Γιώργος Χατζηπιερής – Ο Κύπριος συνθέτης που αγαπάνε τα παιδιά

Facebook
Twitter
LinkedIn

 

Είναι ο συνθέτης που με τα τραγούδια του κάνει τους λιλιπούτειους φίλους μας να γνωρίσουν τον κόσμο των συναισθημάτων τους, όσο πιο ρυθμικά και μαγικά γίνεται.

 

Ο Γιωργος Χατζηπιερής, ο συνθέτης του επιτυχημένου «Τεμπέλη Δράκου» επιστρέφει, έχοντας στις εποσκευές του τη νέα του δισκογραφική δουλειά που φέρει τον τίτλο «Πατημασιές στο χιόνι». Και μ αφορμή αυτό,  συζητήσαμε για όλα τα ωραία που κρύβει αυτό το νέο γιορτινό άλμπουμ για την συνεργασία του με την Ελευθερία Αρβανιτάκη αλλά και για το τραγούδι γενικότερα.

μιλάει στη Λαμπριάνα Κυριακού

ΛΚ:Το παιδικό τραγούδι, όπως και κάθε άλλο είδος, δεν μπορεί εύκολα να καθιερωθεί, και να γίνει παράδοση. Ο Τεμπέλης Δράκος εδώ και 15 χρόνια έχει τραγουδηθεί από χιλιάδες παιδιά, γονείς, δασκάλους ακόμα και γιαγιάδες  και σε Ελλάδα και Κύπρο.  Ποια είναι η συνταγή της επιτυχίας σας;

ΓΧ: Μια και μιλήσατε για συνταγές να σας απαντήσω ανάλογα.  Το καλό φαγητό ξεκινά από την επιλογή των υλικών.  Φρέσκα, γνήσια, γευστικά, αληθινά.  Χωρίς φυτοφάρμακα, χωρίς συντηρητικά.  Μετά ο καλός μάγειρας έχει από την αρχή την τελική γεύση στο μυαλό του.  Και την πετυχαίνει χωρίς συμβιβασμούς, με την ανάμειξη των υλικών, με το σωστό ψήσιμο και τις μετρημένες δόσεις μπαχαρικών.   Τέλος  αν δεν υπάρχει αγάπη και μεράκι, το φαγητό θα βγει άνοστο.  Είναι κάτι γκλαμουράτες κυρίες που σε καλούν για δείπνο και όλα είναι εντυπωσιακά αλλά άγευστα.  Κι είναι κάτι γιαγιάδες που μέσα από τις χιλιοχρησιμοποιημένες κατσαρόλες τους φτειάχνουν ταπεινά παραδοσιακά φαγητά γεμάτα ουσία και γεύση.  Κάντε ένα μικρό παραλληλισμό και έχετε την απάντηση.

ΛΚ: Το «σκουλουκούιν» νομίζω είναι ένα από τα πετυχημένα σας κυρίως στην Κύπρο γιατί είναι γραμμένο στην Κυπριακή διάλεκτο. Η έκπληξη γι’ αυτόν που τον ακούει για πρώτη φορά είναι ότι ακούει την  Ελευθερία Αρβανιτάκη να τραγουδάει στην Κυπριακή διάλεκτο. Πώς έγινε αυτή η επιλογή;

ΓΧ: Η ίδια η Αρβανιτάκη επέλεξε αυτό το τραγούδι το οποίο προοριζόταν για τον Αλκίνοο Ιωαννίδη.  Ήταν τόσος ο ενθουσιασμός της που δεν μπόρεσα να της το αρνηθώ.  Η επιλογή της μας αντάμειψε με το παραπάνω.  Οι Κύπριοι ενθουσιάστηκαν με την ερμηνεία της. Έγινε ένα από τα πιο διάσημα τραγούδια στην Κύπρο και ακόμη παίζεται σχεδόν καθημερινά.


ΛΚ: Πως ήσασταν σίγουρος ότι η Ελευθερία Αρβανιτάκη μπορεί να τραγουδήσει στην Κυπριακή διάλεκτο;

ΓΧ: Μα δεν ήμουν καθόλου σίγουρος.  Για αυτό και στο στούντιο κάλεσα έναν κοινό φίλο τον Βάσο τον Φτωχόπουλο που έχει σπουδάσει σκηνοθέτης και το δούλεψαν μαζί πετυχαίνοντας το τέλειο αποτέλεσμα.

