Μέχρι το Βιετνάμ οι έρευνες για το χαμένο Boeing

Facebook
Twitter
LinkedIn

Η εξαφάνιση του Boeing 777-200 της Malaysia Αirlines έχει εξελιχθεί σε ένα «άνευ προηγουμένου μυστήριο» σύμφωνα με την υπηρεσία πολιτικής αεροπορίας της Μαλαισίας, καθώς συνεχίζεται για τρίτη ημέρα η μαζική κινητοποίηση των μέσων έρευνας και διάσωσης για να εξακριβωθεί η τύχη του αεροσκάφους και των 239 ανθρώπων που επέβαιναν σε αυτό.

Περίπου 40 πλοία και αρκετά αεροσκάφη από 10 χώρες χτενίζουν την θαλάσσια περιοχή γύρω από την Μαλαισία και νότια του Βιετνάμ, την ώρα που αυξάνονται τα ερωτήματα για τα κενά ασφαλείας και την πιθανότητα να βρισκόταν στο αεροσκάφος κάποιος εκρηκτικός μηχανισμός, ή ένας ή περισσότεροι αεροπειρατές, που τελικά προκάλεσαν την συντριβή του Boeing που είχε ξεκινήσει από την Κουάλα Λουμπούρ με προορισμό το Πεκίνο στην Κίνα.

Οι αναλυτές και οι ειδικοί περιγράφουν τα σενάρια τρόμου για την τύχη του αεροσκάφους.

Βορειοανατολικά μετακινείται το επίκεντρο των ερευνών

Οι Αρχές επεκτείνουν προς το Χονγκ Κονγκ και την Νότια Θάλασσα της Κίνας την περιοχή των ερευνών από την Τρίτη, όπως είπε στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής της υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας της χώρας Αζχαρουντίν Αμπντούλ Ραχμάν και διευκρινίζουν ξένα πρακτορεία. Αρχικά οι έρευνες είχαν εστιαστεί στον Κόλπο της Ταϊλάνδης λόγω μίας πετρελαιοκηλίδας, που τελικά αποδείχθηκε ότι προήλθε από πλοίο.

«Δυστυχώς δεν έχουμε βρει κάτι που να μοιάζει με αντικείμενο του αεροπλάνου ή το ίδιο το αεροπλάνο. Οσο γίνεται πρέπει να βρουμε το αεροπλάνο ή ένα κομμάτι του αν είναι δυνατό», πρόσθεσε, δίνοντας τέλος στις ελπίδες που ανέκυψαν νωρίτερα, όταν ελικόπτερα από το Βιετνάμ έκαναν λόγο για ένα «κίτρινο αντικείμενο» στη θάλασσα που πιθανότατα να ήταν σωσίβια λέμβος από το μοιραίο αεροσκάφος. Αλλες πηγές αναφέρουν ότι ίσως το αεροσκάφος διαλύθηκε εν πτήσει.

Ιρανός «έκλεισε» τα εισιτήρια των δύο επιβατών με τα κλεμμένα διαβατήρια

Μέσα στο κλίμα αυτό, μια ακόμη ανησυχητική πληροφορία έκανε το γύρο του κόσμου.

Σύμφωνα με την αστυνομία της Ταϋλάνδης, το πρόσωπο που έκανε τις κρατήσεις των εισιτηρίων των δύο επιβατών που ταξίδευαν με κλεμμένα διαβατήρια, ήταν ένας Ιρανός.

Οι ταϋλανδέζικες αρχές ανέφεραν ότι το όνομα του Ιρανού που αγόρασε τα εισιτήρια είναι Καζέμ Αλί και πρόσθεσαν ότι έκανε τις κρατήσεις των δύο εισιτηρίων τηλεφωνικά, σε πρακτορείο της πόλης Πατάγια, στην ανατολική Ταϋλάνδη, λέγοντας ότι πρόκειται για δύο φίλους που επιθυμούν να επιστρέψουν στις πατρίδες τους, στην Ευρώπη.

Οι Ταϋλανδοί αστυνομικοί είπαν ότι ο ίδιος ο Αλί ή κάποιο άλλο πρόσωπο που τον εκπροσωπούσε, πλήρωσε τα εισιτήρια με μετρητά.

Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Αστυνομίας ανέφερε προηγουμένως στο Reuters ότι και στο παρελθόν έχουν υπάρξει απόπειρες να φύγουν από την Κουάλα Λουμπούρ άτομα είτε με πλαστά ή κλεμμένα ταξιδιωτικά έγγραφα, είτε με την απειλή εκρηκτικών.

Μέχρι το Βιετνάμ οι έρευνες για το χαμένο Boeing

«Εχουμε σταματήσει άνδρες με πλαστά ή κλεμμένα διαβατήρια και εκρηκτικά που προσπάθησαν να περάσουν από το αεροδρόμιο σε αεροσκάφος… υπάρχουν δύο-τρία περιστατικά, αλλά δεν θα δώσω περισσότερες λεπτομέρειες», όπως είπε, θέλοντας έτσι να ξεκαθαρίσει ότι όλα τα ενδεχόμενα παραμένουν ανοιχτά.

Αναγνωρίστηκε ο ένας εκ των δύο υπόπτων

Οι διευκρινίσεις με το… σταγονόμετρο έρχονται καθώς στο μικροσκόπιο των Αρχών έχει μπει το οπτικό υλικό από τις κάμερες του αεροδρομίου. Εξετάζεται το ποιος χρησιμοποίησε τα δύο κλεμμένα διαβατήρια και έχει αναγνωριστεί ο ένας, σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες.

