Αποστολή στη Νορβηγία: Οκτώ μέρες κάτω από τον “ Ήλιο του Μεσονυχτίου” Της Δέσποινας Μακρινού

R (1)
Facebook
Twitter
LinkedIn

Αποστολή στη Νορβηγία

Οκτώ μέρες κάτω απο τον “ Ήλιο του Μεσονυχτίου”

Thumbnail (8)

Της Δέσποινας Μακρινού

 

Οκτώ “λευκές νύχτες” κάτω απο τον Ήλιο του Μεσονυχτίου σε ένα μοναδικό ταξίδι περιπέτειας, μαγείας και πολλών εμπειριών.

Σε ένα ταξίδι ανεπανάληπτης προσέγγισης με το φυσικό περιβάλλον και τα επιτεύγματα του ανθρώπου. Μιά εξοικείωση με τα ακραία φαινόμενα της φύσης και τις ανθρώπινες παρεμβάσεις. Άλλοτε φιλικές άλλοτε καταστροφικές.

Thumbnail (4)

Δύο χιλιάδες χιλιόμετρα γης κατά μήκος των νορβηγικών ακτών, δημιούργημα των παγετωνικών ρηγμάτων ανά τους αιώνες.

Νοργηγία. Το βορειότερο τμήμα της Σκανδιναβικής Χερσονήσου με συνολική έκταση 385.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Μιά χώρα, μιά ακτογραμμή, με θέα στον Ατλαντικό και τη θάλασσα του Μπάρεντς. Στα σύνορα με την Σουηδία, την Φινλανδία την Ρωσία και τη Δανία.

Thumbnail (2)

Φιόρδ, παγετώνες , τεχνητές και φυσικές λίμνες, καταρράκτες , καταπράσινοι λόφοι σε μιά περιγραφή ενός ανάγλυφου και εναλασσόμενου διαρκώς τοπίου φυσικής ομορφιάς.

Τα 5.500.000 εκατομμύρια περίπου των κατοίκων ζούν και διαχειρίζονται με τον καλύτερο τρόπο τις συνθήκες του φυσικού τους περιβάλλοντος, παρεμβαίνοντας με σεβασμό και γνώση, προκειμένου να βελτιώσουν την καθημερινότητα της ζωής τους.

Το ιδιότυπο καθεστώς διακυβέρνησης, πάνω στις αρχές του κράτους Δικαίου και των

αρχών της Διακήρυξης Ανεξαρτησίας των Ηνωμένων Πολιτειών( 1770) και της Γαλλικής Επανάστασης (1789), εξασφαλίζει μία οικονομική ισορροπία σε όλους τους τομείς δραστηριοτήτων.

Thumbnail (4)

Το νορβηγικό κράτος παρέχει μεγάλα ποσοστά ιδιοκτησίας σε βασικούς τομείς της οικονομίας, διατηρώντας ωστόσο το δικαίωμα του ελέγχου και περιορισμού της ασυδοσίας. Εχει την υψηλότερη θέση στην καταξίωση της ανισότητας, την πρώτη θέση στον Δεικτη Καλύτερης Ζωής του ΟΟΣΑ, στον Δείκτη Δημόσιας Ακεραιότητας και τέλος στον Δείκτη Δημοκρατίας.

Η αλιεία – κυρίως σολωμού – η παραγωγή φυσικού αερίου, η ξυλεία, η εξόρυξη αλουμινίου, η ναυτιλία ( είνα η μεγαλύτερη ναυτιλιακή χώρα με 1412 εμπορικά πλοία), η υδροηλεκτρική ενέργεια και τέλος το πετρέλαιο ( ο μεγαλύτερος παραγωγός στον κόσμο μετά την Σαουδική Αραβία), την κατατάσσουν στη δεύτερη θέση του κατα κεφαλήν Ακαθάριστου Εθνικού Προιόντος (ΑΕΠ) μετά το Λουξεμβούργο και στη δεύτερη θέση παγκοσμίως. Σήμερα η Νορβηγία θεωρείται ως η δεύτερη πλουσιότερη χώρα στον κόσμο με ένα ισχυρό νόμισμα ( την κορώνα) και το μεγαλύτερο κεφαλαιακό απόθεμα ανα κάτοικο παγκοσμίως.

Διατηρεί το μεγαλύτερο κρατικό επενδυτικό ταμείο, πάνω απο ένα τρις και τον υψηλότερο Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης απο το 2009.

