Τι είναι το Κλικ-able Project – Πως αντιλαμβάνεται την φωτογραφία ένας τυφλός;

Facebook
Twitter
LinkedIn

Επαγγελματίες και ερασιτέχνες φωτογράφοι με και χωρίς οπτικές αναπηρίες παρουσιάζουν τα έργα τους σε μια ξεχωριστή έκθεση που τιτλοφορείται “Kλίκable_a new perspective”και θα πραγματοποιηθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» δήμου Αθηναίων από τις 13 έως και τις 19 Ιουλίου.

Επιστέγασμα του εκπαιδευτικού προγράμματος Κλικ-able Project – Εξοικείωση με την τέχνη της φωτογραφίας για άτομα με οπτική αναπηρία, η μοναδική αυτή έκθεση σκοπό έχει να αποδείξει με τον πιο εύλογο τρόπο ότι τέχνη και δημιουργία έχουν την ικανότητα να ξεπερνούν οποιοδήποτε φυσικό ή κοινωνικό χαρακτηριστικό. Ξεφεύγοντας από τα “στενά” όρια της όρασης, η τέχνη της φωτογραφίας, μπλέκεται με τις άλλες αισθήσεις όπως την ακοή, την αφή, την όσφρηση….Με αυτόν τον τρόπο επαναπροσδιορίζεται μέσα από μια νέα οπτική και ανοίγει καινούργιους δρόμους δημιουργίας και αντίληψης.

Κλικ-able Project – Εξοικείωση με την τέχνη της φωτογραφίας για άτομα με οπτική αναπηρία

Το πρόγραμμα οργανώνεται από τον πολιτιστικό οργανισμό Liminal, ο οποίος από το 2016, δημιουργεί τις συνθήκες για την ισότιμη συμμετοχή όλων στην τέχνη και τον πολιτισμό και υλοποιήθηκε από τον Νοέμβριο του 2018 έως και τον Μάιο του 2019.  Η μικτή ομάδα που δημιουργήθηκε  από άτομα με οπτικές αναπηρίες αλλά και βλέποντες που εξασκήθηκαν στη μέθοδο της “τυφλής φωτογράφισης” (Blindfold),εκπαιδεύτηκε πάνω σε προσαρμοσμένες τεχνικές φωτογραφίας και πειραματίστηκε φωτογραφίζοντας ενδιαφέροντα σημεία της πόλης. Κατά την διάρκεια του προγράμματος η ακουστική περιγραφέας Κερασία Μιχαλοπούλου ανέλαβε την εκπαίδευση των συμμετεχόντων της ομάδας στην ακουστική περιγραφή και την επιμέλεια των υπηρεσιών προσβασιμότητας.

Υπηρεσίες Προσβασιμότητας

Η έκθεση είναι προσβάσιμη σε άτομα με οπτική αναπηρία, μέσω υπηρεσίας ακουστικής περιγραφής και ανάγλυφη απεικόνιση φωτογραφιών.Επίσης, διατίθενται ενημερωτικά έντυπα σε γραφή braille και μεγαλογράμματη σειρά. Παράλληλα, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν μια ξεχωριστή εμπειρία καθώς συγκεκριμένες μέρες και ώρες θα πραγματοποιούνται βιωματικές ξεναγήσεις της έκθεσης και εργαστήρια φωτογραφίας.

H έκθεση υλοποιείται με την υποστήριξη του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ). Το Κλικ-able Project υλοποιήθηκε με την υποστήριξη του προγράμματος «Σημεία Στήριξης». Χορηγός των εγκαινίων είναι η εταιρεία Aithra.


Πότε: 13 έως και 19 Ιουλίου 2019

Ημέρες και Ώρες: Τρίτη έως Σάββατο 10.00 – 20.00, Κυριακή 10.00 – 14.00, Δευτέρα κλειστά.

Υπηρεσία ακουστικής περιγραφής και βιωματική ξενάγηση:

Σάββατο 13 Ιουλίου: 19.00 – 22.00

Κυριακή 14 Ιουλίου: 11.00 – 14.00

Τρίτη έως Παρασκευή (19 – 16 Ιουλίου): 17.00 – 20.00

Εγκαίνια: Σάββατο 13 Ιουλίου 19:00 – 22:00

Που: Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα» δήμου Αθηναίων, Ηρακλειδών 66 & Θεσσαλονίκης Θησείο, Τ.Κ. 11851, Στάση Μετρό Κεραμεικός ή Θησείο. ΧΑΡΤΗΣ

*Ο χώρος διαθέτει ράμπες εισόδου – Επιτρέπονται οι σκύλοι οδηγοί τυφλών.


Είσοδος ελεύθερη


Στοιχεία επικοινωνίας

Γ.Τύπου Ρέα Κατσανεβάκη Τηλ: 6936405550

LIMINAL Κατερίνα Σαραντίδου Τηλ: 6974 182 293


Με την υποστήριξη  του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας δήμου Αθηναίων.



