Τι είπε ο Λαφαζάνης στον Πρωθυπουργό για τον Δημήτρη Αβραμόπουλο

Facebook
Twitter
LinkedIn

Δραματικό είναι το παρασκήνιο που παίζεται στον ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή την υποψηφιότητα Αβραμόπουλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

 

Ενα διάγγελμα που δεν έγινε

Ενώ το βράδυ της Κυριακής ο Αλέξης Τσίπρας ετοιμαζόταν να ανακοινώσει το όνομα του Δημήτρη Αβραμόπουλο για Πρόεδρο Δημοκρατίας και είχε ετοιμαστεί να κάνει διάγγελμα, μια συνάντησή του στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη άλλαξε τα σχέδια και ακύρωσε το διάγγελμα.

Ολοι υπέθεσαν ότι ο Παναγιώτης Λαφαζάνης έβαλε βέτο για τον κ. Αβραμόπουλο.

Στην πραγματικότητα ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης είπε στον κ. Τσίπρα τα εξής, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του iefimerida:

 

Εμείς διαφοροποιούμαστε με την επιλογή Αβραμόπουλου

Πάμε στην κοινοβουλευτική ομάδα να πούμε τις απόψεις μας και να καταγραφούν

Είναι λογικό να θέλουμε εμείς αριστερό υποψήφιο

Από κει και πέρα και επειδή δεν θέλουμε να διακινδυνεύσουμε την ενότητα της παράταξης, θα ψηφίσουμε όποιον Πρόεδρο Δημοκρατίας προτείνεις.

Το θρίλερ συνεχίζεται

Η συζήτηση αυτή παρέπεμψε λοιπόν το θέμα του υποψηφίου Προέδρου Δημοκρατίας στην συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία θα γίνει αύριο Τρίτη, 17 Φεβρουαρίου.

Πάντως, συνεχίζεται το θρίλερ με την επιλογή του προσώπου που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός ως υποψήφιο Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ενώ ο Δημήτρης Αβραμόπουλος ήταν το αδιαφιλονίκητο φαβορί για να αντικαταστήσει τον Κάρολο Παπούλια στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ η πιθανή επιλογή πολιτικού που ψήφισε το Μνημόνιο προκάλεσε αναταράξεις.

 

Επανήλθε το όνομα του Προκόπη Παυλόπουλου

Μάλιστα, οι καραμπόλες με την υποψηφιότητα για τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας έφεραν ξανά στο προσκήνιο και το όνομα του Προκόπη Παυλόπουλου, ο οποίος προέρχεται από τη δεξιά παράταξη και δεν είχε ψηφίσει ποτέ Μνημόνιο. Ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων Κώστα Καραμανλή καλύπτει την απαίτηση βουλευτών και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ που δεν θέλουν ο υποψήφιος Πρόεδρος να συνδέεται με τα Μνημόνια.

 

Ενστάσεις και από τον Γλέζο: «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να είναι αριστερός»

Θέση για το ζήτημα του υποψηφίου για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας πήρε ο Μανώλης Γλέζος, δηλώνοντας ότι «όταν ήταν στην εξουσία η ΝΔ ήταν πασοκτζής ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και το αντίστροφο. Αυτό το παιχνίδι πρέπει να σταματήσει».

Το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha, πρόσθεσε πως «για να ολοκληρωθεί η αλλαγή η τεράστια που έγινε, πρέπει ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας να είναι από τον χώρο της Αριστεράς».

Τέλος, ανέφερε πως δεν υστερεί κανείς απ’ τον χώρο της Αριστεράς, υπογραμμίζοντας ότι «θα είναι ολοκλήρωση της βούλησης του λαού που ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ».


Μητρόπουλος: Ευκαιρία για την Αριστερά να αναδείξει υποψήφιο από τον αντιμνημονιακό αγώνα

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Μητρόπουλος, μιλώντας στον Real FM, ανέφερε: «Μετά λόγου γνώσεως λέω στους ακροατές σας ότι σε κανένα όργανο από αυτά που μετέχω και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, και βεβαίως στην Πολιτική Γραμματεία, το ανώτατο όργανο του κόμματος που είμαι μέλος, δεν έχω ακούσει προτάσεις, μέχρι τώρα, για ονόματα υποψηφίων Προέδρων. Εδώ και 2 μήνες, όπως και πρόσφατα, έχω πει ότι είναι η μεγάλη ευκαιρία για την Αριστερά να αναδείξει υποψήφιο Πρόεδρο από τον περήφανο αντιμνημονιακό αγώνα του λαού μας, από τις προοδευτικές κατακτήσεις του λαού μας, άρα απαντώ: είμαι σύμφωνος να βγει υποψήφιος Πρόεδρος από την προοδευτική παράταξη».

 

Ο Γιούνκερ δεν θέλει την αντικατάσταση του Αβραμόπουλου;

Λίγο αργότερα, και αφού είχαν μεσολαβήσει τρεις και πλέον ώρες, έγινε γνωστό ότι ο πρωθυπουργός είχε συνομιλία μακράς διάρκειας με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, η οποία εντέλει δεν αφορούσε μόνο τη σημερινή, κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup. Κυβερνητικές πηγές επιβεβαίωναν στο iefimerida.gr  πως τη συνομιλία των δύο ανδρών απασχόλησε και το θέμα Αβραμόπουλου. Ο κ. Γιούνκερ λέει, από την πλευρά του, «όχι» στην υποψηφιότητα Αβραμόπουλου για την ελληνική Προεδρία της Δημοκρατίας, καθώς δεν θέλει να αλλάξει χέρια το χαρτοφυλάκιο των Εσωτερικών Υποθέσεων και της Μετανάστευσης.

Ωστόσο, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δεν έθεσε ποτέ θέμα Αβραμόπουλου για την προεδρία της ελληνικής δημοκρατίας.

Σχετικά Άρθρα

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας προσφέρει μία καλύτερη εμπειρία.