γράφει η Μαίρη Παναγάκου
Πολλά είναι τα οφέλη που έχουν τα δύο αυτά εσπεριδοειδή, τα οποία δρουν ως “γιατρικά” σε πολλές περιπτώσεις.
- Το πορτοκάλι είναι το πιο φυσικό αντιγριπικό και είναι ιδανικό για αποτοξίνωση ή τόνωση. Επίσης καταπολεμά την αρτηριοσκλήρωση, την ψαμμίαση, την πτώση της πίεσης σε υπερτασικούς, ωφελεί τους διαβητικούς και προφυλάσσει από λοιμώδεις αρρώστιες.
- Η φλούδα του πορτοκαλιού ανοίγει την όρεξη και ζαχαρωμένη καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα. Το ίδιο προσφέρει και το σιρόπι και το σπιτικό γλυκό με νεραντζάκι. Το σπιτικό γλυκό με λουλούδια νεραντζιάς βοηθάει τους δυσκοίλιους, καταναλώνοντας 2 κ γλ την ημέρα.
- Με τα ώριμα νεράντζια γιάτρευαν παλιά τις χιονίστρες και την αμυγδαλίτιδα. Τα έκοβαν σε φέτες τα πασπάλιζαν με κύμινο, τα έψηναν στα κάρβουνα και τα έβαζαν πάνω στις χιονίστρες ή γύρω από το λαιμό.
- Για τα νεύρα και την αϋπνία έφτιαχναν ένα αφέψημα (όπως βράζουμε το τσάϊ του βουνού), με λουλούδια και φύλλα πορτοκαλιάς ή νεραντζιάς, μαζί με 1 κ σ μέλι. Έπιναν 1 φλ του καφέ κρύο, 3 φορές την ημέρα.
- Μια αποτελεσματική θεραπεία για την ουλίτιδα ήταν, όταν μασούσαν για αρκετή ώρα (όπως την τσίχλα) το άσπρο της φλούδας των πορτοκαλιών.
- Καθαρίστε τις φλούδες των πορτοκαλιών κυκλικά σαν κορδέλα, κρεμάστε τες σε χώρο που αερίζεται καλά και αφήστε τες να αποξηραθούν. Μετά τις τοποθετείτε σε γυάλινα βάζα και όταν θέλετε ένα άκρως τονωτικό, χωνευτικό και θερμαντικό αφέψημα, βράζετε ένα κομμάτι και απολαμβάνετε το αρωματικό ρόφημα .
- Τα φύλλα και τα λουλούδια της νεραντζιάς είναι χωνευτικά, σπασμολυτικά και εφιδρωτικά, βράζοντας τα σαν αφέψημα. Καλό είναι να προσθέτετε 2-3 φύλλα και λουλούδια πορτοκαλιάς ή νεραντζιάς σε κάθε αφέψημα άλλου βοτάνου για να πετύχετε συνδυασμό και δυνάμωμα των θεραπευτικών τους ιδιοτήτων.
- Για τη δυσκοιλιότητα, μπορείτε να στύψετε 1 πορτοκάλι, να προσθέσετε άλλο τόσο χλιαρό νερό και 1 κ σ μέλι και να το πιείτε νηστικοί το πρωί, για μερικές ημέρες.
- Το αιθέριο έλαιο από τα φύλλα, τα λουλούδια και τα τρυφερά βλαστάρια της πορτοκαλιάς, είναι πολύτιμα για τη χρόνια βρογχίτιδα που δεν ερεθίζει τα νεφρά.
Όλα τα παραπάνω αναφέρονται στην παλαιά λαϊκή ιατρική και καλό είναι να συμβουλεύεστε τον θεράποντα ιατρό σας, εάν θελήσετε να εφαρμόσετε κάτι από αυτά, για να έχετε τη σύμφωνη γνώμη του.