Η πίεση δεν έχει όρια…

Facebook
Twitter
LinkedIn

Το δημοσίευμα παρουσιάζει συνοπτικά το χρονικό του ζητήματος της ονομασίας και επισημαίνει ότι η «αντικατάσταση του εθνοσυντηρητικού πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι από τον σοσιαλδημοκράτη Ζόραν Ζάεφ τον περασμένο Μάιο έφερε κινητικότητα στη διαμάχη». Η γερμανική εφημερίδα εκτιμά ότι «ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δέχεται στο ζήτημα της ονομασίας ισχυρές πιέσεις από τις ΗΠΑ και άλλους εταίρους του ΝΑΤΟ», που επιδιώκουν την ένταξη της ΠΓΔΜ στη Βορειοατλαντική Συμμαχία με την προσδοκία ότι αυτή θα συμβάλει στη σταθεροποίηση των «ταραγμένων Βαλκανίων».

«Πυρετός» διαβουλεύσεων και στην Ελλάδα

Την ίδια ώρα, στο επίκεντρο του δημοσίου διαλόγου και στην Ελλάδα, έχει εγκατασταθεί το ευαίσθητο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ενώ εντείνονται οι διαβουλεύσεις εντός και εκτός Ελλάδος.

Αν σημειωθεί πρόοδος θα υπάρξει και συνάντηση Τσίπρα-Ζάεφ στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ μεταξύ 23-26 Ιανουαρίου στο Νταβός. Μέχρι τότε, θα έχει προηγηθεί η επικοινωνία των εκπροσώπων της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ (Βασιλάκη-Ναουμόφσκι) στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη στις 19 Ιανουαρίου με τον ειδικό διαμεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς.

Η κυβέρνηση σε μίνι-υπουργικό συμβούλιο, υπό τον Αλέξη Τσίπρα, αποφάσισε ότι είναι ανάγκη να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να επιλυθεί το θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ, εντός του 2018, με τον καλύτερο τρόπο για τα εθνικά συμφέροντα. Ο υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για «σύνθεση ονομασία», ενώ ο Πάνος Καμμένος έδειξε να βάζει «νερό στο κρασί του».

Στη διυπουργική σύσκεψη μετείχαν ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και οι υπουργοί Επικρατείας Δ. Τζανακόπουλος και Ν. Παππάς.

Ελαφριά στροφή από Καμμένο

Η προσοχή όλων ήταν κυρίως στραμμένη στον Πάνο Καμμένο, αφού ο κυβερνητικός εταίρος έχει εκφράσει τη διαφωνία του με την σύνθετη ονομασία και την χρήση του όρου «Μακεδονία».

Ωστόσο, μετά το μίνι υπουργικό, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, στις δηλώσεις του, επιβεβαίωσε ότι η διαφωνία του παραμένει, λέγοντας ότι η μη χρήση του όρου «Μακεδονία» είναι «μια πάγια εθνική θέση» αλλά άνοιξε «παράθυρο» να συμφωνήσει με μία σύνθετη ονομασία, καθώς ανέφερε πως για το θέμα υπάρχουν δύο «αποφάσεις-σταθμοί»: της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το 1992 αλλά και αυτή του Βουκουρεστίου.

Με δεδομένο, λοιπόν, ότι η κυβέρνηση διαπραγματεύεται έχοντας ως «κόκκινη γραμμή» την θέση που υιοθετήθηκε στην Αθήνα το 2007 για «σύνθετη ονομασία, έναντι όλων, για όλες τις χρήσεις», ο Πάνος Καμμένος άφησε ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα. Εξάλλου, επανέλαβε δύο φορές πως «έχει εμπιστοσύνη στον Νίκο Κοτζιά», προέβλεψε ότι «η διαπραγμάτευση θα είναι σκληρή», ενώ εξαπέλυσε επίθεση στη ΝΔ, κατηγορώντας την πως «μου εναποθέτει τις ελπίδες της παρατάξεως γιατί είπε ότι θα ψηφίσει ό,τι θα ψηφίσω εγώ».

Πηγή: Γερμανικός Τύπος: iefimerida.gr

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.