Δεν νοείται αρραβώνας, γάμος, γέννηση, βάφτιση στη Μάνη χωρίς να
προσφερθούν δίπλες. Με τα χρόνια, προσφέρονται και στις μεγάλες γιορτές,
Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά και Πάσχα. Έφτιαχναν δίπλες για να
“διπλιάσει” η χαρά, ιδίως αν γεννιόταν αγόρι, ήθελαν να “διπλιάσει” η
χαρά και να γεννηθεί κι άλλο αγόρι στο σπίτι!
Παραμονές της γιορτής ή της χαράς, μαζεύονται οι γυναίκες της γειτονιάς
και του σπιτιού και ετοιμάζουν τη ζύμη, τις πλάθουν, τις τηγανίζουν και
τις μελώνουν με λάδι Μανιάτικο έξτρα παρθένο, μέλι από αρωματικά
βότανα και σπάκα (φασκόμηλο).
Οι Χριστουγεννιάτικες δίπλες συμβολίζουν τα σπάργανα που “δίπλωσαν” τον
Χριστό και το μέλι με τα καρύδια που πασπαλίζονται επάνω τους, την
γλυκιά έλευση του νέου χρόνου με την αφθονία των ξηρών καρπών, την
ευγονία και την ευδαιμονία του σπιτιού!
Δίπλες δίνονται και στα παιδιά που θα πουν τα κάλαντα και τότε οι
πιτσιρικάδες θα ανταμείψουν το κέρασμα με γλυκόλογα για την Κυρά του
σπιτιού:
“Κυρά ψηλή, κυρά λιγνή, κυρά καμαροφρύδα,
πήρες τα ρόδα απ’ τη ροδιά, τ’ ασπράδι απ’ το χιόνι,
πήρες και το ματόφρυδο από το χελιδόνι”!
Συνταγή για μανιάτικες δίπλες
Υλικά
5 αυγά
1 σφηνάκι ούζο
2 κ σ ζάχαρη
1 κ γλ μπέκιν πάουντερ
2 φλ τσ αλεύρι σκληρό
1 πρέζα αλάτι
1 σφηνάκι χυμό φρ πορτοκαλιού
1 σφηνάκι ελαιόλαδο
1 κ γλ ξύσμα πορτοκαλιού
ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Για το σιρόπι
2 φλ τσ μέλι
1 1/2 φλ τσ νερό
καρύδια χοντροκομμένα με λίγη κανέλα για το πασπάλισμα