Μέχρι το Βιετνάμ οι έρευνες για το χαμένο Boeing

Ο ύποπτος αναγνωρίστηκε με τη βοήθεια μιας διεθνούς υπηρεσίας πληροφοριών, δήλωσε ένας αξιωματικός στο αρχηγείο της αστυνομίας στην Κουάλα Λουμπούρ, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί. Δεν έκανε γνωστές άλλες λεπτομέρειες. Χθες η Ιντερπόλ, επιβεβαίωσε ότι τουλάχιστον δύο διαβατήρια της πτήσεις -ένα αυστριακό και ένα ιταλικό- ήταν στη λίστα της βάσης δεδομένων με τα κλεμμένα διαβατήρια από το 2012 και 2013 αντιστοίχως.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι δεν είναι από την Μαλαισία, αλλά δεν μπορώ ακόμη να αποκαλύψω από ποια χώρα είναι», δήλωσε ο επιθεωρητής της μαλαισιανής αστυνομίας Χάλιντ Αμπού Μπάκαρ, σύμφωνα με τον ιστότοπο της εφημερίδας Σταρ.

«Ο άνδρας αυτός δεν είναι από το Σιντζιάνγκ της Κίνας», πρόσθεσε αναφερόμενος στην αυτόνομη κινεζική περιφέρεια στην οποία κατοικεί η εθνοτική μειονότητα των Ουιγούρων.

Οπως μεταδίδουν διεθνή μέσα ενημέρωσης, σύμφωνα με τα έγγραφα της κράτησης, οι δύο επιβάτες – φαντάσματα με τα κλεμμένα διαβατήρια «έκλεισαν» μαζί τα εισιτήριά τους και σχεδίαζαν να πετάξουν στο Άμστερνταμ, αμέσως μόλις έφταναν στο Πεκίνο. Για το ταξίδι τους δεν θα χρειάζονταν κινεζικές βίζα.

Ο αρχηγός των μαλαισιανών Ενόπλων Δυνάμεων, ανέφερε ότι συνεργάζονται με τις κινεζικές μυστικές υπηρεσίες για την ταυτοποίηση των δύο επιβατών που επιβιβάστηκαν στην πτήση με τα κλεμμένα διαβατήρια.

Ο υπουργός Μεταφορών, Χισχαμουντίν Χουσεΐν, είπε με τη σειρά του ότι όλες οι πληροφορίες για τους δύο αυτούς επιβάτες έχουν δοθεί στις εθνικές υπηρεσίες πληροφοριών που συμμετέχουν στις έρευνες

Οι μαλαισιανές Αρχές εξετάζουν, ακόμη, το οπτικό υλικό από τις κάμερες ασφαλείας του αεροδρομίου της Κουάλα Λουμπούρ στο οποίο εμφανίζονται δύο επιβάτες που χρησιμοποίησαν κλεμμένα διαβατήρια να επιβιβάζονται στο Μπόινγκ της Malaysian Airlines.

«Η ομάδα των εμπειρογνωμόνων εξετάζει τώρα όλα τα αρχεία και όλο το οπτικό υλικό», δήλωσε ο Ραχμάν.

Στο μικροσκόπιο πετρελαιοκηλίδες – οπτικό υλικό καμερών

Δεν συνδέεται με το Μπόινγκ η πετρελαιοκηλίδα που βρέθηκε το Σάββατο στη θάλασσα της Νότιας Κίνας και δείγμα της οποίας εστάλη για ανάλυση, σύμφωνα με τους New Straits Times.

Νωρίτερα το πρακτορείο Xinhua μετέδωσε ότι δυνάμεις του λιμενικού εντόπισαν και έστειλαν φωτογραφίες από πετρελαιοκηλίδες, δείγματα των οποίων εστάλησαν στα εργαστήρια.

Τεράστια κινητοποίηση σε θάλασσα και αέρα

Στη θαλάσσια περιοχή όπου εκτιμάται ότι μπορεί να συνετρίβη το αεροσκάφος πραγματοποιούν έρευνες περισσότερα από 30 αεροπλάνα και 40 πλοία της Μαλαισίας. Το Βιετνάμ έχει επίσης στείλει πλοία και εναέρια μέσα να ερευνήσουν στα δικά του χωρικά ύδατα ενώ με δύο αεροσκάφη συμμετέχει και η Αυστραλία στις έρευνες.

Η κινεζική κυβέρνηση έχει επίσης στείλει μια ομάδα ειδικών στην Κουάλα Λουμπούρ —μεταξύ των οποίων είναι και ειδικοί των υπουργείων Μεταφορών και Δημόσιας Ασφάλειας— για να βοηθήσουν στις έρευνες, καθώς οι 154 από τους επιβάτες του αεροπλάνου ήταν Κινέζοι. Οι ΗΠΑ, που είχαν τρεις υπηκόους τους μεταξύ των επιβατών, έστειλαν στη Μαλαισία πράκτορες του FBI υπογραμμίζοντας ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι επρόκειτο για τρομοκρατική ενέργεια.

Η ταυτότητα της πτήσης

Η πτήση MH370 των Μαλαισιανών Αερογραμμών εξαφανίστηκε από τα ραντάρ τις πρώτες ώρες του Σαββάτου μία ώρα μετά την απογείωσή του Boeing 777-200 από την Κουάλα Λουμπούρ και ενώ πετούσε στα 35.000 πόδια με προορισμό το Πεκίνο.

Οι επιβάτες της πτήσης

153 Κινέζοι, συμπεριλαμβανομένου ενός παιδιού

38 Μαλαισιανοί

7 Ινδονήσιοι

6 Αυστραλοί

5 Ινδοί

4 Γάλλοι

3 Αμερικανοί, εκ των οποίων ένα παιδί

2 επιβάτες από Ν.Ζηλανδία, Ουκρανία και Καναδά

XK, NΔ, με πληροφορίες από Reuters, Bloomberg, BBC, Guardian, ΑΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.