Διακόπτεται απο 14 Δεκεμβρίου η αναλογική εκπομπή από τον Χορτιάτη

keraies anametadosis2
Facebook
Twitter
LinkedIn

Από 14 Δεκεμβρίου 2012 θα διακοπεί η αναλογική εκπομπή των τηλεοπτικών σταθμών από το κέντρο εκπομπής «Χορτιάτης» της Θεσσαλονίκης

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ DIGEA

Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) 40569/1129/2012, στις 14 Δεκεμβρίου 2012 και 3:00 το πρωί, οι ιδιωτικοί σταθμοί εθνικής εμβέλειας, οι δημόσιοι καθώς και οι σταθμοί περιφερειακής εμβέλειας θα εκπέμπουν πλέον μόνο ψηφιακά το πρόγραμμά τους από το κέντρο εκπομπής «Χορτιάτης».

Μετά τη διακοπή του αναλογικού σήματος στις 14 Δεκεμβρίου 2012 οι τηλεθεατές θα χρειαστεί να επανασυντονίσουν τους δέκτες τους (είτε την τηλεόραση, είτε τον αποκωδικοποιητή – συνιστάται η επιλογή του αυτόματου συντονισμού). Η συγκεκριμένη ενέργεια αφορά όλους τους τηλεθεατές, δηλαδή όσους βλέπουν ήδη ψηφιακά τα τηλεοπτικά προγράμματα είτε από το κέντρο εκπομπής «Χορτιάτης» είτε από το «Φιλίππειο», αλλά και όσους βλέπουν προς το παρόν αναλογικά από το κέντρο εκπομπής «Χορτιάτης». Τα παραπάνω υλοποιούν τις διατάξεις της KYA 44088/1268/Φ150/2012, καθώς ταυτόχρονα με την παύση του αναλογικού σήματος, τα κανάλια της συχνότητας 25 (Alpha, ANT1, Μακεδονία TV) θα μεταφερθούν και θα εκπέμπονται στη συχνότητα 24 και από τα δυο προαναφερθέντα κέντρα εκπομπής. Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα των καναλιών που εκπέμπονται ψηφιακά από τη συχνότητα 25 θα διακοπεί για περίπου 30 λεπτά πριν την παύση του αναλογικού σήματος στις 03.00 με στόχο την ολοκλήρωση των απαραίτητων τεχνικών εργασιών.

Οι συχνότητες εκπομπής των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών εθνικής εμβέλειας από τις 14 Δεκεμβρίου και μετά θα είναι:

– 24 (498 MHz) – Alpha, ANT1, Μακεδονία TV

– 29 (538 MHz) – Mega, ΣΚΑΙ, Star

Μερικές χρήσιμες συμβουλές προς τους τηλεθεατές των περιοχών που αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα λήψης του ψηφιακού σήματος είναι:

– Να ελέγξουν πως η κεραία τους είναι στραμμένη προς το κέντρο εκπομπής «Χορτιάτης». Αν δεν είναι σωστά στραμμένη ενδέχεται να δημιουργούνται «σπασίματα» στην εικόνα τους.

– Να ελέγξουν τις εγκαταστάσεις τους. Αρκετές εγκαταστάσεις είναι πολύ «βαριές» στην κεραία (π.χ. λόγω ενισχυτών) γεγονός που επηρεάζει τη λήψη σήματος.

– Να ελέγξουν την καλωδίωσή τους. Παλιές καλωδιώσεις ενδέχεται να διακόπτονται σε κάποια σημεία δημιουργώντας προβλήματα λήψης.

Τέλος, σε περίπτωση που ένας τηλεθεατής βλέπει το κυλιόμενο ενημερωτικό μήνυμα (crawl), δηλαδή παρακολουθεί ακόμα τα προγράμματα της επιλογής του με αναλογική τεχνολογία, θα χρειαστεί για τη λήψη του ψηφιακού σήματος να προμηθευτεί εξωτερικό αποκωδικοποιητή που να υποστηρίζει την τεχνολογία MPEG-4, στην περίπτωση που η τηλεόρασή του δεν υποστηρίζει την τεχνολογία αυτή. Σημειώνεται πως δεν απαιτείται αλλαγή κεραίας ή τηλεόρασης.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την επίγεια ψηφιακή τηλεόραση αλλά και πρακτικές συμβουλές για τους αποκωδικοποιητές (είδη, τρόπος σύνδεσης κ.ο.κ.) οι τηλεθεατές μπορούν να επισκέπτονται την ανανεωμένη ιστοσελίδα μας στη διεύθυνση www.digea.gr.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.