Μακρόν: Η Γερμανία να ξεπεράσει το φετιχισμό της με τα πλεονάσματα

Facebook
Twitter
LinkedIn

Στον Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν απονεμήθηκε σήμερα το βραβείο Καρλομάγνος στην αίθουσα τελετών του Δημαρχείου του Άαχεν. Τον πανηγυρικό εκφώνησε η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ.

Το βραβείο Καρλομάγνος είναι το παλιότερο και σημαντικότερο βραβείο για την προσφορά στη συμφιλίωση και συνεργασία στην Ευρώπη. Πήρε το όνομά του από τον Καρλομάγνο (747/748-814), ο οποίος ήταν ο πρώτος που συνέλαβε την ιδέα της ενωμένης Ευρώπης και ήδη όσο ζούσε τον αποκαλούσαν «πατέρα της ενωμένης Ευρώπης».

Για την απονομή του βραβείου αποφασίζει μια ανεξάρτητη επιτροπή. Τον πανηγυρικό στο Δημαρχείο του Άαχεν εκφώνησε η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ η οποία δήλωσε πως «με την Γαλλία είμαστε πεπεισμένοι ότι χρειαζόμαστε ένα νέο ξεκίνημα στην Ευρώπη» και συμπλήρωσε πως η Ευρώπη θα πρέπει να πάρει την τύχη της στα χέρια της. Επισήμανε ακόμη πως στηρίζει τον Γάλλο Πρόεδρο όσον αφορά τις ιδέες του για τα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, την κοινή μεταναστευτική πολιτική και πολιτική ασύλου καθώς και την καινοτομία και των επενδύσεων στον ψηφιακό τομέα.

Ο Γάλλος Πρόεδρος από την πλευρά του τόνισε πως οι πολιτικοί θα πρέπει τώρα να δράσουν. «Δεν πρέπει να περιμένουμε. Εθνικιστές, δημαγωγοί και φόβοι εκφράζονται καθαρά. Όποιος θέλει την Ευρώπη θα πρέπει να εκφράζεται το ίδιο καθαρά. Χρειαζόμαστε ένα κοινό ευρωπαϊκό όραμα για τα επόμενα 30 χρόνια».

Ο Εμμανουέλ Μακρόν δεν χαρίστηκε πάντως στους οικοδεσπότες του και κάλεσε τη Γερμανία να προχωρήσει σε άμεσες μεταρρυθμίσεις. Δήλωσε μάλιστα ότι η Γερμανία διακρίνεται από έναν «φετιχισμό» όσον αφορά τα δημοσιονομικά και εμπορικά πλεονάσματα «τα οποία όμως είναι εις βάρος των άλλων». Τόνισε πως η Ευρώπη για να προχωρήσει θα πρέπει να σπάσει ταμπού και επανέλαβε την πρότασή του για έναν ενιαίο προϋπολογισμό στην Ευρωζώνη.

Ο Δήμαρχος του Άαχεν Μαρσέλ Φιλίπ στην ομιλία του χαρακτήρισε τον Μακρόν «τον άνθρωπο που δίνει τη μεγαλύτερη ώθηση στη σημερινή Ευρώπη». Ο Γάλλος ηγέτης κατάφερε να εντυπωσιάσει την επιτροπή με «την ταχύτητα και το βάθος της σκέψης του και των ιδεών του» ανέφερε ενώ κάλεσε και άλλους Ευρωπαίους ηγέτες να αναπτύξουν και να διατυπώσουν ιδέες για το μέλλον. «Μόνο να σιωπούμε δεν είναι αποδεκτό, πρόκειται για την δική μας Ευρώπη» τόνισε.

Ο Μακρόν δεν παρέλειψε να στηλιτεύσει την αποχώρηση των ΗΠΑ από την συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και δήλωσε πως οι Ευρωπαίοι θα έπρεπε να προχωρήσουν στην εξεύρεση λύσης για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή από κοινού με άλλες χώρες. Και η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ έκανε λόγο για μια εξαιρετικά περίπλοκη κατάσταση και προειδοποίησε πως «η κλιμάκωση των προηγούμενων ωρών κατέδειξε ότι πράγματι πρόκειται για ζήτημα πολέμου και ειρήνης». Έκανε λόγο για την ανάγκη εξεύρεσης πολιτικής λύσης και δήλωσε πως η Γερμανία πρέπει να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο.

Το βραβείο Καρλομάγνος απονεμήθηκε για πρώτη φορά το 1950. Πέρυσι δόθηκε στον Βρετανό ιστορικό Τίμοθι Γκάρτον Ας. Με το ίδιο βραβείο τιμήθηκε πριν από δέκα χρόνια η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ και το 1978 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Το απόγευμα ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν θα έχει συνάντηση με φοιτητές για να μιλήσουν για τη σημασία της εκπαίδευσης και των επιστημών.

Μέρκελ: Έχουμε διαφορετικούς τρόπους προσέγγισης

Η καγκελάριος Μέρκελ από την πλευρά της παραδέχθηκε ότι σχετικά με την Ευρωζώνη υπάρχει διάσταση απόψεων με την Γαλλία. «Ναι, έχουμε δύσκολες συνομιλίες» είπε.

«Έχουμε διαφορετικές κουλτούρες και τρόπους προσέγγισης των διαφορετικών ευρωπαϊκών θεμάτων» πρόσθεσε, λέγοντας ωστόσο ότι τάσσεται υπέρ μίας Ευρωζώνης «περισσότερο ανθεκτικής απέναντι στις κρίσεις».

Και οι δύο ευρωπαίοι ηγέτες συμφωνούν πάντως για τις μεταρρυθμίσεις στην Ευρώπη στους τομείς της άμυνας και της εξωτερικής πολιτικής, μπροστά στον απομονωτισμό της Ουάσινγκτον.

Η καγκελάριος της Γερμανίας δήλωσε ότι η Ευρώπη δεν μπορεί πλέον να υπολογίζει στις Ηνωμένες Πολιτείες για την προστασία της υπό οποιεσδήποτε συνθήκες και ότι θα πρέπει, κατά συνέπεια, «να πάρει στα χέρια της την τύχη της».

«Οι καιροί κατά τους οποίους μπορούσαμε να υπολογίζουμε στις Ηνωμένες Πολιτείες για την προστασία μας έχουν παρέλθει. Η Ευρώπη πρέπει να πάρει την τύχη της στα χέρια της» είπε.

Νέα κριτική Μακρόν στις ΗΠΑ

Ο Εμανουέλ Μακρόν από την πλευρά του μίλησε για μία Ευρώπη που θα αποτελεί «γεωπολιτική και διπλωματική δύναμη», επικρίνοντας την πρόθεση των Ηνωμένων Πολιτειών να υποδείξουν συμπεριφορά στους Ευρωπαίους, όπως κάνουν στο θέμα της πυρηνικής συμφωνίας με το Ιράν.

«Εάν δεχθούμε άλλες μεγάλες δυνάμεις, περιλαμβανομένων συμμάχων και φίλων μας στις δυσκολότερες ώρες της ιστορίας μας, να βρεθούν σε θέση να αποφασίζουν για εμάς, για την διπλωματία μας, την ασφάλειά μας, θέτοντάς μας ορισμένες φορές υπό το κράτος των μεγαλύτερων κινδύνων, τότε δεν είμαστε πλέον κυρίαρχοι» προειδοποίησε ο Εμανουέλ Μακρόν.


Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.