Φαινόμενα εκφασισμού και βίας – Γράφει ο Γιάννης Αποστολόπουλος

Symmories anilikon
Facebook
Twitter
LinkedIn

        Φαινόμενα  εκφασισμού και βίας

2020 07 12 at 16 44 24Γράφει ο Γιάννης Αποστολόπουλος

 

 

Πληθαίνουν τα φαινόμενα προκλητικών αρνητικών συμπεριφορών που προβληματίζουν έντονα το κοινωνικό σύνολο. Συμπεριφορών προσώπων ή και ομάδων, όπου το κάθε άτομο περιφρονεί τους κανόνες της εύρυθμης συνύπαρξης και αποπνέει αντιλήψεις πως η υπέρτατη δική του ικανοποίηση είναι η παράνομη και αντικοινωνική συμπεριφορά με εκδηλώσεις βίας, χωρίς όριο και φραγμό. Αδιαφορώντας για το δικαίωμα στη ζωή και την αρτιμέλεια κάθε συνανθρώπου του.

Στην επικαιρότητα αυτή την περίοδο είναι το επαναλαμβανόμενο φαινόμενο της οπαδικής βίας, που πρόσφατα είχε ως επακόλουθο τον βαρύ τραυματισμό ενός νεαρού αστυφύλακα, ο οποίος δίνει μάχη για τη ζωή του στο νοσοκομείο Νίκαιας. Και λίγο πριν του 19χρονου Άλκη Καμπανού στη Θεσσαλονίκη και του 29χρονου Μιχάλη Κατσούρη στη Νέα Φιλαδέλφεια.

Έτσι οι διάφοροι ποδοσφαιρικοί και άλλοι αγώνες αρχίζουν να παίρνουν τη μορφή αιματηρών οπαδικών συγκρούσεων , κατατρομοκρατώντας κάθε φίλαθλο που ανυποψίαστος προσέρχεται να παρακολουθήσει τον αθλητικό αγώνα.

Είναι εύλογο και σύνηθες να υπάρχουν συμπάθειες για κάθε αθλητική ομάδα. Και  τα συνθήματα ενθάρρυνσης και εμψύχωσης των μελών της έναντι του αντιπάλου, έστω και με τις παρεκκλίσεις των φραστικών εκτροπών.

Είναι όμως αδιανόητο ομάδες οπαδών, με άκρατο φανατισμό και αντιλήψεις χουλιγκανισμού να οργανώνονται εκ των προτέρων και εφοδιασμένοι με ανάλογα επιθετικά αντικείμενα, μαχαίρια, ρόπαλα, φωτοβολίδες, βόμβες μολότωφ και άλλα ανάλογα, να σχεδιάζουν την δημιουργία επεισοδίων σε βάρος οπαδών της άλλης ομάδας. Που και ορισμένοι από αυτούς έχουν ανάλογη νοοτροπία και «εξοπλισμό» για τη διαφαινόμενη σύγκρουση, με όσα θλιβερά συνεπάγεται…

Για να μην περιορίσουμε το θέμα στην οπαδική βία, θα περάσουμε και σε άλλες χαρακτηριστικές περιπτώσεις φασίζουσας και βίαιης συμπεριφοράς που προκάλεσαν τις ημέρες αυτές την έντονη κοινωνική αντίδραση.

Κατ αρχήν η νέα αποτρόπαιη γυναικοκτονία στη Σαλαμίνα. Μία 49χρονη γυναίκα, μητέρα ενός ανήλικου παιδιού, εκτελέστηκε εν ψυχρώ με καραμπίνα από τον 71χρονο σύντροφό της. Και ο δράστης, χωρίς την παραμικρή συναίσθηση για το έγκλημα, συνελήφθη να πίνει καφέ αδιάφορος σε καφενείο, μετά το έγκλημά του.

Είναι από τα πολλαπλασιαζόμενα φαινόμενα, όπου διάφοροι «νταήδες» θεωρούν ότι η κάθε γυναίκα, που ανυποψίαστη για τον καμουφλαρισμένο χαρακτήρα του, δέχεται την συνύπαρξη μαζί του, είναι και προσωπικό κτήμα του. Έτσι δεν της αναγνωρίζουν το απαραβίαστο δικαίωμα της ελευθερίας στην άποψη και την επιλογή και αρχικά με την κατατρομοκράτιση και τις βιαιότητες επιχειρούν να την «προσαρμόσουν» στα δικά τους «θέλω». Και σε κάποια διαφοροποίηση δεν διστάζουν να προχωρήσουν και στο αποτρόπαιο, να της αφαιρέσουν την ίδια τη ζωή της.

Ένα ακόμη  φαινόμενο φασίζουσας βάρβαρης συμπεριφοράς και αρρωστημένης αναλγησίας είναι το θέμα με τον Όλιβερ στην Αράχωβα, το όμορφο χάσκι, που κάποιος ή κάποιοι υπάνθρωποι βασάνισαν και βίασαν με αιχμηρό αντικείμενο, προφανώς ηδονιζόμενοι από την ταλαιπωρία του σκύλου. Ο άτυχος Όλιβερ, αιμόφυρτος και σερνόμενος, επέστρεψε στο αφεντικό του, όπου όμως , παρά τις προσπάθειες του κτηνιάτρου στον οποίο προσέφυγαν, το άμοιρο ζώο κατέληξε.   

Και στον απόηχο με τον Όλιβερ, άλλο ανάλογο κρούσμα αποκαλύφθηκε στο βόλο. Μια σκυλίτσα η Μπέλλα βρέθηκε νεκρή σε οικόπεδο της περιοχής. Έφερε ίχνη βασανισμού από άγνωστο πρόσωπο, που στη συνέχεια την πυροβόλησε και τη σκότωσε.

Το χαρακτηριστικό της βίαιης συμπεριφοράς και αντίστοιχης αντικοινωνικής στάσης, δεν έχει σημασία  αν εκδηλώνεται απέναντι σε ανθρώπους ή ζώα. Είναι ίδιον μιας αρρωστημένης αντίληψης που σε κάθε αντίστοιχη εκδήλωση προσλαμβάνει την έννοια του εγκλήματος.

Και κατ επέκταση αποτελεί απειλή για ολόκληρη την κοινωνία…

 

 

 

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.