Kλίκable Project

Σε έναν ασφαλή χώρο, στην μικτή ομάδα που δημιουργήθηκε, ο ένας μαθαίνει από τον άλλον, μοιράζεται εμπειρίες και γνώσεις, λειτουργεί με ενσυναίσθηση και αποδοχή της διαφορετικότητας ώστε να συν-δημιουργήσει μέσα από την τέχνη της φωτογραφίας.

Η τέχνη της φωτογραφίας, ξεφεύγοντας από τα «στενά» όρια της όρασης, μπλέκεται με άλλες αισθήσεις όπως την ακοή, την αφή, την όσφρηση. Η φωτογραφία επαναπροσδιορίζεται μέσα από μια νέα οπτική και ανοίγει καινούργιους δρόμους δημιουργίας και αντίληψης.

Η αρχή του Κλικ-able Project έγινε τον Νοέμβριο του 2018 με ένα βιωματικό σεμινάριο, διάρκειας 4 ημερών, υπό την καθοδήγηση του εκπαιδευτή Partha Bhowmick, ιδρυτή του οργανισμού “Beyond Sight Foundation” από την Ινδία. Τότε, επαγγελματίες και ερασιτέχνες φωτογράφοι με ή χωρίς οπτική αναπηρία ξεκίνησαν ένα ταξίδι εξερεύνησης της τέχνης της φωτογραφίας. Οι συμμετέχοντες εκπαιδεύτηκαν πάνω σε προσαρμοσμένες τεχνικές φωτογραφίας και πειραματίστηκαν φωτογραφίζοντας σημεία της πόλης.

Μετά από αυτό το πρώτο σεμινάριο, η ομάδα του Κλίκable Project συνέχισε, για τους επόμενους επτά μήνες, να πραγματοποιεί φωτογραφικές συναντήσεις και να συν-εκπαιδεύεται, συμμετέχοντας ενεργά στον σχεδιασμό και την οργάνωση όλων των σταδίων του προγράμματος.


Στόχοι Κλικ-able Project:


Η εξοικείωση και η εκπαίδευση ατόμων με οπτική αναπηρία πάνω σε τεχνικές  φωτογραφίας και η ενδυνάμωση τους με δεξιότητες που ενισχύουν τα εκφραστικά τους μέσα

Η εκπαίδευση επαγγελματιών φωτογράφων πάνω σε προσαρμοσμένη μεθοδολογία εκμάθησης φωτογραφίας που καλύπτει τις εκπαιδευτικές ανάγκες της παραπάνω ομάδας και διεύρυνση-εμπλουτισμός του κοινού στο οποίο απευθύνονται

Η καταγραφή και η απόκτηση τεχνογνωσίας συμπεριληπτικής εκπαίδευσης για την τέχνη της φωτογραφίας

Η ενημέρωση της καλλιτεχνικής κοινότητας πάνω σε θέματα που αφορούν την συμπερίληψη στον πολιτισμό

Η επαφή και η ενεργή συμμετοχή ατόμων με οπτική αναπηρία στην πολιτιστική και καλλιτεχνική πραγματικότητα.


Ομάδα Κλίκable Project: Ελπίδα Άμπου, Ευγενία Αντωνίου, Sabina Badžová, Anna Balan, Angel Ballesteros, Στέλλα Γαροφαλάκη, Κώστας Γκιώκας, Όλγα Γόγολου, Μαριάννα Δεσύπρη, Ρέα Κατσανεβάκη, Έμμα Κυριακοπούλου, Μαρίνα Μπεσίρη, Αθανασία Παναγέα, Ειρήνη Παπαγεωργίου, Γεωργία Πολίτη, Γρηγόρης Σταθόπουλος, Χρήστος Τσιούρης, Κατερίνα Σαραντίδου, Χρίστος Παπαμιχαήλ, Κερασία Μιχαλοπούλου.


Στο πρώτο τετραήμερο σεμινάριο συμμετείχαν επίσης οι: Ανθή Βαλιάκου, Φωτεινή Βαλιάκου, Δάφνη Διβάρη, Βασίλης Κάντας, Μαρία Κάτρη.

Εκπαίδευση στην Ακουστική Περιγραφή: Κερασία Μιχαλοπούλου

Συντονισμός: Κατερίνα Σαραντίδου, Χρίστος Παπαμιχαήλ


Επιμέλεια αφίσας: Βίκυ Καπέτα

Φωτογραφία αφίσας: Κώστας Γκιόκας

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε ΕΔΩ

https://bit.ly/2YL4I83

Μετάβαση στο facebook page

https://bit.ly/32j06YZ

facebook event. https://bit.ly/2Jzl1P2

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.