα προσβάσιμο και για ΑΜΕΑ.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.