Οι δανειστές μας στην Αθήνα…

Facebook
Twitter
LinkedIn

Σe μεταμνημονιακό έλεγχο της ελληνικής οικονομίας, μία ημέρα μετά τις εξαγγελίες  του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, προχωρούν οι θεσμοί που επιστρέφουν στην Αθήνα, όπου και θα παραμείνουν μέχρι την Παρασκευή. Είναι γεγονός οτι εποπτεία υπάρχει σ΄όλες τις ευρωπαϊκές Χώρες και πολύ περισσότερο στις Χώρες που ήταν σε μνημόνια.

Οι δανειστές θα αξιολογήσουν την μέχρι τώρα πορεία των δημοσιονομικών, προκειμένου να κλειδώσει το υπερπλεόνασμα του 2019.
Από την πλευρά της  η κυβέρνηση ελπίζει να μην κοπούν τελικά οι συντάξεις.


Ο Αλέξης Τσίπρας στο άνοιγμα της ομιλίας του χθες στη ΔΕΘ τόνισε ότι ήρθε στη Θεσσαλονίκη για να μοιραστεί από το βήμα της Εκθεσης το όραμά του για τη Ελλάδα της νέας εποχής, τονίζοντας ότι δεν πήγε στη Θεσσαλονίκη για να μοιράσει παροχές.

«Δεν ήρθα να μοιράσω παροχές, αλλά να μοιραστώ μαζί σας το όραμα για την Ελλάδα της νέας εποχής», είπε επακριβώς ο πρωθυπουργός.

Ωστόσο, σε αντίθεση με τα όσα προανήγγειλε στον πρόλογό του, ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέχεια δεν παρουσίασε κανένα όραμα και κανένα σχέδιο για το πώς θα οδηγήσει τη χώρα στη νέα εποχή και διαψεύδοντας τον εαυτό του περιορίστηκε στην παροχολογία.

Ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε ένα πακέτο παροχών (με αρκετές γκρίζες ζώνες ως προς την υλοποίησή του), ενόψει εκλογών. Πρόκειται για ένα πακέτο μέτρων, το οποίο ο ίδιος προσδιόρισε στα 3,5 δισ. Για το διάστημα 2019-2022.

Ο πρωθυπουργός  υποσχέθηκε σταδιακή μείωση του ΕΝΦΙΑ, μείωση ασφαλιστών εισφορών και φορολογικών συντελεστών για επιχειρήσεις μέχρι την καταβολή των αναδρομικών σε ένστολους, πανεπιστημιακούς, δικαστικούς αλλά και προσλήψεις

Σε αυτό το πακέτο, επί του παρόντος δεν περιλαμβάνονται – όπως προκύπτει – οι «απώλειες» από το πάγωμα των περικοπών των συντάξεων το 2019.

Ο πρωθυπουργός, μια ημέραν πριν την άφιξη των δανειστών, επέλεξε να μη σηκώσει από τη Θεσσαλονίκη τον πήχη ψηλά. Αντιθέτως, υιοθέτησε τις εισηγήσεις για σεμνή ρητορική που έφεραν και τη «σφραγίδα» των πιο αυστηρών του οικονομικού επιτελείου.

Εξ’ αυτού του λόγου, προχώρησε εκ νέου τη γνωστή τοποθέτηση περί μη αναγκαιότητας εφαρμογής του μέτρου παραπέμποντας στην ετυμηγορία της Κομισιόν- αφότου κατατεθεί δηλαδή ο προϋπολογισμός- η οποία και θα προχωρήσει σε τελικό έλεγχο. 
Κάνοντας ξεκάθαρο και στις αγορές (που παρακολουθούν) ότι δεν θα υπάρξει κανένα πισωγύρισμα που θα άρει τη δημοσιονομική εξυγίανση και τον πυρήνα των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων.“Η Κομισιόν περιμένει τους προϋπολογισμούς όλων των χωρών. Εμείς θα καταθέσουμε προϋπολογισμό έχοντας μια καλύτερη εικόνα ότι το 2019 θα είμαστε πολύ πάνω από 3,5% πλεόνασμα και εάν επιβεβαιωθεί καταρρίπτεται το βασικό επιχείρημα του ΔΝΤ που έλεγε ότι δεν θα πιάσουμε τους στόχους μας γι αυτό και επέμενε για 1% μέτρα περικοπών”, τόνισε μεταξύ άλλων.


ο κ. Τσίπρας αναμένεται να αποφασίσει και το χρόνο που θα στήσει βουλευτικές κάλπες αν και τοποθέτησε χρονικά τον Οκτώβριο του 2019 .

Ενδεικτικό είναι πάντως ότι όταν ρωτήθηκε για τις εκλογές  άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επίσπευσής τους, λέγοντας ότι όλα θα εξαρτηθούν από τις εξελίξεις των επομένων μηνών – φωτογραφίζοντας ουσιαστικά τον ερχόμενο Μάιο.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.