Τσίπρας στο Bloomberg: Μόνο οι εκλογές θα φέρουν τη σταθερότητα στην Ελλάδα

Facebook
Twitter
LinkedIn

«Η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει εντολή να προχωρήσει σε συμφωνίες που θα δεσμεύσουν τη χώρα για δεκαετίες χωρίς να λάβει υπόψη το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών και χωρίς να συμβουλευτεί το μεγαλύτερο κόμμα στην Ελλάδα», αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας στην πρώτη του συνέντευξη μετά τις Ευρωεκλογές, στο αμερικανικό πρακτορείο Bloomberg.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στις 29 Μαϊου, ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε το κόμμα του ως «μία όαση στην έρημο», στέλνοντας μήνυμα προς τις αγορές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι «μια φιλοευρωπαϊκή δύναμη που θέλει να αλλάξει την Ευρώπη και όχι να τη διαλύσει», ενώ έσπευσε να αποστασιοποιηθεί από το γαλλικό Εθνικό Μέτωπο της Μαρί Λεπέν και το βετανικό κόμμα Ανεξαρτησίας Ηνωμένου Βασιλείου του Νάιτζελ Φάρατζ, τα οποία χαρακτήρισε πολιτικά τερατουργήματα που δημιούργησε η λιτότητα.

 

Σε ερώτηση αν προτίθεται να συνεργαστεί με τους Σοσιαλιστές, τη δεύτερη δύναμη εντός του Ευρωκοινοβουλίου, με σκοπό να αμφισβητήσουν τις προδιαγραφές του προϋπολογισμού, έτσι όπως έχει καθοριστεί από την Άνγκελα Μέρκελ, ο κ. Τσίπρας απάντησε: «Είμαστε ανοιχτοί σε μια συνεργασία με τους Σοσιαλιστές, με την προϋπόθεση πως θα επιστρέψουν στις πολιτικές ρίζες τους και θα σταματήσουν να δέχονται τη λιτότητα ως τη μόνη επιλογή. Δεν θα συνεργαστούμε αν παραμείνουν υπό την επήρεια της ηγεμονίας της Άνγκελα Μέρκελ». Αντίθετα τόνισε πως θα συνεργαστεί με το ισπανικό κίνημα Podemos («Μπορούμε»), το οποίο κέρδισε πέντε έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

 

Στο εσωτερικό πεδίο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως «η σημερινή κυβέρνηση δεν έχει εντολή να προχωρήσει σε συμφωνίες που θα δεσμεύουν τη χώρα για τα επόμενα χρόνια και τις επόμενες δεκαετίες, χωρίς να λάβει υπόψη το αποτέλεσμα των εκλογών της περασμένης Κυριακής στην ΕΕ και να λάβει υπόψη το μεγαλύτερο κόμμα στην Ελλάδα».

 

Επανέλαβε επίσης ότι δεν νιώθει δεσμευμένος από καμία συμφωνία του Αντώνη Σαμαρά με τους πιστωτές της Ελλάδας, εκτός κι αν εκείνοι λάβουν υπόψη το αίτημα για διαγραφή μέρους του χρέους, ενώ δεσμεύτηκε να μην θέσει σε κίνδυνο την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ.

 

Στη συνέντευξή του, επαναφέρει επίσης το αίτημα ο Έλληνας πρωθυπουργός να κηρύξει πρόωρες εκλογές καθώς, όπως λέει, το αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών δείχνει μια αναντιστοιχεία ανάμεσα στην κυβερνητική συμμαχία και την βούληση του εκλογικού σώματος.

 

«Μόνο οι εκλογές θα φέρουν πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα», αναφέρει χαρακτηριστικά.

 

«Εντωμεταξύ, ο Τσίπρας απαιτεί επίσης να έχει λόγο στο διορισμό του νέου διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Ελλάδας, καθώς η θητεία του κ. Προβόπουλου λήγει τον επόμενο μήνα, αναφέρει το πρακτορείο.

 

«Εάν η κυβέρνηση δεν διαβουλευτεί μαζί μας, θα το δούμε ως μια προσπάθεια να δημιουργήσει ένα τετελεσμένο γεγονός εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος. Σε αυτή την περίπτωση , θα ήθελα να σας υπενθυμίσω τι συνέβη στην Κύπρο», τονίζει ο Αλέξης Τσίπρας, ωστόστο αποφεύγει να πει αν θα στηρίξει μια πιθανή ανανέωση της θητείας του κ. Προβόπουλου.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.