ΛΚ; Δεν έχω καταλάβει τι είναι αυτό που με κάνει να λατρεύω τα τραγούδια σας.  Τα  μουσικά όργανα που ακούγονται, η μελωδία;  οι στίχοι που κρύβουν μια ιστορία και συνάμα είναι παιχνιδιάρικοι.. Δεν ξέρω τα τραγούδια σας κρύβουν κάτι το μαγικό. Το αντιληφθήκατε αυτό;

ΓΧ: Όταν ήμουν παιδί έζησα αυτή τη μαγεία που λέτε μέσα από συγκεκριμένα τραγούδια και συγκεκριμένες εμπειρίες.  Όταν γράφω στίχους και συνθέτω μουσική προσπαθώ να αναβιώσω αυτή τη μαγεία.  Όχι ως μεγάλος κοιτάζοντας το παρελθόν με νοσταλγία, αλλά ανακαλύπτοντας τα κύτταρα της παιδικής ζώνης που παρέμειναν αγνά και ζωντανά και κοιτάζοντας το κοινό μου ως ίσος προς ίσον.   Είχα όμως και την τύχη να συνεργαστώ με έναν εκπληκτικό μουσικό τον Μάριο Τακούσιη που με τις ενορχηστρώσεις του κατάφερε να αποδώσει μουσικά αυτό το οποίο είχα στο μυαλό μου.  Τέλος φροντίζω όπως όλοι οι συνεργάτες μου να έχουν ψηλό τεχνικό επίπεδο αλλά συγχρόνως και καλοσύνη και αγνή ψυχή.

ΛΚ: Τι είναι αυτό που σας ώθησε να ασχοληθείτε με τα τραγούδια για παιδιά;

ΓΧ: Νομίζω πως από το 1993 όταν έγραφα στο στούντιο του Παπάζογλου το δίσκο «Η Μικρή Γαλέρα», έγραφα στην ουσία τραγούδια για μεγάλα παιδιά.  Η διαδικασία ήταν η ίδια.    Όταν αργότερα γεννήθηκε το πρώτο μου παιδί, άρχισα να σκαρώνω αυθόρμητα τραγουδάκια για να διασκεδάζουμε οικογενειακά.   Το πρώτο ήταν τα 10 καβουράκια που έγινε χιτ μεταξύ φίλων και των παιδιών τους.  Είχα και  σημαντική ενθάρρυνση από πολύ καλούς φίλους για να ασχοληθώ πιο σοβαρά με το είδος κι έτσι φτιάχτηκε το 2005 ο Τεμπέλης Δράκος.

ΛΚ: Πόσο δύσκολο είναι;

ΓΧ: Παρ’ όλον ότι φαίνεται απλό και εύκολο, είναι πολύ πιο περίπλοκο από το να γραφτεί ένα «κανονικό» τραγούδι.  Οι στίχοι πρέπει να δουλευτούν για  να είναι ευκρινείς, να είναι απλοί, να λεν το παραμύθι.   H μουσική πρέπει να έχει λόγο ύπαρξης, να πηγάζει μέσα από μια προσωπική αλήθεια και να μην είναι απλά διεκπεραιωτική.   Μουσική και στίχοι πρέπει να παντρεύονται αρμονικά.  Να υπάρχει ο σωστός τονισμός και η σωστή ροή.   Τέλος η παραγωγή να γίνεται με αγάπη και σεβασμό και χωρίς συμβιβασμούς στην ποιότητα αφού τα τραγούδια αυτά καταγράφονται στο «σκληρό δίσκο» του κάθε παιδιού και μένουν ανεξίτηλα.


ΛΚ: Φέτος μας ήρθατε πιο γιορτινός και μας φέρατε δώρο το νέο σας  Χριστουγεννιάτικο Άλμπουμ «Πατημασιές στο χιόνι». Μιλήστε μου γι’ αυτή την δουλειά; Κυκλοφόρησε ήδη; Θα το βρούμε στα δισκοπωλεία; Γνωρίζω ότι αποτελείται από 6 τραγούδια plus κάποια ορχηστρικά.

