Η Καίτη Παπανίκα μιλάει στη Σμαράγδα Μιχαλιτσιάνου

kaiti_papanika_heleni_filini
Facebook
Twitter
LinkedIn

«Το Αϊβαλί είναι μια συνέχεια της Ελλάδας»

Με το ένα πόδι στη Νέα Φιλαδέλφεια και με το άλλο στο Αϊβαλί βρίσκεται η Καίτη Παπανίκα για τις ανάγκες των γυρισμάτων της Τουρκικής σειράς «Δύο όχθες ένας Ισμαήλ» που συμπρωταγωνιστεί.

Και το συναίσθημά της που ποτέ δεν λαθεύει της υπαγορεύει να πει:

«Εδώ στο Αϊβαλί είναι υπέροχα και μια συνέχεια της Ελλάδας! Η ίδια γη. Λες κι είμαστε σε ένα δικό μας νησί. Σε μια δική μας παραλία. Όπου κι αν περπατήσω βλέπω παντού Ελληνικά σπίτια κι ακούω ελληνικά. Υπάρχουν πολλοί Έλληνες εδώ τρίτης και τέταρτης γενιάς …. »

Η πρωταγωνίστρια δεν μπορεί να κρύψει τη συγκίνησή της από την άλλη μεριά του σύρματος και η κουβέντα φορτίζεται. Η Καίτη Παπανίκα δέχεται με την ίδια παρρησία ακόμα κι τα επικριτικά σχόλια που μπορεί να επισύρει η επιλογή της να, να δώσει τα χέρια για μια επαγγελματική συνεργασία στην Τουρκία, εκείνη που γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Νέα Φιλαδέλφεια, μια κατεξοχήν συνοικία Ελλήνων ξεριζωμένων από την Μικρασία.

«Δεν κατάγομαι από την Μικρά Ασία. Αλλά επειδή οι γονείς μου έμεναν εκεί πριν έρθουν οι πρόσφυγες έγιναν ένα. Εγώ ένιωθα ανέκαθεν, ότι έχω γεννηθεί στη Μικρά Ασία, για αυτό όταν ήρθα εδώ αισθάνθηκα βαθιά συγκίνηση. Λες και είχαν ζήσει εδώ οι πρόγονοί μου…» παραδέχεται η ηθοποιός και στον αντίλογό της, σχολιάζει για να υπερασπιστεί την άποψή της…

«Συνέβησαν τότε. Και σήμερα συμβαίνουν άλλα. Πάντα η ιστορία έχει το δικό της λόγο κι εμείς είμαστε καλλιτέχνες κι έχουμε ένα λόγο: να ενώνουμε τους ανθρώπους μέσα από την τέχνη μας. Για αυτός είναι ο σκοπός της τέχνης και για αυτό είμαστε εδώ!»

Αν και η συμμετοχή της στην Ελληνική τηλεόραση δεν είναι και τόσο μεγάλη και τις δύο φορές που την μετακάλεσαν εκτός συνόρων ήταν λόγω «Πατούχα», της σειράς του Αλέξη Δαμιανού που υποδύθηκε τη χήρα στην Ιταλία, και βραβεύτηκε για παράσταση με συρραφή κειμένων αρχαίας τραγωδίας που έδωσε στο Κάλιαρι. Και τώρα στην Τουρκία την είδαν σε μια παλιότερη ταινία και ήθελαν οπωσδήποτε να είναι στο καστ ….

«Είμαι ευχαριστημένη γιατί είναι μια πάρα πολύ καλή δουλειά από όλες τις απόψεις με εκλεκτούς συνεργάτες , οι οποίοι κατανοούν τις δυσκολίες που έχουμε με τη γλώσσα. Χαίρομαι πολύ που μου δόθηκε η ευκαιρία να έρθω σε μια άλλη χώρα και να αντιμετωπίσω μια άλλη πραγματικότητα που είναι πολύ κοντά με τη δικιά μας, όπως ο λαός που μας αγαπάει πάρα πολύ».

Η Καίτη Παπανίκα θα παίξει το ρόλο μιας Ελληνίδας στη σειρά « Δύο όχθες ένας Ισμαήλ» που προβάλλεται από το I tv ενώ γίνονται συζητήσεις να παιχθεί και σε ελληνικό ιδιωτικό κανάλι.

erdal_ozgiatzilar_heleni_filini«Είναι μια δυναμική γυναίκα, Ελληνίδα, η οποία έχει κάνει δυο γάμους. Έχει μια κόρη – που την υποδύεται η Ελένη Φιλίνη – η οποία είναι παντρεμένη με έναν Τούρκο. Ο ρόλος μου έχει πολύ ενδιαφέρον και δίνουμε μεγάλη μάχη για μπορέσουμε να τον κατακτήσουμε και να ανταποκριθούμε. Η συμμετοχή μας στη σειρά θα κριθεί από την επιτυχία που θα έχει.»

Σε ο, τι αφορά το θέμα της αμοιβής της η πρωταγωνίστρια διευκρίνισε:

«Δεν νομίζω, ότι είναι τόσο διαφορετικό από όσο στην Ελλάδα».

Τη ρωτήσαμε, αν εννοεί για τα κασέ που υπήρχαν στη μικρή οθόνη προ της οικονομικής κρίσης και απάντησε:

«Να σας πω την αλήθεια, δεν έχω μεγάλη πείρα από την τηλεόραση γιατί δεν είμαι παιδί της. Το θέμα για μένα δεν είναι απλά η δουλειά αλλά αυτό το υπέροχο ταξίδι στο άγνωστο με συναδέλφους που είναι σε μια άλλη όχθη και αποφάσισα να δουλέψω μαζί τους για να νιώσω αυτό το συναίσθημα, πως είναι να φύγουμε από τα σπίτια μας και να έρθουμε εδώ στην Τουρκία, κάτι που για ορισμένους μπορεί να μην είναι σωστό, αλλά για μένα πάνω από όλα είναι ο άνθρωπος.»

Τα γυρίσματα γίνονται στο Αϊβαλί και αργότερα στη Μυτιλήνη και μέσα σε όλα έχει το περιθώριο, όταν παραστεί ανάγκη, να πετάει στην πατρίδα.

«Γίνεται προσπάθεια να μας εξυπηρετούν για να μην σταματήσουμε την προσωπική ζωή μας. Βέβαια, η καρδιά μας είναι στην Ελπίδα και ελπίζω ότι θα τα καταφέρουμε. Για μας η κρίση είναι πάνω από όλα είναι ηθική κι αυτή έφερε το οικονομικό αδιέξοδο…»

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.