μιλάει στην Λαμπριάνα Κυριακού
Πάψαμε να μιλάμε με τους ποιητές μας, τουλάχιστον έτσι πίστευα μέχρι πρότινος, μέχρι που συναντήθηκα με τον ηθοποιό και σκηνοθέτη,
Μάριο Ιορδάνου με αφορμή την νέα του θεατρική δουλειά, που θα κάνει πρεμιέρα την 1η Απριλίου στον Καθεδρικό Ναό της Ζυρίχης. Τον ρωτάω κατευθείαν για την απόφαση του αυτή, να ανεβάσει για πρώτη φορά στη σκηνή, το ποίημα του Διονύσιου Σολωμού, “Ο Κρητικός”;
Πρόκειται για ένα από τα πιο αριστουργηματικά ποιήματα της παγκόσμιας κατά την άποψή μου λογοτεχνίας. μου λέει, Ο Διονύσιος Σολωμός είναι ένας από τους σπουδαιότερους ποιητές αυτού του τόπου, ο οποίος επηρέασε μεγάλα ονόματα της ελληνικής λογοτεχνίας. Έχοντας ανοίξει ένα δρόμο, ώστε να ανεβάζω τις παραστάσεις μου και σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ένιωσα την ανάγκη να δημιουργήσω μία παράσταση-φόρο τιμής στον εθνικό μας ποιητή, ταξιδεύοντας το έργο του, όπου αυτό είναι δυνατό.
Τι ειναι αυτο που σας διέγειρε από το ποίημα και σας έκανε να νιώσετε την ανάγκη να το ταξιδέψετε στο εξωτερικό;
Το ποίημα αυτό είναι διαχρονικό λόγω των θεμάτων του. Είναι ένας ύμνος στον έρωτα και μία αλληγορία του ταξιδιού της ζωής, ενώ αναφέρεται στον πόλεμο, την προσφυγιά, τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση και την αποδοχή ή όχι της απώλειας κάθε τύπου… της απώλειας των αγαπημένων προσώπων, της πατρίδας.
Ποιο είναι το μήνυμα που θέλετε να δώσετε με την παράσταση αυτή;
Τόσο με την παράστασή μου “Δε φοβάμαι. Δεν ελπίζω. Είμαι…” για τον Νίκο Καζαντζάκη όσο και με την παράσταση “Ο Κρητικός” του Διονύσιου Σολωμού, θέλω πρώτα απ’ όλα να τιμήσω με τον τρόπο μου τα κορυφαία αυτά πνεύματα της ελληνικής λογοτεχνίας και να ταξιδέψω το λόγο τους, όπου αυτό είναι εφικτό. Το μήνυμα της παράστασης είναι ότι οι ιστορικές συνθήκες μπορεί να επαναλαμβάνονται με τρόπο τραγικό, αλλά επαναλαμβάνεται και η αγάπη. Ο άνθρωπος τελικά σε αυτό το μικρό φωτεινό πέρασμα της ζωής τον άνθρωπο ψάχνει, τον άνθρωπό του. Χωρίς αυτόν δεν υπάρχει ταξίδι.
Την 1η Απριλίου θα κάνετε πρεμιέρα στον Καθεδρικό Ναό της Ζυρίχης. Ποιες άλλες πόλεις ακολουθούν;
Πράγματι, η παράσταση κάνει πρεμιέρα υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας στον Καθεδρικό Ναό St. Peter’ s της Ζυρίχης. Ακολουθεί στις 5 Απριλίου η ιστορική Αίθουσα Καλλιτεχνών στο Μόναχο και στις 16 Απριλίου η πατρίδα του εθνικού μας ποιητή, η Ζάκυνθος σε διοργάνωση του Δήμου Ζακύνθου.