ΓΧ: Όλα ξεκίνησαν δύο χρόνια πριν όταν με κάλεσε  η κ. Ραλλού Βογιατζή από το «‘Ελληνικό Σχέδιο» να συνθέσω τρία τραγούδια-κάλαντα Χριστουγέννων στα πλαίσια μιας γιορτής στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών .  Έτσι προέκυψαν  ένα τραγούδι για τη γέννηση του Χριστού ιδωμένη μέσα από τα μάτια ενός από τους βοσκούς που είναι πάντα ανώνυμοι και άσημοι, ένα τραγούδι για ένα δέντρο που ξεκινά να πάει στην πόλη για να στολίσει την πλατεία της, και ένα τραγούδι για τα Φώτα.  Σε αυτά προστέθηκαν και δύο καινούργια και ένα ρεμίξ του «Στου Καινούργιου Χρόνου την Αυλή»  που τραγούδησε ο Σαββόπουλος σε προηγούμενο δίσκο.   Ο δίσκος συμπληρώνεται με τα ίδια 6 τραγούδια χωρίς φωνή για να μπορούν να λειτουργήσουν είτε ως ορχηστρική μουσική είτε ως υπόκρουση για χορωδίες.  Σε αυτή τη συλλογή  εκτός από τη Σοφία Παπάζογλου, τον Απόστολο Ρίζο, και φυσικά την Ελευθερία Αρβανιτάκη, που είναι μόνιμοί μου συνεργάτες,  είχα τη χαρά να συνεργαστώ και με την Κορίνα Λεγάκη και τον Μάρκο Κούμαρη (Locomondo) που αγάπησαν τα τραγούδια που τους πρότεινα και τα απογείωσαν με το δικό τους τρόπο.

Ο δίσκος κυκλοφόρησε ήδη με το label του Τεμπέλη Δράκου και διατίθεται στα Public αλλά και στις γνωστές ηλεκτρονικές πλατφόρμες.

ΛΚ: Η Ελευθερία Αρβανιτάκη συμμετέχει και σε αυτήν την δουλειά σας με το  τραγούδι «Το Δέντρο των Χριστουγέννων» το οποίο ήδη έχει αναρτηθεί στο youtube σε animation video;

ΓΧ: Η Ελευθερία Αρβανιτάκη,  μου το έκανε ξεκάθαρο ότι δεν γίνεται να κάνω δίσκο και να μην της προτείνω τραγούδι.   Το συγκεκριμένο τραγούδι ήταν λες και γράφτηκε για αυτήν.   Παράλληλα με την ηχογράφηση, ο Μιχάλης Παπανικολάου δημιουργούσε το animation με εικόνες και κίνηση που δίνουν ζωή στο τραγούδι.  Το animation  αυτό είναι αναρτημένο στο Youtube στο κανάλι του Τεμπέλη Δράκου.

ΛΚ: Τι ιστορία έχει αυτό το τραγούδι;

ΓΧ: Γίνονται εκλογές στο δάσος και το δέντρο – πρωταγωνιστής ψηφίζεται ως το πιο ωραίο για να στολίσει την πλατεία της πόλης.  Ξεκινά λοιπόν μια διαδρομή περνώντας από δάση και χωριά όπου το στολίζουν με διάφορα στολίδια,  κουλούρια και γλυκά και έτσι στολισμένο φτάνει παραμονή Χριστουγέννων έξω από την πόλη.  Χιονίζει και μέσα από ένα φεγγίτη βλέπει μια πολύ φτωχή οικογένεια.  « Η συνέχεια επί της οθόνης» που λένε….

{youtube}POCrExbUh7I{/youtube}

ΛΚ: Μέσα στο δίσκο υπάρχει κάποιο τραγούδι γραμμένο στην Κυπριακή διάλεκτο;

ΓΧ: Ναι αυτό έχει καταντήσει πλέον λίγο κλισέ…. Υπάρχει το τραγούδι για τα Φώτα που βασίζεται στα παραδοσιακά Κυπριακά κάλαντα των Φώτων και μεταμορφώνεται σε ένα έξω καρδιά τραγούδι, ερμηνευμένο θαυμάσια από τη Σοφία Παπάζογλου, μαζί με τη χορωδία του 5ου Δημοτικού Σχολείου Αμαρουσίου υπό τη διεύθυνση του Θωμά Κοντογεώργη.

ΛΚ: Τι θα ευχηθείτε στα παιδιά αλλά και σε μας για το 2020;

ΓΧ: Να είναι πρώτα από όλα καλά στην υγεία, να τους αφιερώνουν οι γονείς τους περισσότερο και πιο ποιοτικό χρόνο και οι μεγάλοι και τρανοί να σκέφτονται ότι ο πλανήτης ανήκει περισσότερο σε αυτά τα παιδιά παρά στους ίδιους και να σταματήσουν να καταστρέφουν το περιβάλλον και να εξαντλούν τον φυσικό πλούτο.

ΛΚ: Σας ευχαριστώ πολύ  και να ευχηθώ και αυτό το άλμπουμ να το τραγουδάνε όλα τα παιδιά του κόσμου..

ΓΧ: Σας ευχαριστώ!!


 

 

 


Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.