Αλμπερτ Αϊνστάιν :«Αν διεξαχθεί τρίτος παγκόσμιος πόλεμος, τότε ο τέταρτος θα γίνει με ρόπαλα» Του Γιάννη Κουτσοκώστα – Κείμενο και σκίτσο

Thumbnail (5)
Facebook
Twitter
LinkedIn

«Αν διεξαχθεί τρίτος παγκόσμιος πόλεμος, τότε ο τέταρτος θα γίνει με ρόπαλα».

Αλμπερτ Αϊνστάιν

Του Γιάννη Κουτσοκώστα – Κείμενο και σκίτσο

Για όσους αρέσκονται – και είναι πολλοί- να στήνουν κάθε τόσο σκηνικά πολέμου σε διάφορες περιοχές του κόσμου μας, αλλά και για όσους σιγοντάρουν ή αδρανούν μπροστά σε αυτή την εφιαλτική προοπτική, καλό θα ήταν να θυμηθούν μια φράση, που έμεινε στην ιστορία: «Αν διεξαχθεί τρίτος παγκόσμιος πόλεμος, τότε ο τέταρτος θα γίνει με ρόπαλα».

Αυτή η φράση-προειδοποίηση, αλλά και πολλές άλλες, ανήκει στον Άλμπερτ Αϊνστάιν, ο οποίος πέθανε στις 18 Απριλίου, το 1955 και έμεινε στην αιωνιότητα ως ο σημαντικότερος επιστήμονας του 20ου αιώνα και ένας από τους μεγαλύτερους όλων των εποχών.

Ο Γερμανός, εβραϊκής καταγωγής, επιστήμονας ήταν ο θεμελιωτής της θεωρίας της σχετικότητας και αυτός που επηρέασε –ίσως- όσο κανείς άλλος, την εξέλιξη της επιστήμης στον κόσμο. Οι ανακαλύψεις του σχετικά με την φύση του χώρου και του χρόνου, εξακολουθεί να επηρεάζει και να αποτελεί κεντρικό αντικείμενο της επιστημονικής έρευνας στη φυσική, την κοσμολογία και τα μαθηματικά ενώ το όνομά του ακόμα και σήμερα είναι  συνώνυμο της ευφυΐας.

 Ο Αϊνστάιν γεννήθηκε στις 14 Μαρτίου, το 1879 στην πόλη Ουλμ της Νότιας Γερμανίας και τίποτα δεν προμήνυε ότι θα γινόταν ο κορυφαίος επιστήμονας στον κόσμο και μάλιστα θα κέρδιζε και το Νόμπελ φυσικής το 1921. Άρχισε να μιλάει σε ηλικία τριών ετών, οι γονείς του τον θεωρούσαν αργόστροφο και στο σχολείο ήταν μέτριος μαθητής.  Δύο δώρα, μια πυξίδα και ένα βιβλίο γεωμετρίας, που του έκανε ο πατέρας του, φαίνεται ότι «ξεκλείδωσαν» το μυαλό και άνοιξαν τους ορίζοντες του μικρού Άλμπερτ.

Σπούδασε φυσική στην Πολυτεχνική Ακαδημία της Ζυρίχης, εργάστηκε ως καθηγητής μαθηματικών και ως εξεταστής στο Ελβετικό Γραφείο Ευρεσιτεχνιών στη Βέρνη. Στα πρώτα 15 χρόνια του 20ού αιώνα, ο Άλμπερτ Αϊνστάιν ανέπτυξε μια σειρά από θεωρίες που διακήρυξαν, για πρώτη φορά, την ισοδυναμία της μάζας προς την ενέργεια ενώ ταυτόχρονα έδωσαν εντελώς νέο περιεχόμενο στις έννοιες του χώρου, του χρόνου και της βαρύτητας. Οι θεωρίες αυτές ήταν κατ’ ουσίαν μια βαθιά αναθεώρηση της παλαιάς Νευτώνειας Φυσικής και αποτέλεσαν επανάσταση για την επιστημονική, αλλά και φιλοσοφική έρευνα. Συνολικά εξέδωσε 151 συγγράμματα και περισσότερες από 300 επιστημονικές δημοσιεύσεις,  μια από τις οποίες αφορούσε την εξήγηση του φωτοηλεκτρικού φαινομένου, η οποία και του χάρισε το Νόμπελ Φυσικής.

Εκτός από την αγάπη του για τη φυσική, αγαπούσε επίσης και τη μουσική καθώς έπαιζε βιολί, ενώ σε όλη του τη ζωή υπήρξε φανατικός επικριτής του καπιταλισμού και υπέρμαχος του σοσιαλισμού, με τις πολιτικής του πεποιθήσεις να εκφράζονται δημοσίως μέσα από το  βιβλίο του με τίτλο «Γιατί Σοσιαλισμός;».

Ο Αϊνστάιν πέθανε το 1955 στις ΗΠΑ και οι επιστήμονες αφαίρεσαν τον εγκέφαλό του προκειμένου να μελετήσουν την «πηγή» της αξεπέραστης ευφυΐας του.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.