Τι σημαίνει η επίσκεψη του Μάικ Πομπέο στη Θεσσαλονίκη και την Κρήτη…

Ap 20271804642450
Facebook
Twitter
LinkedIn

Η Σούδα και το Ιντσιρλίκ
Η διήμερη επίσκεψη του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών πάντως, αντιμετωπίζεται από την ελληνική κυβέρνηση ως σαφής υποστήριξη των θέσεων της Αθήνας, έναντι της Άγκυρας ενώ από την πλευρά της αμερικανικής διπλωματίας τονίζεται το ιστορικά υψηλό επίπεδο στο οποίο έχουν φτάσει οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις.

Πρώτος σταθμός του κ. Πομπέο στην Ελλάδα θα είναι η Θεσσαλονίκη. Εκεί θα γίνει δεκτός από τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Δένδια ενώ επόμενος σταθμός της επίσκεψης Πομπέο στην Ελλάδα θα είναι η Κρήτη και συγκεκριμένα τα Χανιά όπου θα τον υποδεχτεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως είναι φυσικό το θέμα των διερευνητικών επαφών θα συζητηθεί, αλλά όπως λέει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πρωταρχικός στόχος της επίσκεψης είναι να αναδειχθεί ο στρατηγικός χαρακτήρας της διμερούς συνεργασίας, με ιδιαίτερη έμφαση στους τομείς της ενέργειας και της άμυνας.

Έχει τη σημασία του ότι ο Μάικ Πομπέο θα βρεθεί τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και στη Κρήτη αντί για την Αθήνα, ενώ την επίσκεψής του στην Ελλάδα δεν θα ακολουθήσει επίσκεψη στην Τουρκία.

Τα μηνύματα των ΗΠΑ
Τα μηνύματα των Αμερικανών είναι δύο: Πρώτον το ενδιαφέρον τους για τη Βόρεια Ελλάδα στο πλαίσιο του ανταγωνισμού τους με τη Ρωσία για το χώρο των Βαλκανίων.Κατά δεύτερον δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Πομπέο θα επισκεφτεί και τη βάση της Σούδας καθώς αυτή η επίσκεψη συμπίπτει με τις συζητήσεις που γίνονται στην Ουάσιγκτον για τη μεταφορά της αμερικανικής βάσης του Ιντσιρλίκ.

Πηγή:in.gr

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.