Ο 8χρονος Μάρτιν σύμβολο κατά της τυφλής βίας

alt
Facebook
Twitter
LinkedIn

Οι αμερικανικές αρχές προσπαθούν να εξιχνιάσουν την επίθεση στη Βοστώνη, η πόλη περνά από το σοκ στην οργή και στις ΗΠΑ η φωτογραφία ενός από των τριών νεκρών κοντεύει να γίνει σύμβολο: Ο οκτάχρονος Μάρτιν Ρίτσαρντ έφτασε να αντιπροσωπεύει για τους Αμερικανούς τον κίνδυνο από την τυφλή βία που φαινόταν να είχε απομακρυνθεί ενώ ο θρήνος περισσεύει για τις δύο νεαρές κοπέλες που έχασαν επίσης τη ζωή τους επειδή απλά συμμετείχαν σε μία γιορτή.

Στη φρίκη προστίθεται η ιδέα ότι αρκετοί από τους 176 τραυματίες έχουν ακρωτηριαστεί.

Ο οκτάχρονος Ρίτσαρντ βρισκόταν κοντά στη γραμμή τερματισμού στο μαραθώνιο της Βοστώνης, έτρωγε το παγωτό του και περίμενε με τους συγγενείς του κάποιος φίλους να ολοκληρώσουν το γύρο. Το ανείπωτο έβαλε τη φωτογραφία του σε πρωτοσέλιδα και Διαδίκτυο.

Πάμπολλες αναφορές συγγενών οικογενειακών φίλων, γνωστών και συμμαθητών του πλημμυρίζουν τις αμερικανικές εφημερίδες. Στην πόρτα του άδειου σπιτιού της οικογένειάς του γείτονες και φίλοι αφήνουν λουλούδια και κεριά.

Ο πατέρας του περιορίστηκε να βγάλει μία μικρή ανακοίνωση στην οποία ευχαριστεί όλους όσους συμπαρίστανται στην πενθούσα οικογένεια. Η οποία έχει και άλλα προβλήματα: Η μητέρα του και η αδελφή τραυματίστηκαν σοβαρά, όπως ανέφερε ο πατέρας.

Κοντά στην οικογένεια Ρίτσαρντ βρίσκοταν η Κράιστλ Κάμπελ, 29χρονη μάνατζερ εστιατορίου που με μία φίλη της περίμενε στη γραμμή για να χειροκροτήσει κάποιον που θα τερμάτιζε εκείνη την ώρα. Η Κράιστλ βρέθηκε στο πεζοδρόμιο μαζί με την τραυματισμένη φίλη της μετά την έκρηξη και όταν μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, τα ονόματά τους -μέσα στον πανικό- είχαν μπερδευτεί.

Φτάνοντας στο νοσοκομείο, ο πατέρας είχε μάθει (εξαιτίας του λάθους) ότι η κόρη του είχε τραυματιστεί σοβαρά και μπορεί να έχανε το πόδι της. Τα πράγματα όμως ήταν ακόμη χειρότερα: Το κατάλαβε όταν μπήκε στο δωμάτιο και αντί για την κόρη του, είδε τη φίλη της.

Τρίτο θύμα ήταν επίσης μία νεαρή κοπέλα, μία Κινέζα φοιτήτρια. Το προξενείο της Κίνας στη Βοστώνη επιβεβαίωσε πως ήταν ανάμεσα στα θύματα και δεν έδωσε το όνομά της στη δημοσιότητα, σεβόμενο την επιθυμία της οικογένειάς της.

Την Τετάρτη ωστόσο, κινεζική εφημερίδα ανέφερε το όνομα της κοπέλας και έγραψε ότι σπούδαζε στατιστική.

Τις ιστορίες των τριών θυμάτων συμπληρώνουν δεκάδες άλλες εκείνων που έχασαν σε μία στιγμή μέρη του σώματός τους και εκείνων που βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση -αρκετοί μέλη της ίδιας οικογένειας. Ένα αιματηρό μωσαϊκό που, ανεξαρτήτως του ποιος βρισκόταν πίσω από την επίθεση, θυμίζει στους Αμερικανούς ότι η απειλή της τυφλής βίας δεν έχει ξεπεραστεί.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.