Νόμπελ Ειρήνης με τριπλό άρωμα γυναίκας

assets_LARGE_t_420_53846079_type12128
Facebook
Twitter
LinkedIn


Η πρόεδρος της Λιβερίας Ελεν Τζόνσον Σέρλιφ, η Λιβεριανή ακτιβίστρια Λέιμα Γκμόουι και η Ταουακούλ Κάρμαν, ηγετικό στέλεχος των διαδηλωτών στην Υεμένη, θα μοιραστούν εξίσου το φετινό βραβείο.

Αρωμα γυναίκας έχει το φετινό Νόμπελ Ειρήνης με την πρόεδρο της Λιβερίας και πρωταγωνίστρια στις προσπάθειες να τερματιστεί ο εμφύλιος στην πατρίδα της, Ελεν Τζόνσον Σέρλιφ, τη λιβεριανή ακτιβίστρια Λέιμα Γκμόουι και την Ταουακούλ Κάρμαν, ηγετικό στέλεχος των διαδηλωτών στην Υεμένη και πρόεδρο της οργάνωσης “Γυναίκες Δημοσιογράφοι Χωρίς Αλυσίδες”, να είναι οι νικήτριες. Η ΕΕ συνεχάρη εγκάρδια τις τρεις γυναίκες, ενώ η Διεθνής Αμνηστία ανακοίνωσε ότι η απονομή του βραβείου σε τρεις εξέχουσες γυναίκες θα ενθαρρύνει τις γυναίκες σε όλο τον κόσμο να συνεχίσουν να μάχονται για τα δικαιώματά τους.

“Αυτό το βραβείο είναι μία αναγνώριση του καθοριστικού ρόλου που διαδραματίζουν οι γυναίκες στην ειρηνική επίλυση των συγκρούσεων και στη δημοκρατική μετάβαση σε όλο τον κόσμο”, αναφέρουν ο πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν βαν Ρομπέι, και ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, σε κοινό τους ανακοινωθέν.Οι τρεις γυναίκες θα μοιραστούν το χρηματικό έπαθλο, ύψους 1,5 εκατ. δολαρίων, το οποίο συνοδεύει το βραβείο.

“Δεν θα μπορέσουμε να κατακτήσουμε τη δημοκρατία και τη διαρκή ειρήνη διεθνώς εκτός εάν οι γυναίκες αποκτήσουν τις ίδιες ευκαιρίες με τους άνδρες να επηρεάζουν τις εξελίξεις σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας”, δήλωσε ο πρόεδρος της νορβηγικης επιτροπής των Βραβείων Νόμπελ, Θόρμπγιερν Γιάγκλαντ.

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν της επιτροπής, “το Βραβείο Νομπέλ Ειρήνης για το 2011 θα μοιραστούν εξίσου η Ελεν Τζόνσον Σέρλιφ, η Λέιμα Γκμόουι και η Ταουακούλ Κάρμαν για τον μη βίαιο αγώνα τους για την ασφάλεια των γυναικών και για τα δικαιώματα των γυναικών να συμμετέχουν πλήρως στις προσπάθειες οικοδόμησης της ειρήνης”.

Η 72χρονη Σέρλιφ έγινε το 2005 η πρώτη γυναίκα που εξελέγη πρόεδρος στην Αφρική. Με την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας που της πλέκει το εγκώμιο, η Λιβεριανή οικονομολόγος, η οποία έχει εργαστεί για τον ΟΗΕ και την Παγκόσμια Τράπεζα, πέτυχε την παραγραφή του χρέους της χώρας της, κατάφερε να προσελκύσει τους επενδυτές και να ανοικοδομήσει τις κύριες υποδομές της πρωτεούουσας Μονρόβια. Ομως η ανεργία στη χώρα αγγίζει το 80% και παραμένει ανησυχητική, ενώ η πλειονότητα των 4 εκατομυρίων Λιβεριανών ζει σε καθεστώς ακραίας φτώχειας. Η διαφθορά στη χώρα παραμένει μάστιγα, αν και η Σέρλιφ έχει κάνει προτεραιότητα την εξάλειψή της.

“Είμαι πολύ χαρούμενη για το βραβείο αυτό, που είναι αποτέλεσμα των χρόνων που μαχόμουν για την ειρήνη σε αυτήν τη χώρα”, δήλωσε η πρόεδρος της Λιβερίας στους δημοσιογράφους, υπενθυμίζοντας ότι το βραβείο το μοιράζονται με τη συμπατριώτισσά της ακτιβίστρια Λεϊμά Γκμόουι, και άρα είναι ένα βραβείο για όλες τις γυναίκες της Λιβερίας.

Την Τρίτη θα διεξαχθούν στη Λιβερία προεδρικές και βουλευτικές εκλογές και η βράβευση με Νόμπελ αποτελεί ένα ισχυρό χαρτί για την Τζόνσον Σέρλιφ, η οποία επιδιώκει να κερδίσει δεύτερη πενταετή θητεία, αν και δέχεται πολλές επικρίσεις στη χώρα της. Οι αντίπαλοί της την κατηγορούν ότι δεν έχει εργαστεί αρκετά για την εθνική συμφιλίωση, σε μία χώρα όπου οι εθνοτικές αντιπαλότητες είναι ισχυρές. Υπογραμμίζουν ότι λίγοι εγκληματίες πολέμου έχουν διωχθεί, εκτός από τον πρώην πρόεδρο Τσαρλς Τέιλορ, ο οποίος δικάζεται στη Χάγη για εγκλήματα που διέπραξε στη Σιέρα Λεόνε.

Η Κάρμαν υποστήριξε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι αφιερώνει τη βράβευσή της στην “Αραβική Ανοιξη”.

Ελεν Τζόνσον Σέρλιφ, πρόεδρος της ΛιβερίαςΕίναι η πρώτη γυναίκα που εξελέγη αρχηγός κράτους στην αφρικανική ήπειρο. Ανήλθε στην εξουσία ύστερα από 14 χρόνια εμφυλίου πολέμου. Η 72χρονη οικονομολόγος πέτυχε την παραγραφή χρέους της Λιβερίας.

Λέιμα Γκμόουι, ακτιβίστρια στη ΛιβερίαΚινητοποίησε και οργάνωσε γυναίκες από διάφορες εθνοτικές και θρησκευτικές ομάδες στο πλαίσιο του να τερματιστεί ο εμφύλιος και για να διασφαλιστεί η συμμετοχή των γυναικών στη χώρα, οργανώνοντας και μια “ομαδική αποχή από το σεξ”.

Ταουακούλ Κάρμαν, ακτιβίστρια στην ΥεμένηΗγετικό στέλεχος των διαδηλωτών στην Υεμένη και πρόεδρος της οργάνωσης Γυναίκες Δημοσιογράφοι χωρίς Αλυσίδες. Γεννημένη στην πόλη Ταΐζ της Υεμένης το 1979. Τον Ιανουάριο είχε συλληφθεί για συμμετοχή σε διαδηλώσεις χωρίς άδεια και “υποκίνηση αναρχίας” στη χώρα.

ΜΙΝΑ ΑΓΓΕΛΙΝΗ

mina@pegasus.gr

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.