Γαλοπούλα ψητή με αρωματικά βότανα

ΒΌΤΑΝΑ galopoula gemisti 1
Facebook
Twitter
LinkedIn

Υλικά για 10-12 άτομα

1 γαλοπούλα περίπου 3 κιλά

1 κ σ φρέσκο δεντρολίβανο

1 κ σ θυμάρι

1 κ σ θρούμπι

1 κ γλ μαντζουράνα φρέσκια

1 μικρό ματσάκι με φασκόμηλο, δεντρολίβανο και θυμάρι

3 κ σ ελαιόλαδο

3 κ σ βούτυρο φρέσκο

2 κ σ αλάτι χοντρό θαλασσινό και φερσκοτριμμένο πιπέρι

1/2 κιλό φτερούγες από κοτόπουλο

Για τη σάλτσα

1/2 φλ τσ κονιάκ

2 κ σ βούτυρο

1/2 φλ τσ αλεύρι γοχ

4 φλ τσ ζωμό κοτόπουλου

2 κ σ κρέμα γάλακτος

1 κ γλ θυμάρι ξερό

Τρόπος παρασκευής

  1. Πλένετε τη γαλοπούλα, αφαιρείτε το λαιμό και τα εντόσθια. Βράζετε για 1/2 ώρα, τις φτερούγες με το λαιμό της γαλοπούλας σε άφθονο νερό με 1 καρότο, 1/2 κρεμμύδι και 1 κλωνάρι σέλερι. Όταν είναι έτοιμο, το σουρώνετε και έχετε το ζωμό κότας που θα χρειαστείτε για το ψήσιμο της γαλοπούλας.
  2. Στεγνώνετε εξωτερικά και εσωτερικά τη γαλοπούλα με απορροφητικό χαρτί κουζίνας και την αλατοπιπερώνετε μόνο εσωτερικά. Τοποθετείτε μέσα στην κοιλιά της το ματσάκι με τα βότανα. Ράβετε την κοιλιά και δένετε τα πόδια της με σπάγκο, ώστε να μη χάσει το σχήμα της.
  3. Σε ένα μπολ αναμειγνύετε το δεντρολίβανο, τη μαντζουράνα, το θυμάρι, τη θρούμπι, το ελαιόλαδο, το χοντρό αλάτι και λίγο πιπέρι. Τρίβετε τη γαλοπούλα με αυτό το μείγμα παντού, μέχρι να κολλήσουν τα βότανα και το αλάτι επάνω στο δέρμα της.
  4. Τοποθετείτε στο ταψί τη γαλοπούλα με το στήθος προς τα επάνω, περιχύνετε με 2 φλ τσ από το ζωμό κότας και με το φρέσκο λιωμένο βούτυρο. Βάζετε το ταψί χαμηλά στο φούρνο, τον οποίο έχετε προθερμάνει στους 180ο, πάνω κάτω και ψήνετε για 1 ώρα.
  5. Έπειτα σκεπάζετε τη γαλοπούλα με αλουμινόχαρτο και συνεχίζετε το ψήσιμο για 1 ακόμα ώρα. Αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο, περιχύνετε με 1 ακόμα φλ τσ ζωμό και ψήνετε για άλλα 40′. Δοκιμάζετε με την πιρούνα εάν έχει ψηθεί, ειδάλλως ψήνετε για 1/2 ώρα ακόμα.
  6. Βγάζετε τη γαλοπούλα από το ταψί, την τοποθετείτε σε μια πιατέλα, τη σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο και την αφήνετε για 20′-25′ πριν την κόψετε. Ετοιμάζετε τη σάλτα της: σουρώνετε τη σάλτσα που έχει σχηματιστεί στο ταψί και την αφήνετε στην άκρη. Σε ένα άλλο μπολ ρίχνετε το κονιάκ και διαλύετε μέσα το αλεύρι μέχρι να σχηματιστεί μια αλοιφή. Λιώνετε το βούτυρο σε κατσαρολάκι και ρίχνετε μέσα το ξερό θυμάρι. Ανακατεύετε και προσθέτετε τη σάλτσα από το ταψί και 2 φλ τσ ζωμό κοτόπουλου. Τέλος ρίχνετε το μείγμα κονιάκ-αλευριού.
  7. Δουλεύετε, ανακατεύοντας τακτικά με ξύλινη κουτάλα τη σάλτσα ώστε να αρχίσει να πήζει. Τότε ρίχνετε την κρέμα γάλακτος, λίγο πιπέρι και λίγο αλάτι. Σερβίρετε τη γαλοπούλα σε κομμάτια μαζί με τη σάλτσα της, μια σαλάτα με σπανάκι και μανιτάρια, πατατούλες και καρότα βουτύρου.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.