Παγκόσμιες επιπτώσεις απο την κρίση στην Κίνα..

Facebook
Twitter
LinkedIn

By Lawrence K. Rosinger

Η κρίση στο Τραπεζικό σύστημα της Κίνας και οι παγκόσμιες επιπτώσεις

Eπιμέλεια Μ.Παναγιώτου

Συνέχεια του χθεσινού άρθρου για την ΚΛΟΝΙΖΟΜΕΝΗ οικονομία της Κίνας

Τα αποθεματικά τους σημαίνει ότι θα μπορούσαν να καλύψουν περίπου το 10% των απωλειών των δανείων, έτσι δεν είναι; Έχουν $ 3.5 τρισεκατομμύρια ταμείο και περίπου $ 31 τρισεκατομμύρια των περιουσιακών στοιχείων. Δεν είναι αυτό λογικό;Έχουν τοποθετήσει $ 13 τρισεκατομμύρια στις Η.Π.Α.ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ στις ΛΗΞΕΙς τους……
Είναι δύσκολο να κάνει μια δήλωση για τα καλύμματα των δανείων έτσι?. Όταν κοιτάς άλλους μη-εξυπηρετούμενους δανείων κύκλους, αυτό ποικίλλει. Όταν φτάσετε σε αναδυόμενες αγορές όπως η Μαλαισία, το 1999, είχε απώλειες έως 11%. Οι Φιλιππίνες, το 2002 έχασαν 18%. Την Ινδονησία και την Ταϊλάνδη, έπληξε το 1999 και το 1998 [αντίστοιχα], και χτύπησε το 47% και 58%.
Επισφαλή δάνεια στις ανεπτυγμένες αγορές καταλήγουν από 5% έως 10% και στις αναδυόμενες αγορές μπορεί να πάει οπουδήποτε από 10% έως 40%. Αλλά αναδυόμενες αγορές θα μπορέσουν ποτέ να έχουν 300% του ΑΕΠ στα βιβλία τους,για να καλύψουν τις απώλειες?Ε αυτό μάλλον ΑΔΥΝΑΤΟ είναι.
Η άποψή μου είναι ότι η Κίνα είναι μια αναδυόμενη αγορά. Τελευταία φορά που είχε μη εξυπηρετούμενα δάνεια ήταν στην κρίση του 2001 έως το 2002, οι απώλειες , τους πήραν πάνω από 30% του ενεργητικού τους σε ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα. Η άποψή μου αυτή τη φορά, δεδομένου ότι έχουν αυξηθεί κατά 400% σε οκτώ χρόνια, είναι ότι πρόκειται να έχουν πολύ περισσότερα επισφαλή δάνεια. Και στις αναδυόμενες αγορές δεν πρέπει ποτέ να είναι υψηλότερη από ό, τι στις ανεπτυγμένες αγορές [λόγος] στοιχείων ενεργητικού των τραπεζών προς το ΑΕΠ, Αυτό είναι η συντηρητική παραδοχή μου.Και προσέξτε….τα χρηματιστήρια της ΣΑΓΚΑΗΣ και του ΠΕΚΙΝΟΥ τα 2 από τα 7 χρηματιστήρια της Κίνας, την τελευταία εβδομάδα,λόγω της ΚΑΘΕΤΗΣ ΠΤΩΣΗΣ ΤΩΝ ΜΕΤΟΧΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΧΩΡΗΡΗΣΗ ΤΩΝ
HEDGE FUNDS…σταμάτησαν την διαπραγμάτευση στο πρώτο τέταρτο της.
Έτσι, πώς γίνεται η ανακεφαλαιοποίηση;
Ας πούμε ότι σε αυτό τον κύκλο χάνουν το 10%. Πρόκειται να χρειαστείτε $ 3 τρισεκατομμύρια για την ανακεφαλαιοποίηση. Αυτό το $ 3.5 τρισεκατομμύρια στα συναλλαγματικά αποθέματα δεν είναι αυτό που φαίνεται. Αν αφαιρέσουμε το ταμείο CIC το οποίο εν μέρει επενδύσει σε τραπεζικά ίδια κεφάλαια, χρυσό, και την τράπεζα πολιτικής της ένεσης , μπακαλίστικα η [καβάτζα], οι αριθμοί πραγματικό FX είναι $ 2.7 τρισεκατομμύρια.
Ναι. Μπορούν να εκτυπώσουν όμως ομόλογα. Η Κίνα έχει τους πόρους για να ανακεφαλαιώσει τις τράπεζες και να πάρει μέσα από αυτό, ότι χρειάζεται.όπως έκαναν οι ΗΠΑ.
Αλλά τι σημαίνει αυτό για όλους τους άλλους;
Αν κοιτάξει κανείς τις αναδυόμενες αγορές, ακόμη και πίσω στην ασιατική οικονομική κρίση του 1998, οι αναδυόμενες αγορές αντιπροσώπευαν μόνο το 12% του παγκόσμιου ΑΕΠ. Σε όρους δολαρίου ΗΠΑ τώρα, οι αναδυόμενες αγορές αποτελούν το 34% του παγκόσμιου ΑΕΠ.
Αν έχουμε δίκιο για την Κίνα, τότε πρόκειται να έχουν πιστωτική συστολή και μια ανώμαλη προσγείωση. Δεν είναι το τέλος του κόσμου, αλλά θα είναι μια ανώμαλη προσγείωση. Και το συνολικό ΑΕΠ της Ασίας εξαιρετικά θα αμφισβητηθείΕς αύριον η συνέχεια…..Η ιστορία της Κινεζικής οικονομίας είναι τόσο πολύκπλοκη και μεγάλη όσο μεγάλη είναι η ΚΙΝΑ.

Γειά σας……

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.