Η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα ένα κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία σχέση με την Αριστερά! Συνέντευξη με τον Κώστα Ζαχαριάδη

Zaxariadis
Facebook
Twitter
LinkedIn

Η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα ένα κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει καμία σχέση με την Αριστερά!

Συνέντευξη  του Κώστα Ζαχαριάδη στη Δέσποινας Μακρινού

Thumbnail (8)

 

Αν και οι μέρες είναι “γκαστρωμένες” (Χαρίλαος Φλωράκη) για το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, καταφέραμε να αποσπάσουμε μιά μικρή, αλλά πιστεύουμε ουσιαστική συνέντευξη, από το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης στην Αθήνα “Ανοιχτή πόλη”, Κώστα Ζαχαριάδη. Νιώσαμε την αγωνία ενός Αριστερού νέου πολιτικού και το άγχος του για την εξυγίανση ενός κόμματος, που πέρασε και περνάει υπαρξιακές δοκιμασίες.

 

 

Κύριε Ζαχαριάδη τελικά είναι παράνομη η έκπτωση του κ. Κασσελάκη από την Προεδρία του κόμματος; Μήπως υπάρχει κενό στο καταστατικό και γι αυτό δημιουργήθηκε όλο αυτό το παρασκήνιο;

 

Είναι απολύτως σαφές το αποτέλεσμα της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος με πλειοψηφία δύο τρίτων, όπως και της Πολιτικής Γραμματείας, με πλειοψηφία δεκαεπτά προς ένα. Τον λόγο θα τον έχουν οι φίλοι και τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία,, για την ανάδειξη νέας ηγεσίας. Άλλωστε και ο Στέφανος Κασσελάκης όταν πολιτικά από σειρά στελεχών του ζητήθηκε να οδηγήσει ο ίδιος τα πράγματα σε κάλπες στις αρχές Σεπτεμβρίου, αρνήθηκε και αντιπρότεινε να κάνει όποιος επιθυμεί μομφή στην Κεντρική Επιτροπή, όπως και έγινε.

 

Η εικόνα αυτή που παρουσιάζει σήμερα η Αριστερά είναι αναστρέψιμη και με ποιόν τρόπο;

 

Η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα ένα κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, δεν έχει καμία σχέση με την Αριστερά. Όπως σωστά είπε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο Νίκος Κοτζιάς, ο επικεφαλής της κίνησης «Πράττω» και πρώην υπουργός Εξωτερικών επί κυβέρνησης Τσίπρα,  αναφέρθηκε στον Στέφανο Κασσελάκη, λέγοντας πως έχει φανατικούς οπαδούς και ότι τα βασικά του στηρίγματα είναι τρία: «νεοχουλιγκάνοι», «νεοδεξιοί» και «νεογραφειοκράτες». Βεβαίως η κατάσταση είναι αναστρέψιμη, γι αυτό δίνουμε και τις μεγάλες αυτές μάχες. Είναι αναγκαίο στις ερχόμενες διεργασίες μας να κάνουμε μια νέα αρχή. Με σοβαρότητα, με επιστροφή στην πολιτική, με συνοχή και συντροφικότητα μέσα στο κόμμα και με προσπάθεια να αναταχθεί ο χώρος μας με τα παραταξιακά του χαρακτηριστικά.

 

Τελικά διερωτάται κανείς ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ο Τσίπρας και όταν αυτός αποχώρησε δημιουργήθηκε αναντικατάστατο κενό;

 

Είναι σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε πολλά προβλήματα εδώ και χρόνια και στον τρόπο με τον οποίο αναπτύχθηκε, την δύσκολη δεκαετία του 2010 – 2020, αλλά και σε όσα δεν κάναμε από το 2019 και μετά. Ο Τσίπρας με την πληθωρική του παρουσία και το πολιτικό του ταλέντο, πράγμα που ομολογούν και οι πολιτικοί του αντίπαλοι είτε έκρυβε αυτά τα προβλήματα ή τα έκανε να φαίνονται πιο μικρά. Όμως τα προβλήματα υπήρχαν και τώρα που ο Τσίπρας δεν κρατάει το τιμόνι φαίνεται η πραγματική τους διάσταση.

 

Επικρίνονται τα περισσότερα στελέχη σας, ότι μάχονται για την «καρέκλα» και μόνο, αγνοώντας τις θεμελιώδεις αρχές μιάς παράταξης που έδωσε πραγματικές κοινωνικές μάχες

 

Πρέπει να καταλάβουν όλοι, ότι τα κόμματα σαν το δικό μας, τα προοδευτικά, δημοκρατικά κόμματα της Αριστεράς έχουν χώρο και ρόλο ύπαρξης μόνο αν μπορούν να είναι σε επαφή με την κοινωνία, μόνο αν μπορούν να εκφράσουν την δυναμική της επίλυσης κάποιων κοινωνικών προβλημάτων. Ακούω πολλές φορές αυτή την κριτική και όσα την συνοδεύουν, άλλες φορές είναι μια ειλικρινής αγωνία για εξωστρέφεια και παραγωγή πολιτικής, οφείλω όμως να σας ομολογήσω ότι κάποιοι που τις εκφωνούν μου θυμίζουν το παλιό καλό γαλλικό κόμικ με τις περιπέτειες του τρελού σύμβουλου Ιζνογκούντ .

