Ο Σφουγγαράκης προκαλεί μαθησιακά προβλήματα

assets_LARGE_t_420_53799789_type12128
Facebook
Twitter
LinkedIn


Για τι άλλο θα κατηγορηθεί αυτό το καλόκαρδο καρτούν, ο Μπομπ Σφουγγαράκης; Αφού, πριν από μερικά χρόνια, μπήκε στο στόχαστρο δεξιών υπερσυντηρητικών θρησκευτικών οργανώσεων στις ΗΠΑ, που ισχυρίζονταν πως η συγκεκριμένη σειρά κινουμένων σχεδίων προωθεί στα παιδιά την ομοφυλοφιλία, τη βία και ότι απευθύνεται μόνο σε ενήλικες, και αφού έκανε και το ΕΣΡ της Ελλάδας να ασχοληθεί με το θέμα, τώρα Αμερικανοί επιστήμονες κατηγορούν το Μπομπ ότι καταστρέφει την ικανότητα των παιδιών να συγκεντρώνονται.

Το πείραμα

Σύμφωνα με έρευνα που διενεργήθηκε από Αμερικανούς ψυχολόγους και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό “Pediatrics”, ακόμα και εννέα λεπτά παρακολούθησης της σειράς από τετράχρονα παιδιά, μπορεί να προκαλέσει σύνδρομο διάσπασης της προσοχής και μαθησιακά προβλήματα.

Πώς έγινε το πείραμα; Ζήτησαν από 60 παιδιά επιλεγμένα τυχαία να παρακολουθήσουν είτε τον “Μπομπ τον Σφουγγαράκη”, που έχει γρήγορη εναλλαγή εικόνων ή μια άλλη σειρά κινουμένων σχεδίων, το “Caillou”, που έχει πιο αργό ρυθμό ή να ζωγραφίσουν δικά τους σχέδια, και αμέσως μετά υπέβαλαν τα παιδιά σε σειρά διαφόρων τεστ λογικής. Μετά, παρατήρησαν πως τα παιδιά που είχαν παρακολουθήσει τον Μπομπ είχαν χειρότερες επιδόσεις από τα υπόλοιπα.

Τα αποτελέσματα πρέπει να ερμηνευτούν με προσοχή λόγω της μικρής έκτασης της έρευνας, επισήμανε ο Δημήτρης Χρηστάκης του Ινστιτούτου Παιδικής Ερευνας, του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, γράφοντας στο “Pediatrics”. “Για να το θέσω απλά, η τηλεόραση είναι και καλή και κακή. Πάντως, συνδέοντας την παρακολούθηση προγραμμάτων με ταχύ ρυθμό, με την ελλειμματική προσοχή, ανεξάρτητα αν είναι πρόσκαιρη, έχει βαθιές συνέπειες στην παιδική νόηση και την κοινωνική ανάπτυξη” συνεχίζει ο Δ. Χρηστάκης.

Στο παραπάνω συμφώνησε και η καθηγήτρια ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια, Αντζελιν Λίλαρντ, συμπεριλαμβάνοντας κι άλλα κινούμενα σχέδια με γρήγορο ρυθμό, πέρα από τον Μπομπ.

Εκπρόσωπος της εταιρείας παραγωγής του Μπομπ, “Nickelodeon” αμφισβήτησε τα αποτελέσματα της έρευνας, προσθέτοντας ότι η σειρά απευθύνεται σε παιδιά 6 έως 11 χρόνων και όχι σε τετράχρονα.

Ανυπομονησία

Ο “Μπομπ ο Σφουγγαράκης” κατηγορείται και για πρόκληση ανυπομονησίας και έλλειψης αυτοσυγκράτησης. Τα παιδιά που είχαν δει τον Μπομπ περίμεναν μόλις 2½ λεπτά για να φάνε ένα σνακ, ενώ τα άλλα γκρουπ περίμεναν 4 λεπτά.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.