ΕΑΝ Η ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ ΞΕΧΑΣΕΙ, ΤΟΤΕ, ΣΙΓΟΥΡΑ ΘΑ ΞΑΝΑΖΗΣΕΙ ΕΝΑ ΠΟΛΥ ΠΙΟ ΟΔΥΝΗΡΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ

nachmia
Facebook
Twitter
LinkedIn

Της Νίνας Ναχμία

Η ετυμηγορία του Αυστριακού δικαστηρίου, ανακήρυξε ένοχο τον Ντέιβιντ Ίρβινγκ, επειδή αρνήθηκε ότι οι Ναζί χρησιμοποίησαν θαλάμους αερίων για τους Εβραίους και εξ αιτίας των ισχυρισμών του ότι ο Χίτλερ ήταν αθώος για την γενοκτονία

 Παρ όλο που Προκάλεσε ορισμένες αντιδράσεις στην Βρετανία, από τμήμα των ΜΜΕ που επιμένει να αντιμετωπίζει τον Ίρβινγκ ως ακίνδυνο εκκεντρικό συγγραφέα… με απεχθή θεώρηση της ιστορίας.

Ο Ίρβινγκ, όμως, δεν είναι ένας ακίνδυνος γελωτοποιός, είναι επικίνδυνος και η επίσκεψή του στην Αυστρία ήταν μια πολύ παρακινδυνευμένη ενέργεια. Το ταξίδι του έγινε κατόπιν πρόσκλησης ακροδεξιάς φοιτητικής οργάνωσης, η οποία επιζητούσε διακαώς να ακούσει τα νεοναζιστικά του συνθήματα. Η αντίδραση των αυστριακών αρχών ήταν η αναμενόμενη και δικαιολογημένη, καθώς πριν λίγα χρόνια είχε υποστεί μποϋκοτάζ , από τα ευρωπαϊκά κράτη, εξαιτίας της συμμετοχής στην κυβέρνηση του ναζιστή Γεργκ Χάιντερ. Η απραξία θα έκανε την Αυστρία να γίνει καταφύγιο για κάθε νεοναζί. Ο Ίρβινγ εξώθησε τις αυστριακές αρχές στην σύλληψη του, καθώς είχε διαφημίσει την επίσκεψη του ελπίζοντας ότι θα του εξασφάλιζε μεγάλη προβολή στα ΜΜΕ. Αντί όμως να προωθήσει τις πωλήσεις του βιβλίου του, ο Ίρβινγκ βρέθηκε σε αυστριακό κελί έτοιμος να γράψει την αυτοβιογραφία του, κάτι που έκανε και ο Αδόλφος Χίτλερ που έγραψε το βιβλίο του « Ο Αγών μου» ενόσω βρισκόταν έγκλειστος στη φυλακή Λάνσμπεργκ για εσχάτη προδοσία. Ο Χίτλερ είχε αξιοποιήσει τη δίκη του για προπαγάνδα του αποτυχημένου πραξικοπήματος του, που έμεινε στην ιστορία ως το «πραξικόπημα της μπυραρίας του Μονάχου», που του έφερε το0υς πρώτους φανατικούς οπαδούς.… Ο Ντέιβιντ Ιρβινγκ όμως δεν μπορεί να έχει τέτοιες φιλοδοξίες πολιτικής κινητοποίησης γύρω από το πρόσωπο του. Η δίκη και καταδίκη του στην Αυστρία δεν θα τον καταστήσει μάρτυρα για την ακροδεξιά. Δεν πρόκειται να μείνει στην ιστορία ως θύμα άδικου νόμου σε μια χώρα που ντρέπεται για το ένοχο παρελθόν της.

Η αξιοπιστία του Ιρβινγκ ως ιστορικού κατέρρευσε, όταν φάλαγγα σοβαρών ιστορικών αποκάλυψε την παραποίηση και τις αναλήθειες στα γραπτά του. Τα ατοπήματα αυτά μπορούσαν να ερμηνευθούν μόνο ως συνειδητή προσπάθεια απενοχοποίησης του Χίτλερ από το Ολοκαύτωμα και ιστορικής αποκατάστασης του Γ’ Ράιχ . Το γεγονός ότι στη δίκη αναγκάστηκε να αποδεχθεί την ύπαρξη θαλάμων αερίων τον κατέστησε ανεπιθύμητο και στους κύκλους των νεοναζί και αρνητών του Ολοκαυτώματος. Η παραδοχή αυτή του Ίρβινγκ ήταν βέβαια τελείως υποκριτική και έγινε απλά για να τη γλυτώσει με μικρότερη ποινή φυλάκισης.

