Εφυγε ο σπουδαίος σκηνοθέτης Αντρέι Ζουλάφσκι…

Facebook
Twitter
LinkedIn

H ένωση κινηματογραφιστών της Πολωνίας,ανακοίνωσε το θάνατο  του σπουδαίου σκηνοθέτης Αντρέι Ζουλάφσκι που έχασε τη μάχη με τον καρκίνο.

Ο Αντρέι Ζουλάφσκι γεννήθηκε στις 22 Νοεμβρίου 1940  στο Λβόβ, μια πόλη της τότε Πολωνίας (σημερινή Ουκρανια), και έκανε ταινίες αντισυμβατικές τόσο στη φόρμα όσο και στην ουσία τους.

Οι ταινία του «Σημασία έχει ν’ αγαπάς» έχει σημαδέψει εκατομμύρια ανθρώπους από όλο τον κόσμο, από το 1975 που γυρίστηκε μέχρι σήμερα, ενώ άλλα αριστουργήματά του είναι το «Δαιμονισμένη Γυναίκα», το «Ερωτική τρέλα», το «Οι Nύχτες μου Είναι Πιο Όμορφες από τις Mέρες σας» και άλλα.

Ήταν παντρεμένος με τη Σοφί Μαρσώ για 16 χρόνια.στα 1967 ξεκινά η πολωνική περίοδός του που περιλαμβάνει τις πρώτες δύο μικρού μήκους του, «Pavoncello»  και «The Story of a Triumphant Love», την πρώτη μεγάλου μήκους του, «Το Τρίτο Μέρος της Νύχτας» (1971), και το «Diabel» (1972), ταινία απαγορευμένη που έβαλε σε μεγάλες περιπέτειες το σκηνοθέτη εντός της πατρίδας του.

Η πιο βασανισμένη ταινία του,(γυρίστηκε 1978) που δεν κατάφερε να δει το φως του κόσμου, το «On the Silver Globe». Είχε ήδη φύγει για το Παρίσι, είχε γυρίσει το αριστούργημά του, το «Σημασία Έχει ν’ Αγαπάς» (1974) και επρόκειτο να επιστρέψει στην Πολωνία για να κάνει το «Silver Globe». Αυτό ήταν ένα τρομερά εξαντλητικό σχέδιο για τον ίδιο και όλους τους συνεργάτες του. Πέρα από τα προβλήματα με τη χρηματοδότηση, διέθετε ένα σενάριο εντελώς ανοικονόμητο που κι ο ίδιος ο Ζουλάφσκι, κυριολεκτικά, δεν μπορούσε να μαζέψει από πουθενά (εμπνευσμένο από το «Τhe Luna Trilogy» του θείου, το οποίο υπέστη ατέλειωτο σβήσιμο και γράψιμο). Αυτή τη δουλειά την έκανε για δυο χρόνια πριν καν προχωρήσει σε γυρίσματα, ενώ μήνες τού ροκάνισε η αναζήτηση των locations, που τον υποχρέωσε να ταξιδέψει σε όλη την Πολωνία, την Κριμαία και τον Καύκασο. Έχοντας ήδη προβλήματα με τις Αρχές της χώρας του από το «Diabel», τούτο το φιλμ έμεινε στην κυριολεξία κολοβό, αφού το τότε Υπουργείο Πολιτισμού επενέβη βίαια στα γυρίσματα, το χαρακτήρισε «αλληγορία πάνω στην αντίσταση του πολωνικού λαού στον ολοκληρωτισμό» και ο Ζουλάφσκι έπρεπε να διακόψει και να το βάλει στο ράφι. Είχε γυρίσει περίπου το 80%. Είναι ένα φιλμ που έχει προβληθεί ελάχιστα, και στην Ελλάδα θα προβληθεί για πρώτη φορά από το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας.

 

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.