 

Εσείς προσωπικά πως αισθάνεστε αυτό τον καιρό με αυτή την απαράδεκτη κατάσταση που παρακολουθεί ο απλός πολίτης καθημερινά;

 

Αν ρίξει κανείς μια προσεκτική ματιά στα «ψιλά γράμματα» των δημοσκοπήσεων, θα διαπιστώσει πως ζούμε ένα «decoupling», μια αποσύνδεση εκλογικού σώματος και πολιτικού συστήματος, εκπροσώπων και εκπροσωπούμενων, που τροφοδοτεί φυγόκεντρες δυνάμεις. Όταν (Metron Analysis) ένα 66% βαθμολογεί αρνητικά την κυβέρνηση και ταυτόχρονα το ΠΑΣΟΚ βαθμολογείται αρνητικά από το 73% και ο ΣΥΡΙΖΑ από το 90%, κι όταν ένας στους τέσσερις που δέχονται να πάρουν μέρος στην δημοσκόπηση, δεν δίνει την ψήφο του σε κανένα από τα δέκα κόμματα της μέτρησης, είναι φανερό ότι κάτι δεν πάει καλά.

 

Πρέπει να αρχίσουμε, λοιπόν, να σκεφτόμαστε το μέλλον εκτός πλαισίου. Πρέπει να μάθουμε να μιλάμε μια καινούργια γλώσσα. Και αυτό, πέρα από το εφήμερο παιχνίδι των εσωκομματικών αναμετρήσεων και των δημοσκοπικών συσχετισμών, απαιτεί κάτι που τα ελληνικά πολιτικά κόμματα έχουν ξεχάσει να κάνουν. Μια επιστροφή στο πεδίο των ιδεών.

 

Προτίθεστε να βάλετε υποψηφιότητα για Πρόεδρος;

 

Δεν θα είμαι υποψήφιος για την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, πιστεύω ότι η ηγεσία μας πρέπει να βρίσκεται στη Βουλή. Το μοντέλο άλλος στη Βουλή, άλλος στην Κουμουνδούρου απέτυχε μεταξύ άλλων λόγων και γι’ αυτό. Επιθυμώ να συμβάλλω στην συλλογική μας προσπάθεια, με όλες μου τις δυνάμεις από όποια θέση μου ζητηθεί από τα συλλογικά μας όργανα και την νέα μας ηγεσία την ερχόμενη μέρα όπως κάνω σε όλη μου την διαδρομή. Θα είμαι στην πρώτη γραμμή.

 

Ακούγεται ότι αν εκλεγεί ο κύριος Δούκας στο ΠΑΣΟΚ θα σας παραδώσει τη Δημαρχία, είναι αληθές;

 

Με τον Χάρη Δούκα και την παράταξη «ΑΘΗΝΑ ΤΩΡΑ» έχουμε μια πετυχημένη εκλογική συνεργασία στον δεύτερο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών τον Οκτώβρη του 2023 και στη συνέχεια ακολούθησε μια επιτυχημένη αυτοδιοικητική συνεργασία. Βάλαμε και εμείς ως «Ανοιχτή Πόλη» το λιθαράκι μας, ώστε να ηττηθεί ο εκλεκτός της ΝΔ στον Δήμο Αθηναίων. Στην Αθήνα ένα χρόνο πριν νίκησε η Προοδευτική Συνεργασία, η κοινωνική και αυτοδιοικητική συμμαχία των προοδευτικών δυνάμεων και όχι, όπως υποστήριξε στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο ο Κώστας Μπακογιάννης, « η παράταξη του Χάρη Δούκα με τη συνεργασία της Χρυσής Αυγής». Η αυτοδιοικητική μας συνεργασία ήταν δημόσια μεταξύ πρώτου και δεύτερου γύρου, όταν όλοι θεωρούσαν βέβαιη την επανεκλογή Κώστα Μπακογιάννη στον Δήμο της Αθήνας. Όλα ήταν στο φως και χωρίς ανταλλάγματα  και πάντοτε έτσι πορεύομαι στην πολιτική μου ζωή, με βάση τις αξίες μου και τις αρχές μου. Όσοι ψάχνουν για ανταλλάγματα και μυστικές συμφωνίες, ας ψάξουν αλλού. Ας το χωνέψει ο κ.Μητσοτάκης και ο κ.Μπακογιάννης ο Δήμος Αθηναίων δεν είναι του χεριού τους.

Πριν γραφτούν αυτά τα ευφάνταστα σενάρια, θα έπρεπε οι συντάκτες τους να είχαν τουλάχιστον διαβάσει τον νόμο που διέπει τη λειτουργία της Αυτοδιοίκησης και των Δήμων στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει δυνατότητα εκλογής Δημάρχου από τις παρατάξεις της μειοψηφίας. Δεν γίνεται!