Τα γραπτά του Ιρβινγκ θεωρούνται νεοναζιστική προπαγάνδα και κάλεσμα ρατσιστικού μίσους. Η άρνηση του Ολοκαυτώματος αποτελεί ιδιαίτερα μια από τις απεχθέστερες μορφές αντισημιτισμού. Βασίζεται στην ανιστόρητη άποψη ότι οι Εβραίοι κατασκεύασαν φυσικά και αρχειακά στοιχεία, μετά το 1945, στήνοντας δίκες, με στόχο να πείσουν τον κόσμο ότι εκατομμύρια ομόθρησκοι τους δολοφονήθηκαν από τους ναζί. Έχοντας κατασκευάσει τα στοιχεία αυτά οι αδίστακτοι Εβραίοι, στράφηκαν προς τους Χριστιανούς, από τους οποίους άντλησαν κάθε ικμάδα συμπάθειας που μπορούσαν. Η άποψη αυτή ενισχύει το στερεότυπο του ισχυρού, αδίστακτου και συνωμότη Εβραίου.

Σε μια εποχή, κατά την οποία ο αντισημιτισμός βρίσκεται σε έξαρση, η ανοχή της άρνησης του Ολοκαυτώματος είναι ιδιαίτερα ανεύθυνη πράξη, όχι μόνο για τους Εβραίους αλλά για ολόκληρη την ανθρωπότητα. Δυστυχώς η καταδίκη του Ίρβινγκ δεν αποθαρρύνει τους εμπόρους του μίσους.

Τι γίνεται όμως στην πατρίδα μας την μικρή Ελλάδα την χώρα της δημοκρατίας και της δικαιοσύνης; Όλα ξεκίνησαν με την εμφάνιση τον Μάιο του 2006 του βιβλίου του γνωστού για τις ναζιστικές του απόψεις και δηλωμένου αρνητή του Ολοκαυτώματος Κωνσταντίνου Πλεύρη. «Οι Εβραίοι όλη η Αλήθεια», ενός κτηνώδους χιτλερικού οχετού 1.400 σελίδων ανατριχίλας στο οποίο επιδίδεται σε ρατσιστικό-ναζιστικό παραλήρημα. Με βάση την αναφορά- καταγγελία που κατέθεσε το Ελληνικό Παρατηρητήριο των Συμφωνιών του Ελσίνκι (ΕΠΣΕ) στον εισαγγελέα και αργότερα τη δήλωση παράστασης πολιτικής αγωγής κατά του συγγραφέα και κατά των υπευθύνων του «Ελεύθερου Κόσμου» για αντισημιτικά δημοσιεύματα σε σχέση με το εν λόγω βιβλίο διενεργήθηκε προκαταρκτική εξέταση από την 18η Πταισματοδίκη Αθηνών. H προκαταρκτική εξέταση περιορίστηκε απλώς στην 

διερεύνηση στοιχείων για την άσκηση δίωξης με βάση το άρθρο 191 ΠΚ το οποίο αφορά τη «διασπορά ψευδών ειδήσεων»? Στην συνέχεια η Αντιναζιστική Πρωτοβουλία μια αντιρατσιστική οργάνωση καταθέτει αναλυτικό υπόμνημα με τη μορφή συμπληρωματικής μηνυτήριας αναφοράς, στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών. Η υπόθεση παρόλο που μιλάει από μόνη της από τις πρώτες σελίδες του βιβλίου για το αχρείο, ρατσιστικό   του περιεχόμενο περιορίστηκε να χαρακτηριστεί από το δικασχτήριο μόνο σε ότι αφορά την διασπορά ψευδών ειδήσεων. Στο Εφετείο ο συγγραφέας αθωώθηκε     διότι το περιεχόμενο του βιβλίου του εκρίθη ως….επιστημονικό πόνημα, κάνοντας τον να θριαμβεύει και να   μηνύει μάλιστα τα μέλη του Ελσίνκι Μόνιτορ για ανάρμοστη συμπεριφορά προς το πρόσωπο του. Η αθώωση του Νεοναζί Κ.Πλεύρη για το κτηνώδες ρατσιστικό και πέρα από κάθε φαντασία ανατριχιαστικό βιβλίο του «Εβραίοι όλοι η αλήθεια», πολύ μικρότερης εμπάθειας και ρατσιστικού μένους από εκείνου του Ίρβινγκ που δικάστηκε και καταδικάστηκε σε μακρόχρονη φυλάκιση, στιγμάτισε την χώρα μας παγκοσμίως. Σε μια εποχή ύφεσης   οι Κοινωνίες των  Εθνών είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες σε παρόμοιου είδους προτροπές σε ρατσιστική βία και μίσος μέσω της εξύμνησης του ναζισμού και του εθνικοσοσιαλισμού που αρκετά πρόσφατα άφησε τον κόσμο   άφωνο με τα φρυκτά του εγκλήματα και ορφανό από περισσότερους των 60.000.000 ανθρώπους    

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.