Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΤ επισκέφθηκε το εργοτάξιο στο ανακατασκευασμένο διατηρητέο κτίριο του ΦΙΞ στο κέντρο της Αθήνας. Παύλος Γερουλάνος: «Τα έργα προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς».
Μέσα στις σκοτεινές ημέρες που ζούμε, η χθεσινή ήταν πολύ φωτεινή και αισιόδοξη για τη σύγχρονη τέχνη. Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης από γεφύρι της Αρτας που έμοιαζε την τελευταία δεκαετία τώρα μπορεί να είναι σίγουρο ότι στα τέλη του 2013 θα βρίσκεται στη μόνιμη στέγη του: στο ανακατασκευασμένο διατηρητέο κτίριο της ζυθοποιίας ΦΙΞ, από τα σημαντικότερα μεταπολεμικά κτίρια της Αθήνας, έργο του Τάκη Ζενέτου.
«Ενα μινιμαλιστικό, λιτό και φιλικό μουσείο, με απλά υλικά και διαφάνεια», σύμφωνα με τη διευθύντριά του, Αννα Καφέτση, η οποία δεν έκρυβε χθες το μεσημέρι τη χαρά της όταν υποδεχόταν στον χώρο του εργοταξίου την πολιτική ηγεσία ΥΠΠΟΤ.
Η παρουσία του υπουργού Παύλου Γερουλάνου και της γενικής γραμματέως Λίνας Μενδώνη, αλλά και ειδικών στελεχών του υπουργείου, στο εργοτάξιο, πέρα από την ενημέρωση γύρω από την εξέλιξη των εργασιών, που έχουν ξεκινήσει εντατικά μετά την υπογραφή στις 15 Νοεμβρίου 2011 της σύμβασης με την ανάδοχο κατασκευαστική εταιρεία Ακτωρ Α.Τ.Ε., έδειξε ότι οι σκόπελοι έχουν ξεπεραστεί και η πολιτική βούληση για την ολοκλήρωση του έργου είναι δεδομένη.
Ο Παύλος Γερουλάνος βρέθηκε στο εργοτάξιο και συνομίλησε με την Αννα Καφέτση
«Πρόκειται για ένα έργο το οποίο διεκόπη αρκετές φορές για διάφορους λόγους, αλλά με την άγρυπνη δουλειά της κυρίας Καφέτση και του κυρίου Αλιβιζάτου (προέδρου του Δ.Σ.), αλλά και των ανθρώπων του υπουργείου Πολιτισμού, το έργο ξεκίνησε πάλι και προχωρά σε γρήγορους ρυθμούς. Σύντομα θα ολοκληρωθεί και θα παραδοθεί στην πόλη», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Γερουλάνος, ο οποίος περιηγήθηκε στο εργοτάξιο και ενημερώθηκε από την κ. Καφέτση για το κτιριολογικό πρόγραμμα και από τον εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας κ. Παναγιώτη Μαλαμίτση για τις εν εξελίξει εργασίες.
Το έργο, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 40 εκατ. ευρώ, ενταγμένο στο ΕΣΠΑ με 26,3 εκατ. ευρώ (τα υπόλοιπα 3,5 εκ. ευρώ από το Γ’ Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης και 9 εκ. ευρώ από εθνικούς πόρους), θα είναι έτοιμο σε 23 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης.
«Τον Οκτώβριο του 2013, η σύγχρονη τέχνη θα έχει το σπίτι της», όπως είπε ο μηχανολόγος/μηχανικός κ. Μαλαμίτσης. Θα χρειαστούν δύο μήνες για την εγκατάσταση και τον Ιανουάριο του 2014 θα ανοίξει για το κοινό, κατά την κ. Καφέτση, η θητεία της οποίας ανανεώθηκε από τον υπουργό Πολιτισμού και μένει η ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας στα υπόλοιπα αρμόδια υπουργεία.
Tα υλικά
Μάρμαρο, βιομηχανικά δάπεδα, γυαλί, μέταλλο, ξύλο, κόριαν θα είναι τα βασικά υλικά του μουσείου, αλλά και νερό στην πρόσοψη επί της οδού Καλλιρρόης, όπου θα είναι και η κεντρική είσοδος, για να θυμίζει τον Ιλισσό που περνά από κάτω και την αρχαία πηγή της νύμφης Καλλιρρόης.
Στην πρόσοψη επί της Συγγρού θα διατηρηθούν τα υαλοστάσια του Ζενέτου, χαρίζοντας διαφάνεια στο κτίριο. Οι περαστικοί θα βλέπουν τις κυλιόμενες σκάλες και το εσωτερικό, όπως άλλοτε έβλεπαν τους εργάτες του ζυθοποιείου.
ΚΑΤΕΥΘΕΙΑΝ ΣΤΟ ΜΕΤΡΟ
Με αέρα Μπομπούρ και με υπόγεια σύνδεση κατευθείαν με το μετρό, το κτίριο έχει έκταση 18.200 τ.μ. – 8.000 μ. για τους εκθεσιακούς χώρους, εκ των οποίων περίπου 3.000 μ. για περιοδικές εκθέσεις στο υπόγειο. Ο σχεδιασμός προβλέπει καφέ, πωλητήριο και αμφιθέατρο στο ισόγειο, διοικητικά γραφεία και ψηφιακά έργα στον πρώτο όροφο, μόνιμες συλλογές (περίπου 700 έργα) στους δεύτερο και τρίτο. Ο τέταρτος όροφος θα είναι ξεχωριστός: εστιατόριο με μοναδική θέα και πολύ μεγάλης κλίμακας εγκαταστάσεις, όπως το «Καράβι της ζωής» του Καμπακόφ, το «Fix it» της Μόνα Χατούμ, με υλικά από το πρώην ζυθοποιείο και το έργο του Γιάννη Κουνέλλη που υπάρχει στη συλλογή του ΕΜΣΤ. Το δώμα, ανοιχτός χώρος, θα φιλοξενεί τη γλυπτοθήκη και εκδηλώσεις.
ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΠΙΟΥ
«Η εγκατάσταση και λειτουργία του Μουσείου στο τέλος του 2013 θα αλλάξουν ριζικά το πολιτιστικό τοπίο στην Αθήνα. Το ΕΜΣΤ στη νέα του στέγη θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάδειξη του σύγχρονου πολιτιστικού πόλου» (Αννα Καφέτση)
ΔΗΜΗΤΡΑ ΡΟΥΜΠΟΥΛΑ
dirouboula@pegasus.gr