Τσιγάρο και επανάσταση – Ιστορικές συνδέσεις Του Θανάση Κάππου

Castro che
Facebook
Twitter
LinkedIn

O Κάστρο και ο Τσε Γκεβάρα κάπνιζαν. Για τους απανταχού  επαναστάτες το κάπνισμα είναι μια εκλεπτυσμένη μορφή αντίστασης κατά του συστήματος. Το κάπνισμα είναι μια απολαυστική διαδικασία του να μετατρέπεις το κάτι σε τίποτα.

Είναι μια κατά κάποιο τρόπο ετεροβαρής (σύμφωνα με το πνεύμα και το κλίμα της εποχής διαδικασία), το να καταστρέφεις αυτό που οι καπιταλιστές θεωρούν σημαντικό: Την αξία των αγαθών.

Μια αντίφαση πρώτου βαθμού. Είναι ίσως η μεγαλύτερη αντίφαση του καπνίσματος εναντίον του συστήματος. Και για να ακριβολογούμε δεν είναι παρά η μοναδική. Είναι ένα αγαθό που αγοράζεται και αμεσότατα εξαφανίζεται. Παφ-πουφ και τέρμα.

Μπορεί πολλοί να αναρωτηθούν εάν, ένας καπνιστής  εργάτης είναι άχρηστος; Ένας καπνιστής καταναλώνει κατά μέσο όρο είκοσι λεπτά  την ημέρα κρατώντας ένα τσιγάρο.

Το άνοιγμα του πακέτου, το άναμμα του τσιγάρου, η εισπνοή, το σβήσιμο, απαιτούν χρόνο τον οποίο ο εργαζόμενος  αφαιρεί από τη δουλειά του. Στις 220 μέρες που εργάζεται,  ο χρόνος που “καταναλώνει” για να καπνίζει φτάνει συνολικά σε ετήσια βάση στις δέκα μέρες.

Λέγεται από πολλούς πως το κάπνισμα είναι καταναγκασμός.  Μάλλον θα ΄έχουν μπερδευτεί.  Ισχύει το αντίθετο. Το κάπνισμα είναι η απελευθέρωση από τους καταναγκασμούς.

Το κάπνισμα θυμίζει την προσπάθεια ενός απελευθερωτικού… αγώνα!   Είναι ένας αγώνας ειρηνικός. Ποιος δεν θυμάται τον ειρηνικό αγώνα και την αντίσταση του Δαλάι Λάμα κατά του θιβετιανού βουδισμού.

Υπάρχει όμως και η καθαρά επαναστατική ιστορία του καπνίσματος για να μη χάσουμε και μπερδευτούμε με τον προσανατολισμό μας. Εξηγούμαστε καλύτερα: To 1810 o αρχηγός της αστυνομίας του Βερολίνου εκδίδει ένα διάταγμα κατά του καπνίσματος γιατί είναι “άσεμνο και επικίνδυνο, στρέφεται κατά των μορφωμένων και αξιοπρεπών ανθρώπων”.

Κατά τη διάρκεια της επανάστασης του 1848 ο ξεσηκωμένος λαός θέλησε να εισβάλλει στα ανάκτορα. Ο νεαρός πρίγκηπας Λιχνόβσκι καθησύχασε το μαινόμενο πλήθος, λέγοντας πως ο στρατός είχε αποσυρθεί και πως όλα τα αιτήματα τους είχαν γίνει αποδεκτά από τον αυτοκράτορα. Οι ηγέτες  της επανάστασης επέμεναν , “και το κάπνισμα”. Ο πρίγκιπας, απάντησε: ”Ναι και το κάπνισμα”.

Ήταν ένα από τα ελάχιστα αιτήματα με διάρκεια  που  ικανοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της επανάστασης του 1848.  Η ανάκληση της απαγόρευσης του καπνίσματος!

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.