Μνημεία Πολιτισμού στην Κύθνο

Facebook
Twitter
LinkedIn

της Ειρήνης Βλαστάρη

Όταν ταξιδεύουμε στην Κύθνο και περπατάμε στη γη της, είτε είμαστε γηγενείς είτε φίλοι και οικιστές του νησιού, όλες οι αισθήσεις μας  το απολαμβάνουν. Απολαμβάνουν τη μυρουδιά του θυμαριού και της θρούμπης, την  πρωινή δροσιά από το δυνατό βοριαδάκι ή καλοκαιρινό μελτεμάκι, τη μεγαλειώδη θέα προς τα άλλα Κυκλαδονήσια , τα κακαρίσματα από τις πέρδικες , την  αντίθεση του πράσινου από τις φίδες και του καθαρού θαλασσινού γαλάζιου, τη γεύση της Θερμιώτικης τυρόπιτας!!! Και παντού διάσπαρτα μνημεία πολιτισμού εγκαταλελειμμένα.


Αυτό ώθησε την παρέα μας να ιδρύσει το Σύλλογο Φίλων Αρχαιολογικού Μουσείου Νήσου Κύθνου.

Ο Σύλλογος Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Νήσου Κύθνου έχοντας κύριο μέλημα τη   μελέτη, προβολή και  προστασία των αρχαιολογικών  χώρων  και γενικότερα της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύθνου, καθώς και τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης του,  ιδρύθηκε   το Νοέμβριο του 2015    και το Δ.Σ. αποτελείται από τα εξής μέλη:
Νίκος Κορρές Πρόεδρος, Ερευνητής  της Ιστορίας του Αιγαίου    και της Αρχαιομεταλλουργίας στον Ελλαδικό χώρο
Νότα Ανταλοπούλου:  Αντιπρόεδρος, Μουσικός
Eιρήνη Βλαστάρη: Γραμματέας, Συνταξιούχος εκπαιδευτικός, πρώην Σχολική Σύμβουλος και Διευθύντρια Εκπαίδευσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ν. Κυκλάδων,  Κατερίνα Φίλιππα: Ταμίας, Τοπογράφος
Γιώργος Πασχάλης: Μέλος, Αρχιτέκτονας
Νίκος Μαρτίνος : Μέλος, Αρχιτέκτονας
Αννα Βλαστάρη: Μέλος  , Μουσειολόγος.

Κύριος σκοπός του είναι να συνδράμει στις ενέργειες για την ίδρυση και λειτουργία αρχαιολογικού μουσείου για την ιστορία της νήσου Κύθνου.


Ο Σύλλογος επιδιώκει την πραγματοποίηση των σκοπών του με κάθε νόμιμο μέσο και κυρίως :
Ι.      Οργανώνοντας  ομιλίες, διαλέξεις και σεμινάρια, εργαστήρια πολιτιστικού και ιστορικού περιεχομένου καθώς και οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα συναφή με τους σκοπούς του Συλλόγου.
ΙΙ.     Εκδίδοντας ενημερωτικό περιοδικό σε έντυπη ή ηλεκτρονική μορφή και δημιουργώντας συλλογές και βιβλιοθήκες με αντικείμενο την ιστορία του νησιού.
ΙΙΙ.     Ενεργώντας τις επιβαλλόμενες συνεργασίες και επαφές με τους αρμόδιους φορείς του Υπουργείου Πολιτισμού ή με ενώσεις επιστημόνων  που ειδικεύονται σε θέματα πολιτιστικού ενδιαφέροντος (π.χ. αρχαιολόγοι, λαογράφοι, ερευνητές, συγγραφείς, κ.λ.π) και έχει ήδη πραγματοποιήσει πολλές δράσεις .
Ήδη το Αρχαιολογικό Μουσείο Κύθνου  και με τις δικές μας ενέργειες έχει δρομολογηθεί  με την   ένταξη του στην Πράξη «Αρχαιολογικό Μουσείο Κύθνου» με Κωδικό ΟΠΣ 5001232 στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Νότιο Αιγαίο 2014-2020 στις 2 Αυγούστου 2016 και υλοποιείται από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων  και την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.
Όμως και άλλα μνημεία πολιτισμού  του νησιού αναμένουν τη σωτηρία τους και την ανάδειξή τους.


Στα πλαίσια των δράσεων μας και κατόπιν αιτημάτων των μελών μας, της επιστημονικής και τοπικής κοινότητας της Κύθνου θεωρούμε αναγκαία τα κατωτέρω  έργα:
Α)Αρχαιολογικός χώρος Βρυοκάστρου(Αρχαία Κύθνος)
1)  Περίφραξη  των  ήδη ανασκαφέντων  μνημείων, προστασία, ανάδειξη  και προβολή τους
2) Κατασκευή πλωτής εξέδρας για τη μεταφορά των ευρημάτων της ανασκαφής  από τη νησίδα Βρυοκαστράκι .
3) Διαμόρφωση  του μονοπατιού  που οδηγεί  στον αρχαιολογικό χώρο ώστε αυτός να  είναι επισκέψιμος
Για την υλοποίηση της ενότητας Α, εξέφρασε έντονα την  επιθυμία  στα πλαίσια της  συνεργασίας  με τον Σύλλογο μας, ο  αρχαιολόγος Αλέξανδρος Μαζαράκης  Αινιάν προϊστάμενος των ανασκαφών στην Αρχαία Κύθνο.

