Δίπλες μανιάτικες Χριστουγέννων

Screenshot 10
Facebook
Twitter
LinkedIn

Οι Χριστουγεννιάτικες δίπλες συμβολίζουν τα σπάργανα που “δίπλωσαν” τον Χριστό και το μέλι με τα καρύδια που πασπαλίζονται επάνω τους, την γλυκιά έλευση του νέου χρόνου με την αφθονία των ξηρών καρπών, την ευγονία και την ευδαιμονία του σπιτιού.

Στην Μάνη, Ανατολική και Δυτική, δεν νοείται Χριστούγεννα, Πρωτοχρονιά, Πάσχα, γάμος, γέννα ή βάφτιση που να μην προσφερθούν δίπλες.

Τις έφτιαχναν για να “διπλιάσει” η χαρά, ιδίως αν γεννιόταν αγόρι, να έρθει και δεύτερο!

Παραμονές της κάθε γιορτής ή της χαράς μαζεύονταν οι γυναίκες της γειτονιάς και της οικογένειας, ετοίμαζαν τη ζύμη, την έπλαθαν και την άνοιγαν σε λεπτά φύλλα.

Έπειτα τις τηγάνιζαν σε καυτό Μανιάτικο ελαιόλαδο, τις μέλωναν με μέλι από αρωματικά βότανα και σπάκα (φασκόμηλο) και τις πασπάλιζαν με κανέλα και χοντροσπασμένα καρύδια.

Οι Χριστουγεννιάτικες δίπλες συμβολίζουν τα σπάργανα που “δίπλωσαν” τον Χριστό και το μέλι με τα καρύδια που πασπαλίζονται επάνω τους, την γλυκιά έλευση του νέου χρόνου με την αφθονία των ξηρών καρπών, την ευγονία και την ευδαιμονία του σπιτιού.

Δίπλες θα “κεράσουν” και τα παιδιά που θα πούνε τα κάλαντα με τα τριγωνάκια τους, σαν ανταμοιβή στα γλυκόλογα για την Κυρά του σπιτιού:

“Κυρά ψηλή, κυρά λιγνή. κυρά καμαροφρύδα,
πήρες τα ρόδα απ’ τη ροδιά, τ’ ασπράδι απ’ το χιόνι,
πήρες και τα ματόφρυδα από το χελιδόνι”

Δίπλες μανιάτικες – Υλικά

  • 8 αυγά πολύ φρέσκα
  • 1 κιλό περίπου αλεύρι, σκληρό
  • 1 κ σ ζάχαρη (κοφτή)
  • 1 ποτηράκι του λικέρ, κονιάκ
  • ξύσμα από 3 πορτοκάλια
  • αρκετό ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
  • Για το σιρόπι
  • 4 φλ τσ μέλι
  • 2 φλ τσ ζάχαρη
  • 2 φλ τσ νερό
  • 1 φλούδα πορτοκαλιού
  • Για το γαρνίρισμα
  • τριμμένα καρύδια
  • μέλι και κανέλα

Δίπλες μανιάτικες – Τρόπος παρασκευής

1. Ανακατεύετε καλά το ξύσμα των πορτοκαλιών με την ζάχαρη. Χτυπάτε τα αυγά πολύ καλά, προσθέτετε το κονιάκ και συνεχίζετε το χτύπημα. Ρίχνετε το ξύσμα με την ζάχαρη.
2. Κοσκινίζετε το αλεύρι πάνω στο μείγμα των αυγών, μέχρι να γίνει μια σφιχτή ζύμη. Την αφήνετε 1/2 ώρα για να ξεκουραστεί. Σε αλευρωμένη επιφάνεια, ανοίγετε τη ζύμη
σε φύλλο, όσο πιο λεπτό γίνεται. Το κόβεται σε παραλληλόγραμμα (5Χ10 εκ) κομμάτια.
3. Γεμίζετε μια βαθειά κατσαρόλα με ελαιόλαδο ή καλής ποιότητας σπορέλαιο, μέχρι την μέση. Το αφήνετε να κάψει καλά. Ρίχνετε μέσα ένα ένα τα κομμάτια και με 2 πιρούνια,
τα διπλώνετε σε ρολό και τα τηγανίζετε μέχρι να αποκτήσουν ένα χρυσορόδινο χρώμα. Τα αφήνετε να στραγγίσουν πάνω σε απορροφητικό χαρτί.
4.Ρίχνετε όλα τα υλικά για το σιρόπι σε κατσαρόλα και τα βράζετε. Όταν το σιρόπι γίνει ομοιογενής και βράσει καλά, βουτάτε μέσα μία μία τις δίπλες και τις τοποθετείτε σε μεγάλη πιατέλα.
5.Τις πασπαλίζετε με τα καρύδια και την κανέλα. Αν θέλετε να τις περιχύσετε με μέλι, όταν τις σερβίρετε, διαλύετε το μέλι με ελάχιστο ζεστό νερό.
Διατηρούνται για πολύ καιρό κλεισμένες σε μεταλλικό κουτί ή γυάλινη πιατέλα με σκέπασμα.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.