Η «Ανοιχτή Πόλη», της οποίας έχω την τιμή να είμαι επικεφαλής από τον Αύγουστο του 2023, είναι μια ιστορική αυτοδιοικητική κίνηση που ιδρύθηκε το 2006 και μετέχει καθημερινά και αδιάλειπτα σε όλες τις πτυχές της πολιτικής ζωής της πόλης. Η Ανοιχτή Πόλη θα διατηρήσει την αυτόνομη παρουσία της στο Δημοτικό Συμβούλιο και τα επόμενα χρόνια. Θα βοηθάμε και θα στηρίζουμε τη Δημοτική Αρχή στις επιλογές της, που θεωρούμε ότι είναι ορθές, θα κάνουμε κριτική και αντιπολίτευση σε όσα κατά τη γνώμη μας είναι λάθος. Στόχος μας είναι η Αθήνα στη λήξη της θητείας του υπάρχοντος Δημοτικού Συμβουλίου το 2028 να είναι καλύτερη από την Αθήνα του 2023 σε όλους τους τομείς.

 

Ποιον θα στηρίξετε εσείς για Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ;

 

Περιμένω να κατατεθούν όλες οι υποψηφιότητες και περιμένω να μιλήσουν όλοι πολιτικά. Περιμένω να ακούσω συγκεκριμένα πράγματα από όλους τους υποψηφίους για το πως σκέφτονται την λειτουργία του κόμματος, την πολιτική συμμαχιών μας και το προγραμματικό πλαίσιο, που θα αναδείξουν για τη διακυβέρνηση της χώρας. Όποιος μου δώσει σαφείς και πειστικές απαντήσεις θα τον υποστηρίξω δημόσια.

 

Τι προβλέπετε να γίνει με τα κομματικά έντυπα; Υπάρχει το ενδεχόμενο κάποιας λύσης για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι;

 

Βρισκόμαστε σε μια μεγάλη οικονομική δυσκολία που όλοι γνωρίζουν. Έχουμε επιλέξει να είμαστε ένα κόμμα με μηδέν χρέος στις τράπεζες και είμαστε περήφανοι γι αυτό την ώρα που η ΝΔ χρωσταει μισο δις ευρώ και το χρέος της διαρκώς αυξάνεται. Το 2023 ήταν εκλογικά δύσκολη χρονιά για το ΣΥΡΙΖΑ άρα και η οικονομική επιχορήγηση που δίνει το κράτος μειώθηκε δραματικά. Προσπαθούμε να προσαρμόσουμε τις δαπάνες και τα κόστη στις νέες μας δυνατότητες. Φυσικά θα πληρωθούν οι εργαζόμενοι και σιγά σιγά θα αποκατασταθεί η ομαλότητα πιστεύω. Τις τελικές αποφάσεις θα τις πάρει η νεα μας ηγεσία.

 

Είναι αλήθεια ότι ο ΣΥΡΙΖΑ χρωστάει χρήματα στον κύριο Κασσελάκη;

 

Απ όσα γνωρίζω, όχι δεν είναι αλήθεια.

 

Και μία τελευταία ποιος έφερε τον κύριο Κασσελάκη γιατί κυκλοφορούν πολλά σενάρια;

 

Δεν γνωρίζω ακριβώς πως έγινε η πρώτη επαφή. Προφανώς μέσα από τους κύκλους της ομογένειας. Για την ηγεσία του κόμματος σύμφωνα με πρόσφατη δήλωσή του, τον παρότρυνε ο Παύλος Πολάκης, πράγμα για το οποίο έχει σήμερα μετανιώσει πάλι σύμφωνα με πρόσφατη δήλωσή του. Το σημαντικό όμως δεν είναι ποιος τον έφερε, αλλά η αναντιστοιχία όσων έλεγε πέρυσι προεκλογικά και δεν έκανε αφού ανέλαβε την προεδρία του κόμματος. Πέρσι ο Στέφανος Κασσελάκης μας έλεγε ότι θα κάνει τον ΣΥΡΙΖΑ κυβερνητικό κόμμα ξανά, ότι θα κερδίσει τον Κυριακό Μητσοτάκη και ότι συνεχίζει την πολιτική παρακαταθήκη του Αλέξη Τσίπρα και του Ανδρέα Παπανδρέου. Έγινε κάτι απ’ όλα αυτά; Ο ΣΥΡΙΖΑ υποχώρησε εκλογικά από το 18% στο 15%, ενώ η ΝΔ κατέρρευσε από το 41% στο 28%, τον Αλέξη Τσίπρα προσπάθησε να τον λερώσει με τα απίστευτα σενάρια περί μαύρων χρημάτων και υπονόμευσης και με τον Ανδρέα Παπανδρέου είναι προφανές σε όλους ότι δεν έχει καμία σχέση.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.