Κατίνα Παξινού: Η πρώτη Ελληνίδα ηθοποιός με Όσκαρ – Κείμενο και σκίτσο Γιάννης Κουτσοκώστας

Thumbnail (4)
Facebook
Twitter
LinkedIn

Κατίνα Παξινού – Πρώτη Ελληνίδα ηθοποιός με Οσκαρ

Κείμενο και σκίτσο Γιάννης Κουτσοκώστας

Η Κατίνα Παξινού ήταν ίσως η κορυφαία Ελληνίδα ηθοποιός όλων των εποχών. Έφυγε από τη ζωή στις 22 Φεβρουαρίου, το 1973 και στην τεράστια καριέρα της έγινε η πρώτη μη Αμερικανίδα, που τιμήθηκε με Όσκαρ για το ρόλο της στην ταινία «Για ποιόν χτυπάει η της καμπάνα» βασισμένο σεναριακά στο ομώνυμο αριστούργημα του Ερνεστ Χέμινγουεϊ.

Η Παξινού  γεννήθηκε στις 17 Δεκεμβρίου του 1900 στον Πειραιά, ήταν παιδί   μεγαλοαστικής οικογένειας, κόρη του αλευροβιομήχανου Βασίλη  Κωνσταντόπουλου με σπουδές κλασικής μουσικής στη Γενεύη, τη Βιέννη και το Βερολίνο. Την κέρδισε όμως το θέατρο και έγινε ηθοποιός παγκόσμιου βεληνεκούς στο θέατρο και τον κινηματογράφο.

Η καριέρα της άρχισε να απογειώνεται στην οκταετία 1932-1940 όταν μαζί με τον σύζυγό της Αλέξη Μινωτή μεσουρανούσαν στις σκηνές του Εθνικού Θεάτρου ερμηνεύοντας κορυφαίους ρόλους σε έργα του Σοφοκλή(Ηλέκτρα), του Σαίξπηρ (Άμλετ) και του Ίψεν (Βρυκόλακες) και ανεβάζοντας παραστάσεις σε Αθήνα, Λονδίνο, Φρανκφούρτη και Βερολίνο. Στη διάρκεια του πολέμου εμφανιζόταν στο Μπρόντγουεϊ και ερμήνευε σπουδαίους ρόλους στον κινηματογράφο κερδίζοντας τη διεθνή καταξίωση. Τοι 1943 κέρδισε το Όσκαρ στην ταινία «Για ποιον χτυπάει η καμπάνα» με σκηνοθέτη τον Σαμ Γουντ  και συμπρωταγωνιστές τα ιερά τέρατα του Χόλιγουντ Γκάρι Κούπερ και Ινγκριτ Μπέργκμαν. Η Παξινού, που υποδυόταν την  φλογερή αντάρτισσα Πιλάρ στον Ισπανικό εμφύλιο αφιέρωσε το Όσκαρ στους συναδέλφους της στο Εθνικό Θέατρο της ρημαγμένης από τον πόλεμο Αθήνας.

Επιστρέφοντας στην Ελλάδα μετά τον πόλεμο εμφανίζεται με τον Αλέξη Μινωτή πάλι στο Εθνικό Θέατρο, με το οποίο περιοδεύει σε Ευρώπη και Αμερική ερμηνεύοντας ρόλους στο αρχαίο θέατρο (Εκάβη, Μήδεια, Φοίνισσες, Βάκχες κ.) αλλά και σε έργα του διεθνούς ρεπερτορίου (Στρίντμπεργκ, Ευγένιου Ο’ Νιλ, Ζιρωντού, Σαίξπηρ, Ίψεν, Λόρκα, Μπρεχτ κ.α.  Στον κινηματογράφο ήταν επιλεκτική. Εκτός από το «Για ποιον χτυπάει η καμπάνα» μεταξύ άλλων συνεργάστηκε με τον Όρσον Γουέλς στην ταινία «Ο κύριος Αρκάντιν» (1955), τον Λουκίνο Βισκόντι στην ταινία «Ο Ρόκο και τα αδέλφια του» (1960) με συμπρωταγωνιστή τον Αλέν Ντελόν και τον Ντάντλεϊ Νίκολς στην ταινία «Το πένθος ταιριάζει στην Ηλέκτρα» στην οποία τιμήθηκε με βραβείο Κοκτώ. Έπαιξε σε μια μόνο ελληνική ταινία στο «Νησί της Αφροδίτης» (1969) του Γιώργου Σκαλενάκη ενώ λίγο έλειψε να τη δούμε και σε κωμωδία, ως «Θεία από το Σικάγο» στη θέση της Γεωργίας Βασιλειάδου.

Η Κατίνα Παξινού πέθανε το 1973 στην Αθήνα σε ηλικία 73 ετών.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.