Αγοράστε ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου παροτρύνει η Morgan Stanley

alt
Facebook
Twitter
LinkedIn

Ως ένα από τα κορυφαία προϊόντα σταθερού εισοδήματος για το 2013 παρουσίασε στους πελάτες της η Morgan Stanley τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου. Όσο για το βασικό επιχείρημα της συλλογιστικής που ανέλυσε ο επικεφαλής της αμερικανικής τράπεζας Paolo Batori, στους παρευρισκόμενους σχετικού φόρουμ, την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Wall Street Journal, ακούει στο όνομα «ανάπτυξη». Κατά τον Batori, η ελληνική ανάπτυξη πρόκεται φέτος να ανακάμψει και από του χρόνου θα επιστρέψει σε θετικό πρόσημο.

Τι κι αν η απόδοση του νέου 10ετούς ομολόγου αναφοράς, που λίγο μετά την αναδιάρθρωση το Μάρτιο του 2012 ήταν στο 30%, έπεσε την Παρασκευή για πρώτη φορά λίγο κάτω από το 10%.

Οι εκτιμήσεις των αγορών έναντι της προόδου της ελληνικής οικονομίας είναι πέραν του δέοντος απαισιόδοξες, απαντά ο Batori.

Πρόσθεσε δε ότι οι πιθανότητες για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ είναι πλέον ισχνές. «Οι διαρθρωτικές αλλαγές έχουν αρχίσει να αποδίδουν, και η περίοδος της σκληρής λιτότητας πιθανότατα θα αρχίσει να υποχωρεί» σημείωσε.

Ο επικεφαλής του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος τράπεζας είχε απάντηση ακόμα και για το ενδεχόμενο νέας αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, σενάριο το οποίο ούτε ο ίδιος, ούτε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αποκλείουν. Όπως είπε η γνώμη του για την Ελλάδα δεν αλλάζει διότι κατά την πεποίθησή του την πίεση σε αυτήν την περίπτωση θα την απορροφήσει ο δημόσιος τομέας και όχι οι ιδιώτες επενδυτές.

«Τα νέα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου αντιστοιχούν σε 30 δισ. ευρώ ή στο 10% του συνολικού χρέους. Ποσό ανεπαρκές για μια αναδιάρθρωση που θα μπορούσε να κάνει σημαντική διαφορά. Επίσης προστατεύονται από διεθνή νομοθεσία και τείνουν να ανήκουν σε hedge funds, που είναι πιο πρόθυμοι να αντιδράσουν απέναντι σε μια πιθανή αναδιάρθρωση, σε αντίθεση με τις ευρωπαϊκές τράπεζες που κατέχουν παλιά ομόλογα» καταλήγει ο Batori.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η απόδοση του νέου 10ετούς ομολόγου θα διαμορφωθεί μέχρι το τέλος του έτους στο 9,5%.

 

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.