Κωνσταντίνος Βολανάκης: O «πατέρας της ελληνικής θαλασσογραφίας» – Κείμενο και σκίτσο Γιάννης Κουτσοκώστας

Thumbnail (5)
Facebook
Twitter
LinkedIn

Κείμενο και σκίτσο Γιάννης Κουτσοκώστας

Είναι ο «πατέρας της ελληνικής θαλασσογραφίας» και ήταν ένας από τους πιο σημαντικούς Έλληνες ζωγράφους του 19ου αιώνα.

Αυτός ήταν ο Κωνσταντίνος Βολανάκης (σκίτσο με φόντο μια από τις θαλασσογραφίες του, όπως την είδα εγώ με τα μολύβια μου), ο οποίος με σχεδόν μόνιμη πηγή έμπνευσής του τη θάλασσα, τα πλοία και τα λιμάνια αναδείχθηκε σε έναν από τους κορυφαίους εκπροσώπους της περίφημης «Σχολής του Μονάχου» μαζί με τους Βρυζάκη, Λύτρα, Γύζη και Ιακωβίδη.
Ο Βολανάκης γεννήθηκε στις 17 Μαρτίου, το 1837. Η οικογένειά του καταγόταν από ένα μικρό χωριό του Ρεθύμνου, τη Βολάνη, Ο ίδιος φοίτησε στο Γυμνάσιο της Σύρου και βρέθηκε στην Τεργέστη για να εργαστεί ως λογιστής σε εταιρία ζάχαρης. Εκεί, φάνηκε το ταλέντο του όταν άρχισε να ζωγραφίζει βάρκες, πλοία και λιμάνια μέσα στις σελίδες των λογιστικών βιβλίων. Με έξοδα του εργοδότη του στάλθηκε το 1860 για σπουδές στην περίφημη Ακαδημία του Μονάχου δίπλα σε διάσημους ζωγράφους της εποχής. Εργάστηκε στο Μόναχο, τη Βιέννη και την Τεργέστη μέχρι που επέστρεψε στην Αθήνα το 1883 παρά τις αντιρρήσεις του φίλου του Ν. Γύζη, ο οποίος τον παρότρυνε να μείνει στο Μόναχο. Στην Αθήνα ο Βολανάκης δίδαξε για δέκα χρόνια στη Σχολή των Ωραίων Τεχνών (μετέπειτα Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών).
Με τη σύζυγό του Φανή Χρηστίδου απέκτησαν 7 παιδιά. Αν και ήταν αναγνωρισμένος ζωγράφος στο εξωτερικό, πέρασε τα τελευταία χρόνια της ζωής του φτωχός και άρρωστος. Σήμερα οι θαλασσογραφίες του κοσμούν μεγάλες αίθουσες και μουσεία της Ευρώπης και της Αθήνας ενώ πολλοί από τους πίνακές του πουλήθηκαν σε διεθνείς δημοπρασίες σε πάρα πολύ υψηλές τιμές.

Μάλιστα το έργο του «Η αποβίβαση του Καραϊσκάκη» πουλήθηκε σε δημοπρασία το 2008 περίπου 2 εκ ευρώ, ποσό ρεκόρ για ελληνικό πίνακα ενώ το έργο του «Το Λιμάνι του Βόλου τη Νύχτα» πουλήθηκε επίσης σε δημοπρασία του Sotheby’s για 952.000 ευρώ..

Μεγάλα έργα του θεωρούνται «Η Πυρπόληση της Τουρκικής Ναυαρχίδας», «Η Πυρπόληση του Τουρκικού Δικρότου», «Η Ναυμαχία της Σαλαμίνας» αλλά και δεκάδες άλλα στα οποία αποτυπώνεται η λατρεία του για τη θάλασσα, τα πλοία και τα λιμάνια.
Ο Βολανάκης πέθανε το 1907 στον Πειραιά με λιγοστά άτομα να παρευρίσκονται στην κηδεία του.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.