Ποια είναι η Πέμπτη Φάλαγγα στο ΠΑΣΟΚ που καταγγέλλει ο Βενιζέλος

Facebook
Twitter
LinkedIn

Αίσθηση προκάλεσε η χθεσινοβραδυνή αναφορά του Ευάγγελου Βενιζέλου στους εσωκομματικούς του αντιπάλους τους οποίους αποκάλεσε «πέμπτη φάλαγγα». Aναφερόταν, έτσι, σε όσους το τελευταίο διάστημα θέτουν θέμα ηγεσίας και του ζητούν να περάσει τη σκυτάλη σε άλλο πρόσωπο ενόψει βουλευτικών εκλογών.

Τι σημαίνει ιστορικά ο όρος: Τους προδότες που πλήττουν τη δημοκρατία από μέσα

«Πέμπτη Φάλαγγα» ονομάσθηκε μια ομάδα συμβιβασμένων «σοσιαλιστών» και αναρχικών, κατά την περίοδο του ισπανικού εμφύλιου πολέμου, οι οποίοι με πρόσχημα τις διαπραγματεύσεις με τον δικτάτορα Φράνκο και τους φαλαγγίτες του, για μια «έντιμη ειρήνη», χτύπησαν  πισώπλατα τον Δημοκρατικό Στρατό της Λαϊκής Συμμαχίας, ανοίγοντας έτσι τις πύλες της Μαδρίτης το 1939, στις ορδές των φασιστών.

 

Από τότε η φράση αυτή περί «Πέμπτης Φάλαγγας» έγινε όρος, που υποδηλώνει διαχρονικά  την προδοσία και τον εχθρό μέσα από το Κίνημα, διότι στις 4 Φάλαγγες που είχε συγκεντρώσει ο στρατηγός του Φράνκο Εμίλιο Μόλα και των συμμάχων του (δηλαδή των φασιστών του Μουσολίνι και των ναζιστών του Χίτλερ), προστέθηκε και πέμπτη, η οποία χτύπησε πισώπλατα τον Δημοκρατικό Στρατό και την επανάσταση.

 

Τι είπε ο Βενιζέλος

Αυτό είναι το απόσπασμα από την χθεσινοβραδυνή ομιλία του Ευάγγελου Βενιζέλου σε εκδήλωση για τους ευρωβουλευτές: Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξηγεί γιατί το κόμμα πήρε μόνο 8% στις ευρωεκλογές:

«Ήταν αντίξοες οι συνθήκες γιατί η επίθεση φθοράς κατά του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Παράταξης, ήταν ο κοινός παρανομαστής της στάσης όλων σχεδόν των άλλων πολιτικών δυνάμεων. Αλλά σ’ έναν μεγάλο βαθμό και αυτού που λέγεται επικοινωνιακό σύστημα.

Υπήρχε και η πέμπτη φάλαγγα, που δεν πρέπει να την ξεχάσουμε. Η πέμπτη φάλαγγα, ανάμεσα σ’ αυτούς που δηλώνουν ότι ανήκουν στην παράταξη. Αλλά, ξέρετε, αυτό πρέπει ν’ αποδεικνύεται κάθε φορά στην πράξη με εντιμότητα και ειλικρίνεια και διαφάνεια. Γιατί και η αδράνεια είναι πέμπτη φάλαγγα. Και η παθητικότητα είναι πέμπτη φάλαγγα. Και η αμφιθυμία είναι πέμπτη φάλαγγα. Και κυρίως η συνειδητή υπονόμευση, με ταπεινά ελατήρια.

Γιατί, τι είναι πιο ταπεινό ως ελατήριο από το να μη λογαριάζεις τη χώρα, την οικονομία, την κοινωνία, τον πολίτη, την παράταξη και την αξιοπρέπειά της για να υπηρετήσεις έναν δικό σου, μικρό, προσωπικό ή παρεϊστικο στόχο;»

 

Και βάζοντας στο στόχαστρο όσους «παπανδρεϊκούς» βουλευτές και στελέχη προτάσσουν το ΠΑΣΟΚ και τάσσονται κατά της Ελιάς, είπε:

«Κι έτσι, άνοιξε, ελπίζω θα κλείσει πολύ γρήγορα, μια ανιστόρητη συζήτηση, μια δήθεν ΠΑΣΟΚοκεντρική προσέγγιση και μια αντίθετα, ευρύτερη παραταξιακή κεντροαριστερή προσέγγιση. Αυτό προσβάλλει αν μη τι άλλο τη μνήμη της παράταξης, τη μνήμη του Ανδρέα Παπανδρέου που ανέδειξε εξαρχής το ΠΑΣΟΚ ως κίνημα, ως εκφραστή της ευρύτερης παράταξης που δε δίστασε ποτέ, ακόμη και τις πιο ισχυρές και άνετες στιγμές του ΠΑΣΟΚ, να μιλήσει για δημοκρατική συμπαράταξη και για αλληλεγγύη των γενεών.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν αυτός που έφερε στο ΠΑΣΟΚ ανθρώπους που τον κατήγγειλαν, που διαφώνησαν μαζί του, που ενώ ήταν κορυφαίοι υπουργοί έκαναν τα δικά τους κόμματα, όπως ο κ. Γεράσιμος Αρσένης. Είναι αυτός που έφερε στο ΠΑΣΟΚ το Γεώργιο Μαύρο, τον Ιωάννη Ζίγδη, το Μάρκο Βαφειάδη, τον Αντώνη Μπριλλάκη, το Μανώλη Γλέζο της ΠΑΣΟΚικής εποχής..

