Τελετή παράδοσης – παραλαβής στο Εθνικό Θέατρο

Facebook
Twitter
LinkedIn
της Λαμπριάνας Κυριακού

Στο «τιμόνι» του Εθνικού Θεάτρου βρίσκεται και επίσημα από σήμερα ο Δημήτρης Λιγνάδης. Η τελετή παράδοσης – παραλαβής της Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης του Εθνικού Θεάτρου, από τον απερχόμενο Καλλιτεχνικό Διευθυντή Στάθη Λιβαθινό, πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι 29/8, στην κατάμεστη από κόσμο Κεντρική Σκηνή, παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη και του Γενικού Γραμματέα Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλα Γιατρoμανωλάκη.

«Η σημερινή μέρα είναι μέρα μιας χαρούμενης λύπης και μιας λυπημένης χαράς, γιατί αυτά πάντοτε συνυπάρχουν στη ζωή. Ένας μεγάλος συγγραφέας είπε ότι  ζωή μας είναι συναντήσεις και αποχαιρετισμοί.» Ήταν τα πρώτα λόγια του Στάθη Λιβαθινού, πριν παραδώσει τα κλειδιά του γραφείου της Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης του Εθνικού Θεάτρου, στον Δημήτρη Λιγνάδη.
«Σήμερα» συμπλήρωσε «είναι μια πολύ σημαντική μέρα γιατί θα θέλαμε να συμβεί κάτι πολύ όμορφο και αυτονόητο. Όπως  είπα και το Μάιο στη συνέντευξη τύπου σε περίπτωση που δε θα συνέχιζα τη θητεία μου, θα είμαστε όλοι κοντά στον επόμενο καλλιτεχνικό διευθυντή. Το τελευταίο πράγμα που θα έκανα ως καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου και το πρώτο που θα έκανε νέος Καλλιτεχνικός  διευθυντής, είναι να τηρήσουμε μια παράδοση. Να κάνουμε μια τελετή, στην οποία να αποχαιρετήσω και να ευχαριστήσω τους συνεργάτες μου, αλλά και να γνωρίσουν όλοι τον Νέο  Καλλιτεχνικό διευθυντή»

Ο κύριος Λιβαθινός στη συνέχεια καλωσόρισε την κυρία Μενδώνη, και την ευχαρίστησε για την παρουσία της σε αυτήν την σημαντική ημέρα. Η Κυρία Μενδώνη με τη σειρά της, ανταπέδωσε τις ευχαριστίες της λέγοντας ότι η σημερινή τελετή παράδοσης και παραλαβής, είναι μέρος μιας ουσιαστικής πολιτισμικής διαδικασίας.  Όπως χαρακτηριστικά είπε: «Θέλω να ευχαριστήσω πραγματικά τον κύριο Λιβαθινό για την πορεία του όλα αυτά τα χρόνια στο τιμόνι του Εθνικού Θεάτρου. ο ίδιος έκανε τον απολογισμό του, τον είδαμε όλοι. Ελπίζω και πιστεύω ο κύριος Λιγνάδης με ένα ανανεωμένο διοικητικό συμβούλιο σύντομα θα κάνει τον δικό του προγραμματισμό και πιστεύω ότι ο στόχος όλων είναι το Εθνικό να συνεχίσει να ανεβαίνει με την εξωστρέφεια που πρέπει να εκπέμπει, με τον εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό του ρόλο»

Απευθυνόμενος στον Δημήτρη Λιγνάδη, ο Στάθης Λιβαθινός είπε: «Σας παραδίδουμε ένα θέατρο το οποίο είναι υγιές οικονομικά με τα αποθεματικά του, ένα θέατρο το οποίο έχει δύο καινούριες σκηνές -την Πειραματική για να δουλεύουν οι νεότεροι και το Μικρό Εθνικό το οποίο είναι ένα μικρό-μεγάλο σύμπαν-, ένα θέατρο με κοινωνικό πρόσωπο που αφουγκράζεται την κοινωνία, ένα θέατρο με μία σχολή που είναι στολίδι και ένα νέο τμήμα σκηνοθεσίας, ένα θέατρο που δούλεψε με τους νέους δημιουργούς, πρόβαλλε το νεοελληνικό έργο, ένα θέατρο που περιμένει να το προχωρήσετε και γιατί όχι να το απογειώσετε».

Από την πλευρά του, ο Δημήτρης Λιγνάδης ευχαρίστησε την ηγεσία του ΥΠΠΟΑ για την εμπιστοσύνη που του έδειξε και ζήτησε περίπου 20 μέρες για να ενημερωθεί και να καλέσει πάλι τους δημοσιογράφους για να ανακοινώσει τον δικό του προγραμματισμό για το Εθνικό Θέατρο.
«Δεν ήρθα για να καταστρέψω, αλλά για να συνεχίσω το λαμπρό έργο των προηγούμενων», δήλωσε ο Δημήτρης Λιγνάδης και τόνισε ότι στην παρούσα συνθήκη, στη σημερινή Ελλάδα, το Εθνικό Θέατρο πρέπει να προσπαθήσει με την εκπαιδευτική του αποστολή να καλύψει τα κενά, τις ελλείψεις, τα τρωτά σημεία της Παιδείας».


Σχετικά με το νέο του ρόλο στο Εθνικό Θέατρο, ο Δημήτρης Λιγνάδης μνημόνευσε τα λόγια του Κρέοντα, που έχει πει και ο ίδιος στην Επίδαυρο: «Αδύνατο να μάθεις τη σκέψη, τη γνώμη και τον τρόπο συμπεριφοράς ενός ανθρώπου πριν δοκιμαστεί στην αρχή, στην εξουσία και στους νόμους». Κλείνοντας, είπε ότι στις 31 Αυγούστου που αναλαμβάνει επισήμως τα καθήκοντα του διευθυντή στο Εθνικό Θέατρο, συμπληρώνονται ακριβώς 30 χρόνια από τότε που έφυγε από τη ζωή ο πατέρας του, ο σπουδαίος φιλόλογος και μεταφραστής Τάσος Λιγνάδης. «Θα ήθελα να του αφιερώσω τη χαρά της τιμής που μου γίνεται σήμερα».

Κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης- παραλαβής, η υπουργός Πολιτισμού ανακοίνωσε ότι ο επόμενος διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου (μετά τον Δημήτρη Λιγνάδη) θα προκύψει μέσα από προκήρυξη της θέσης που θα καταρτιστεί σε διάλογο με τον καλλιτεχνικό κόσμο και με τον ίδιο τον καλλιτεχνικό διευθυντή. Μάλιστα, θα ανακοινωθεί έξι μήνες πριν από τη λήξη θητείας του Δ. Λιγνάδη προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση.

Ο γενικός γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού, Νικόλας Γιατρομανωλάκης, δήλωσε ότι θα καταρτιστεί άμεσα νέο οργανόγραμμα και θα δοθούν στην πρώτη κρατική σκηνή τα απαραίτητα εργαλεία για να είναι εύρωστη οικονομικά με σεβασμό στους εργαζόμενους και στους πολίτες που είναι και οι βασικοί χρηματοδότες του.


Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.