Συμφωνία για 540 δις ευρώ…

Facebook
Twitter
LinkedIn
Δεν τίθενται όροι για τον δανεισμό από τον ESM, εφόσον οι χώρες χρησιμοποιήσουν την πιστωτική γραμμή αποκλειστικά για τη χρηματοδότηση των συστημάτων υγείας.

Έπειτα από μια αποτυχημένη συνεδρίαση και ένα διήμερο έντονων παρασκηνιακών διαβουλεύσεων και πιέσεων, οι 27 χώρες της Ευρώπης τελικώς κατάφεραν να εγκρίνουν ένα πακέτο δανεισμού, περίπου 540 δισ. ευρώ, για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες της πανδημίας.

Αυτό έγινε, αφού Ισπανία και Ιταλία πέτυχαν να αποκτήσουν πρόσβαση σε αυτά τα δάνεια από το ESM, χωρίς όρους σε κανένα πρόγραμμα προσαρμογής ή μεταρρυθμίσεων όπως ζητούσε επίμονα μέχρι σήμερα η Ολλανδία. Ωστόσο, φαίνεται πως τις τελικές αποφάσεις θα πάρει το Συμβούλιο Κορυφής -όπως συμφώνησαν οι υπουργοί Οικονομικών σήμερα- για τη δημιουργία ενός ταμείου οικονομικής ανάκαμψης.

Πριν από τη συνεδρίαση, Γαλλία και Γερμανία πίεσαν την Ολλανδία να άρει τις αντιρρήσεις της για τη συμφωνία. Μάλιστα, οι διμερείς επαφές, ειδικά μεταξύ Χάγης και Ρώμης, ήταν αυτές που καθυστέρησαν την έναρξη του Eurogroup, στο οποίο τελικά συμμετείχαν και οι 27 χώρες.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.