Η σημερινή συνταγή μας είναι αφιερωμένη στους φίλους που δεν τρώνε την παραδοσιακή Μαγειρίτσα, με τα εντεράκιας της, την συκωταριά της και όλα τα συναφή.
Η Μαίρη Παναγάκου προτείνει στους φίλους χορτοφάγους για το Μεγάλο Σάββατο “Μαγειρίτσα με μανιτάρια”. Μια συνταγή που θα λατρέψουν μικροί και μεγάλοι!
Καλή επιτυχία!
Μαγειρίτσα με μανιτάρια
Υλικά
- 600 γρ φρέσκα μανιτάρια
- 5-6 φρ κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 3-4 κ σ άνηθο ψιλοκομμένο
- 1 μαρούλι καλά πλυμένο και χοντροκομμένο (4-5 εκ)
- λίγο σπανάκι, ψιλοκομμένο
- χυμός από 2 λεμόνια
- 4 φλ τσ νερό
- 4 κ σ ταχίνι
- 1 φλ τσ ελαιόλαδο
- αλάτι και πιπέρι
Μαγειρίτσα με μανιτάρια – Τρόπος παρασκευής
1. Τεμαχίζετε τα μανιτάρια στη μέση αν είναι μεγάλα ή τα στραγγίζετε από το χυμό τους αν είναι από κονσέρβα. Τα βάζετε σε κατσαρόλα με λάδι και τα σοτάρετε πολύ καλά, ώσπου
να μείνουν τα μισά και να βγάλουν όλα τα νερά τους.
2. Κατόπιν ρίχνετε τα κρεμμύδια και σοτάρετε μέχρι να γίνουν διάφανα. Αν θέλετε μπορείτε να τα σβήστε με λίγο λευκό, ξηρό κρασί. Προσθέτετε το νερό, αλάτι και πιπέρι και τα
αφήνετε να σιγοβράσουν για 10′. Έπειτα βάζετε τα μαρούλια, το σπανάκι και ανακατεύετε.
3. Όταν είναι σχεδόν έτοιμη η σούπα, με όσο ζουμί θέλετε, προσθέτετε τον άνηθο και δοκιμάζετε, διορθώνοντας το αλατοπίπερο. Ανακατεύετε και βγάζετε από τη φωτιά.
4. Αν δεν θέλετε να αυγοκόψετε την σούπα, φτιάξτε με το ταχίνι, ένα υποκατάστατο εξίσου νόστιμο. Αφήνετε τη σούπα να κρυώσει εντελώς και βάζετε σε ένα μπολ το ταχίνι.
Ρίχνετε αργά αργά το χυμό λεμονιού και το χτυπάτε με το χέρι ή σε μπλεντεράκι.
5. Συνεχίζετε να χτυπάτε, προσθέτοντας λίγο από τον ζωμό της σούπας. Όταν ασπρίσει το ταχίνι, το ρίχνετε επάνω από το περιεχόμενο της κατσαρόλας, ανακατεύετε καλά και σερβίρετε.
Αν θέλετε να ξαναζεστάνετε τη σούπα, θα προτιμήσετε τον φούρνο μικροκυμάτων ή το μπεν μαρί, γιατί αλλιώς θα σας “κόψει” η σος ταχίνι.
να μείνουν τα μισά και να βγάλουν όλα τα νερά τους.
2. Κατόπιν ρίχνετε τα κρεμμύδια και σοτάρετε μέχρι να γίνουν διάφανα. Αν θέλετε μπορείτε να τα σβήστε με λίγο λευκό, ξηρό κρασί. Προσθέτετε το νερό, αλάτι και πιπέρι και τα
αφήνετε να σιγοβράσουν για 10′. Έπειτα βάζετε τα μαρούλια, το σπανάκι και ανακατεύετε.
3. Όταν είναι σχεδόν έτοιμη η σούπα, με όσο ζουμί θέλετε, προσθέτετε τον άνηθο και δοκιμάζετε, διορθώνοντας το αλατοπίπερο. Ανακατεύετε και βγάζετε από τη φωτιά.
4. Αν δεν θέλετε να αυγοκόψετε την σούπα, φτιάξτε με το ταχίνι, ένα υποκατάστατο εξίσου νόστιμο. Αφήνετε τη σούπα να κρυώσει εντελώς και βάζετε σε ένα μπολ το ταχίνι.
Ρίχνετε αργά αργά το χυμό λεμονιού και το χτυπάτε με το χέρι ή σε μπλεντεράκι.
5. Συνεχίζετε να χτυπάτε, προσθέτοντας λίγο από τον ζωμό της σούπας. Όταν ασπρίσει το ταχίνι, το ρίχνετε επάνω από το περιεχόμενο της κατσαρόλας, ανακατεύετε καλά και σερβίρετε.
Αν θέλετε να ξαναζεστάνετε τη σούπα, θα προτιμήσετε τον φούρνο μικροκυμάτων ή το μπεν μαρί, γιατί αλλιώς θα σας “κόψει” η σος ταχίνι.