B)Αρχαιολογικός χώρος Μαρουλά
Στο συνεχές δικαιολογημένα επίμονο  αίτημα των μελών μας, της επιστημονικής και τοπικής κοινότητας της Κύθνου για προστασία και αξιοποίηση του αρχαιολογικού χώρου του Μαρουλά  ο Σύλλογος Φίλων Αρχαιολογικού Μουσείου Νήσου Κύθνου ενεργοποιήθηκε και συνεργάστηκε με την Εφορεία Αρχαιοτήτων(ΕΑΚ).
Ζήτησε   και έλαβε  από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων την τεχνική περιγραφή των εργασιών που περιλαμβάνει καθαρισμό , περίφραξη του χώρου και τοποθέτηση πινακίδας από πυρολάβα,  καθώς και ενδεικτικό προϋπολογισμό . Έχοντας γνώση ότι  σήμερα η θαλάσσια διάβρωση έχει απομακρύνει μεγάλο μέρος της επιχωμάτωσης της περιοχής  ενώ η έλλειψη περίφραξης εκθέτει τον αρχαιολογικό χώρο σε φθορές από την διέλευση ανθρώπων και οχημάτων, θεωρούμε ότι άμεσα οφείλουμε να ενεργήσουμε για την προστασία και ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου  Μαρουλά Κύθνου. Στο αίτημά μας προς Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων για αξιοποίηση και προστασία του περιβάλλοντα χώρου του Μαρουλά   ,διαπιστώσαμε οικονομική αδυναμία της υπηρεσίας.
Όταν  υποβάλλαμε    το ανωτέρω αίτημα   στον Δήμαρχο Κύθνου Σταμάτη Γαρδέρη , μας  διαβεβαίωσε προφορικά  ότι ο Δήμος  έχει τη δυνατότητα να αναλάβει την οικονομική δαπάνη  για την πραγματοποίηση του έργου. Πιστεύουμε  πως στην αρχή του καλοκαιριού  του  2018  ο   Μαρουλάς ,ο πρώτος  προστατευμένος  και αξιοποιημένος αρχαιολογικός χώρος στην Κύθνο, θα είναι έτοιμος να δεχτεί τους πρώτους επισκέπτες.

Γ)   Κάστρο της  Ωριάς
Ο  Μεσαιωνικός οχυρωμένος  οικισμός  της Κύθνου    που κατοικήθηκε από τον 6ο αιώνα  μ.χ   μέχρι την καταστροφή του (μέσα του 16ου αιώνα από τον Χαιρεντίν Μπαρμπαρόσα).
Κρίνεται  επείγουσα η συντήρηση   και αναστήλωση της   βυζαντινής εκκλησίας της Αγίας Τριάδας και των δύο  συνορευόντων με αυτήν κτιρίων(για τον συγκεκριμένο οικισμό και τις εκκλησίες. Ο σύλλογος μας έχει συνεργασία με  την κα Χ. Βελουδάκη αρχιτέκτονα-μηχανικό με μεταπτυχιακή εργασία στο ανωτέρω  θέμα.

Δ)  Κτίριο  Παρασκευόπουλου(Χώρα Κύθνου)
Πρόκειται  για ένα ανακηρυγμένο ιστορικό κτίριο,  ιδιοκτησία του Δήμου ,με νεοκλασικά στοιχεία   ενταγμένα αρμονικά  στην κυκλαδική αρχιτεκτονική με πανέμορφες οροφογραφίες  του τέλους του 19 ου αιώνα, κατοικία του στρατηγού Παρασκευόπουλου ,προέδρου της Ελληνικής Γερουσίας .Απαιτούνται και εκτεταμένες εργασίες επισκευής, αποκατάστασης και σύνταξη σχετικής μελέτης

Ε) Συντήρηση  της σκάλας  φόρτωσης μεταλλεύματος στα Λουτρά της Κύθνου

Είναι  η  μόνη   και καλύτερα διατηρημένη ( μέχρι σήμερα )  από όλα τα μεταλλεία του Αιγαίου. Αποτελεί  μνημείο  της Βιομηχανικής αρχαιολογίας, με συνεχή χρήση ση από το τέλος του 19ου  αιώνα  έως το 1940.

Και ακόμη σε αναμονή και άλλα μνημεία, όπως ο φάρος του Μέριχα, οι Σπιτάρες, η σκάλα μεταλλείου στις Λεύκες .
Οι δράσεις μας έχουν συνέχεια!!!

 

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.