Ποιοι είναι οι συντελεστές και οι ηθοποιοί που απαρτίζουν την παράσταση;
Τη θεατρική διασκευή υπογράφει η Σοφία Καζαντζιάν, η οποία επίσης πρωταγωνιστεί και υπογράφει τις χορογραφίες. Πρόκειται για μία εξαιρετική διασκευή, που συνδυάζει τον Κρητικό με αριστουργήματα όπως οι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι, η Οδύσσεια, ο Ερωτόκριτος, η Ερωφίλη, ο Ματωμένος Γάμος, ο Φάουστ. Εγώ έχω αναλάβει τη σκηνοθεσία της παράστασης, τις μουσικές διασκευές και συνθέσεις και ενσαρκώνω τον Κρητικό. Μαζί μας έχουμε και έναν καταπληκτικό χορευτή και ζωγράφο, τον Βαλεντίνο Βαλάση, Ιταλοβελγικής καταγωγής, ο οποίος δίνει τη δική του εικαστική πινελιά στην παράσταση.
“Ο Κρητικός” επι σκηνής θα συναντήσει και αλλα Αριστουργήματα της Ελληνικής και παγκόσμιας λογοτεχνίας. Δηλαδή για ποια αναφέρεστε και πως συνδέονται μεταξύ τους;
Τα έργα που προανέφερα, καθώς και άλλα, όπως ποίηση του Σκαρίμπα, κείμενα του Νίτσε κλπ είναι ένας τρόπος να φέρουμε επί σκηνής τα λογοτεχνικά και φιλοσοφικά πνεύματα που είτε έχουν επηρεάσει τον Διονύσιο Σολωμό στο έργο του είτε ανοίγουν κατά την άποψή μας έναν πνευματικό ή ψυχικό διάλογο με το ποίημα “Ο Κρητικός”. Όλοι οι συγγραφείς, που διανθίζουν το ποίημα είναι σπουδαίοι και απογειώνουν μέσα από τη γραφή τους το λόγο του Σολωμού.
Πόσο επίκαιρο είναι το έργο;; τι σκληρό είναι να αιωρείσαι ανάμεσα στον θάνατο και στη Ζωή;;
Είναι αναπόφευκτο. Η ζωή είναι απλά το φωτεινό μεσοδιάστημα, όπως λέει και ο Νίκος Καζαντζάκης. Το έργο λόγω και των ιστορικών αναφορών του αλλά και επειδή αποτελεί έναν ύμνο στον έρωτα είναι όχι μόνο ένα έργο επίκαιρο αλλά και ένα έργο που δε θα πάψει ποτέ να ταξιδεύει ανά τους αιώνες. Η αιώρηση αυτή, όπως πολύ ωραία ανέφερες, είναι μία αστραπή. Η παράσταση αυτή είναι ακριβώς η φράση του Ν. Καζαντζάκη “Μία αστραπή είναι η ζωή μας μα προλαβαίνουμε”… Προλαβαίνουμε δυστυχώς να κάνουμε πολέμους, να πληγώσουμε την ανθρωπότητα, τη φύση, αλλά προλαβαίνουμε ευτυχώς και να αγαπήσουμε και να αγαπηθούμε.
Πιστεύεις οτι θα υπάρξει μια ικανοποιητική λύση για το μεταναστευτικό πρόβλημα που μαστίζει την Ευρώπη που δυστυχώς χτυπάει σε υπερθετικό βαθμό την χώρα μας;
Ικανοποιητική λύση θα ήταν να σταματήσει ο δυτικός ιμπεριαλισμός, να σταματήσει ο θρησκευτικός και ιδεολογικός φανατισμός, να αποδεχτεί ο ένας λαός τον άλλο, να αγαπήσει ο άνθρωπος τον άνθρωπο, ο κόσμος να μην έχει σύνορα γιατί όλοι μαζί θα μπορέσουμε να συνυπάρξουμε ειρηνικά, ο άνθρωπος να καταλάβει πως δεν έχει το δικαίωμα να στερεί ζωές και να φτιάχνει έναν κόσμο έτσι όπως τον βολεύει. Μέχρι τότε….
Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;
Η παράσταση “Ο Κρητικός” θα παρουσιαστεί από τον Μάιο σε αθηναϊκά φεστιβάλ, ενώ τον Οκτώβριο θα ανέβει σε θεατρική σκηνή της Αθήνας και θα συνεχίσει και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας, αλλά και της Ευρώπης.
Σας ευχαριστώ πολύ
Εγώ σας ευχαριστώ!