Κινδυνεύουν να εξαφανιστούν τα λιοντάρια στην Αφρική

Facebook
Twitter
LinkedIn

Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου η Lionaid

Τον κώδωνα του κινδύνου για τα λιοντάρια της Αφρικής κρούουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις. Σύμφωνα με έρευνα της βρετανικής ΜΚΟ Lionaid, ένα από τα σημαντικότερα σύμβολα της Αφρικής, το λιοντάρι, κινδυνεύει να σβήσει οριστικά από τον χάρτη.

Σήμερα υπάρχουν ελεύθερα 15.000 λιοντάρια, έναντι 200.000 πριν από μόλις 30 χρόνια. Σε 25 χώρες το ζώο έχει εξαφανιστεί τελείως, ενώ σε άλλες 10 τελεί υπό εξαφάνιση.

Χειρότερη είναι η κατάσταση στις δυτικές και κεντρικές περιοχές της Αφρικής, όπου μόλις μετά βίας επιβιώνουν 615 λιοντάρια.

Σύμφωνα με την Lionaid, στις περιοχές αυτές υπάρχει τρομερή φτώχεια, αλλά και έλλειψη πολιτικής βούλησης για την προστασία του είδους. Επιπλέον στις περιοχές αυτές δεν έχει αναπτυχθεί ιδιαίτερα ο τουρισμός.

Αντίθετα σε χώρες όπως η Ζάμπια, στη δυτική Αφρική, τα πράγματα είναι ασφαλώς καλύτερα: «Έχουν συνειδητοποιήσει ότι ένα λιοντάρι αξίζει περισσότερο ζωντανό, παρά νεκρό. Ο τουρισμός που φέρνει στη χώρα η παρουσία του συγκεκριμένου ζώου δημιουργεί έσοδα 2 εκατ. ευρώ» εξηγεί ο διευθυντής της οργάνωσης , Πίτερ Κατ.

Η οργάνωση τονίζει ότι η εξαφάνιση του λιονταριού θα σημάνει την εξαφάνιση ενός κομματιού από την κουλτούρα της Αφρικής. «Αν χαθεί αυτό το ζώο, θα χαθεί ένα κομμάτι από την ίδια την καρδιά της» καταλήγει ο Πίτερ Κατ.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.