Αλλά μήπως έτσι δεν ήρθαν στο ΠΑΣΟΚ κάποια στιγμή σημαντικές προσωπικότητες; Η Μαρία Δαμανάκη και κάποια στιγμή αργότερα ο Μίμης Ανδρουλάκης;

Μήπως το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 2004, δεν είναι αυτό που έκανε την επιλογή να τιμήσει με θέσεις βουλευτών Επικρατείας πολιτικές προσωπικότητες του νεοφιλελεύθερου και του συντηρητικού χώρου όπως ο Στέφανος Μάνος και ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος; Πότε ήταν περίκλειστο το ΠΑΣΟΚ; Πότε δεν είχε πολυσυλλεκτικά, παραταξιακά ευρύτερα χαρακτηριστικά;»

 

Μηνύματα σε Σκανδαλίδη, Γεννηματά, Μωραϊτη κ.α

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ καταλογίζει σε αυτά τα στελέχη ότι υπονόμευσαν το κόμμα στην προεκλογική περίοδο, δεν έκαναν καμμία προσπάθεια να στηρίξουν το εγχείρημα της Ελιάς και της ενιαίας κεντροαριστεράς και ότι τον αμφισβητούν γιατί θέλουν να εκβιάσουν μια θέση στην κυβέρνηση.

Το είπε εξάλλου ξεκάθαρα, για να μην υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία:

 

«Δε θα δεχθώ όμως κανένα εκβιασμό άμεσο ή έμμεσο σε σχέση με τον ανασχηματισμό και την επιλογή των στελεχών που θ’ απασχοληθούν στην κυβέρνηση για τον ευρύτερο κρατικό μηχανισμό. Και κανείς μα κανείς δε θ’ αποφύγει την αξιολόγηση, κρύβοντας την ανεπάρκειά του πίσω από όψιμες, δήθεν αριστερές ευαισθησίες».

 

Μήνυμα στον Γιώργο Παπανδρέου

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος έστειλε καθαρό προειδοποιητικό μήνυμα και στον Γιώργο Παπανδρέου, τον οποίο εμμέσως κατηγόρησε ότι επεδίωξε την καταστροφή του ΠΑΣΟΚ.

«Κάποιοι περίμεναν την καταστροφή. Την επεδίωξαν. Προσευχήθηκαν γι’ αυτήν. Επένδυσαν σ’ αυτήν, στρεφόμενοι κατά της σταθερότητας της χώρας και της παράταξης. Και νομίζω ότι τώρα μπορούν να διαβάσουν την πραγματικότητα, να τη συνειδητοποιήσουν και κυρίως έχουν την υποχρέωση να σεβαστούν τους πολίτες που στάθηκαν δίπλα μας όρθιοι, για να σταθεί όρθια η παράταξη, όρθια η χώρα».

Πέταξε επίσης το γάντι σε όσους θέλουν να θέσουν θέμα ηγεσίας να το κάνουν στο επερχόμενο Συνέδριο:

Υπάρχει θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ. Γιατί πραγματικά αυτό πρέπει να ξεκαθαρίσει. Και θα ξεκαθαρίσει μέσα από μια συνεδριακή διαδικασία του ΠΑΣΟΚ, όπου ο καθένας θα έρθει για να πει την άποψή του ολοκληρωμένα, υπεύθυνα, έντιμα Για ν’ ακούσει ο λαός, ποιος είναι ο καθένας και τι προτείνει ο καθένας.

Αυτό θέλω να είναι σαφώς είναι μήνυμα για όλους. Όλοι δικαιούνται να λένε την άποψή τους. Γιατί το δημοκρατικό κόμμα, η παράταξη, είναι σαν την Εκκλησία. Μετά την Ανάσταση, έστω τη μικρή, του 8%, στη λειτουργία της Αναστάσεως, δικαιούνται να μεταλάβουν όλοι, νηστεύσαντες και μη νηστεύσαντες.

 

Μωραϊτης: Ο Βενιζέλος έχασε το μέτρο

Ευθεία επίθεση στον Ευάγγελο Βενιζέλος εξαπέλυσε ο Θάνος Μωραΐτης μια ημέρα μετά τις αναφορές του προέδρου του ΠΑΣΟΚ σε «πέμπτη φάλαγγα» στο εσωτερικό του κόμματος.

Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας υποστήριξε, μιλώντας στον ΑΝΤ1, ότι χάθηκε το μέτρο και η ψυχραιμία την Πέμπτη τονίζοντας ότι οι αναφορές Βενιζέλου ήταν «ατόπημα».

«Οι πολιτικοί οφείλουν στα πολιτικά επιχειρήματα να απαντούν με πολιτικά επιχειρήματα. Λυπήθηκα όταν είδα τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ πάνω σε πολιτικά ζητήματα να απαντά με συνωμοσιολογία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μωραΐτης.

Ζήτησε, δε, «να κάτσουμε και να βαθμολογήσουμε όλα τα στελέχη» όπως ανέφερε και ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Υποστήριξε τέλος ότι οι αναφορές του προέδρου του ΠΑΣΟΚ δεν αφορούν τον ίδιο γιατί, όπως είπε, «είμαι ένα στέλεχος που εγκαταστάθηκα στην περιφέρεια μου για ένα μήνα και πετύχαμε μια επίδοση 2,5% πάνω από το μέσο όρο, πήραμε την περιφέρεια και είχαμε θετικά αποτελέσματα σε πολλούς δήμους».

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.