Η Αξιολόγηση του προγράμματος μεταρρυθμίσεων…

Facebook
Twitter
LinkedIn

ΔΕΝ ΠΕΡΙΚΌΠΤΟΝΤΑΙ  ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΜΙΣΘΟΙ

M.ΠΑΝΑΓΙΩΤOY 

Στις 18 Ιανουαρίου ξεκινάει η αξιολόγηση

Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι καθόρισαν  την 18η Ιανουαρίου, αντί τό τέλος Ιανουαρίου, ως την ημερομηνία που θα ξεκινήσει η αξιολόγηση του προγράμματος μεταρρυθμίσεων που συμφωνήθηκαν κατά το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης, κατά το πρακτορείο Reuters.

Ό  στόχος της αξιολόγησης είναι να ολοκληρωθεί στίς 15 Φεβρουαρίου , ενώ θα ξεκινήσει ΑΜΕΣΑ ο δρόμος για τίς διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους, όπως ανέφεραν Ευρωπαίοι οικονομικοί παράγοντες τής Ε.Ε  τού Ε.S.M , τού  E.F.S.F.και τής Ε.Κ.Τ.

Οι  παράγοντες  δήλωσαν πως το γενικό πλαίσιο της μεταρρύθμισης στο ασφαλιστικό έγινε δεκτό, αυτό είναι και το σημαντικό, δεδομένου ότι ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ, εντούτοις δεν έχει ξεκαθαριστεί εάν τα μέτρα αυτά θα φέρουν τα επιθυμητά δημοσιονομικά αποτελέσματα.

“Δεν έχουμε πρόβλημα με την ευρύτερη αρχιτεκτονική της μεταρρύθμισης. Αλλά βγαίνουν τα νούμερα. Χρειαζόμαστε περισσότερους αριθμούς και τεχνικά στοιχεία από την Αθήνα για να είμαστε σε θέση να  το τεκμηριώσουμε  σημειώνει ένας άλλος αξιωματούχος.

Ακόμη, ο αξιωματούχος τόνισε πως δεν υπάρχει επείγουσα ανάγκη να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της μεταρρύθμισης, η οποία αποτελεί προϋπόθεση για περαιτέρω εκταμιεύσεις δανείων αλλά και για την έναρξη συνομιλιών για την ελάφρυνση του χρέους.

Η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώσει περίπου 1,4 δισ. ευρώ σε τόκους το Φεβρουάριο, περίπου 470 εκατ. εκ των οποίων θα είναι για τα δάνεια από το ΤΧΣ ενώ τα υπόλοιπα για άλλα ομόλογα, δήλωσε ανώτατος παράγοντας του Υπουργ.Οικονομικών .

Η κυβέρνηση οφείλει, επίσης, περίπου 7 εκατ. ευρώ σε διάφορες εταιρείες μέσω απλήρωτων τιμολογίων, οδηγώντας κάποιες απ’ αυτές στα όρια της χρεοκοπίας.

Ο Ευ. Τσακαλώτος συναντήθηκε την Παρασκευή με τον Ιταλό ομόλογό του Pier Carlo Padoanστην Ρώμη και συμφώνησαν ότι η λιτότητα δεν μπορεί να αποτελέσει μέλλον για την Ευρώπη. Στο τραπέζι της συνάντησης τέθηκαν, επίσης, το θέμα του χρέους (η συζήτηση για το οποίο θα αρχίσει μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης), καθώς και τα ζητήματα του μεταναστευτικού και οι δημοσιονομικές επιπτώσεις του. Οι δύο υποργοί δεν έκαναν αναφορά στο ρόλο του ΔΝΤ.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.