Κερκυραίκή συνταγή για “ψάρι Μπουρδέτο”

Mpourdeto
Facebook
Twitter
LinkedIn

Συνταγή για Κερκυραίκή συνταγή “ψάρι Μπουρδέτο” από την Μαίρη Παναγάκου.

Η λέξη κληρονομήθηκε από τους Βενετσιάνους και το “brodetto” τους πέρασε στην ντόπια διάλεκτο σαν “ψάρι Μπουρδέτο”.
Η μετάφραση στα Ελληνικά είναι ζωμός-σούπα. Στην Κέρκυρα είναι από τα πιο τυπικά και αγαπημένα φαγητά της.
Είναι εύκολο και γευστικό φαγητό και φτιάχνεται όλες τις εποχές με τα διαθέσιμα ψάρια, από σαρδέλες, πετρόψαρα, μέχρι μπακαλιάρο νωπό ή παστό, το
“στακοφίσι” όπως το λένε, από την παράφραση του Αγγλικού “stockfish” (παστός μπακαλιάρος).

Φυσικά δεν συνδέεται με την Πρωταπριλιά…αλλά μπορεί να σας έχει περισσέψει μπακαλιάρος από του Ευαγγελισμού και να θέλετε μιαν άλλη εκδοχή μαγειρέματος!

Μπακαλιάρος – Ψάρι “Μπουρδέτο”

Υλικά
  • 1 μικρός παστός μπακαλιάρος ή 1 κιλό διάφορα πετρόψαρα
  • 4-5 πράσα
  • 1 φλ τσ λάδι
  • 2-3 κ σ τοματοπελτέ
  • κόκκινο πιπέρι (γλυκό ή καυτερό)

    Μπακαλιάρος – Ψάρι “Μπουρδέτο” – Τρόπος παρασκευής

1.    Κόβετε σε κομμάτια τον μπακαλιάρο και τον ξαρμυρίζετε για 12 ώρες. Βγάζετε τα κομμάτια, τα ξεπλένετε και τα στεγνώνετε με χαρτί κουζίνας.
2.    Σε βαθειά απλωτή κατσαρόλα ρίχνετε το λάδι να κάψει, αλευρώνετε τον μπακαλιάρο και τον τηγανίζετε. Καθαρίζετε, πλένετε και κόβετε σε μεγάλα κομμάτια τα πράσα ή αν βρείτε τις
πρασουλήθρες και τα τσιγαρίζετε μαζί με τον μπακαλιάρο, χωρίς να τα ανακατεύετε, ανακινώντας μόνο την κατσαρόλα.
3.    Προσθέτετε τον τοματοπελτέ, το κόκκινο πιπέρι και τα σκεπάζετε με νερό. Βράζετε σε σιγανή φωτιά, μέχρι να μαλακώσουν, ανακινώντας που και που την κατσαρόλα.
Σερβίρεται σαν σούπα ζεστή και συνοδεύεται με καλή Κερκυραϊκή “Ρομπόλα”.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.