Πρόκειται γιά ένα ευημερεύον κράτος με μικτή οικονομία, συνδυάζοντας την ελεύθερη αγορά με τον έλεγχο και την δυναμική παρέμβαση της κρατικής εξουσίας.

Έχει έναν απο τους πιο χαμηλούς δείκτες ανεργίας και εγκληματικότητας, ενώ οι διακυμάνσεις των μισθολογικών ανισοτήτων είναι σχεδόν ανύπαρκτες.

Οι Νορβηγοί συνταξιοδοτούνται στα 67 χρόνια, μπορούν όμως να συνεχίσουν να εργάζονται έως τα 74 χρόνια.

Η αλληλεγγύη των γενεών είναι εξασφαλισμένη, ώστε οι συνταξιοδοτικές απολαβές όλων, να μην διατρέχουν κανένα κίνδυνο και καμία ανησυχία, αφού στηρίζονται απο το μοναδικό στον κόσμο Ταμείο Σύνταξης, που έχει δημιουργήσει το κράτος.

Oip

Υγεία Παιδεία Κοινωνική Ασφάλιση

Η Νορβηγία δεν αποτελεί πρότυπο μόνο στους τομείς της οικονομίας. Ο τομέας της υγείας, της παιδείας και της κοινωνικής ασφάλισης, τοποθετούν τη χώρα στα υψηλότερα κλιμάκια προσφοράς στους κατοίκους. Η υγιεινομική περίθαλψη είναι καθολική και ίση για όλους τους πολίτες. Οι ετήσιες εισφορές του καθενός ανέρχονται περίπου στις 2000 κορώνες για τους ενήλικες πάνω απο 16 ετών.

Η παιδεία είναι εντελώς δωρεάν και είναι υποχρεωτική για τα πρώτα 10 χρόνια.

Ιστορικές στιγμές

Η Νορβηγία κατοικήθηκε απο γερμανικά φύλα απο την Βόρεια περιοχή της Ευρώπης. Η πλειοψηφία σήμερα είναι Νορβηγοί, μετανάστες και Σαάμι (η θεμιτή ονομασία των Λαπώνων). Τον Μεσαίωνα κυριάρχησαν οι Βίκινγκς θαλασσοπόροι εξερευνητές, οι οποίοι ανακάλυψαν τυχαία την Ισλανδία και κατευθυνόμενοι προς τα νησιά Φερόες, στον Καναδά.

Οι σκανδιναβικές θεότητες στη διάρκεια του 10ου και 11ου αιώνα αντικαταστάθηκαν σχεδόν βιαίως, απο τους ιεραπόστολους του χριστιανισμού. Σήμερα οι Νορβηγοί στην πλειοψηφία τους είναι προτεστάντες.

Τον 13ο αιώνα μιά εμπορική οργάνωση με την ονομασία Χανσεατική Ένωση, έπαιξε σημαντικό ρόλο στην οικονομία της χώρας και όλης της περιοχής. Ήταν μιά συνομοσπονδία συντεχνιών εμπόρων και αγορών, που είχαν ως ορμητήριο τη Βαλτική θάλασσα.

Στα μέσα του 14ου αιώνα οι κάτοικοι της Νορβηγίας, εξαθλιώθηκαν απο μία τρομερή επιδημία πανώλης, που έστειλε στο θάνατο πάνω απο τον μισό πληθυσμό. Η επιδημία αναφέρεται στις πιο μαύρες σελίδες της ιστορίας της χώρας.

Thumbnail (6)

Η Νορβηγία έως την εποχή του Ναπολέοντα, βρισκόταν σε ένωση με τη Δανία. Με τη συνθήκη του Κιέλου το 1814 ο βασιλιάς Δανίας – Νορβηγίας, παραχώρησε την Νορβηγία στη Σουηδία . Ωστόσο αρνούμενη να δεχτεί τις διατάξεις της ειδεχθούς Συνθήκης κήρυξε την ανεξαρτησία της.

Σήμερα είναι μέλος της Ευρωπαικής Ένωσης, όχι όμως και της νομισματικής. Διατηρεί το δικό της νόμισμα, που είναι η κορώνα και η ισοτιμία είναι 1 ευρώ προς 11,5 περίπου κορώνες.

Κι η Αποστολή στη Νορβηγία συνεχίζεται με Θέατρο, Κινηματογράφο, Λογοτεχνία, Ποίηση…

 

 

 

 

Σχετικά Άρθρα